Guatemala – guia de viatge

Vam conèixer-la el 2016 i hi vam tornar el 2017. Guatemala ens té captivats des d’aleshores i aquesta és la nostra proposta de ruta i itinerari de viatge per lliure per les terres maies, que et portarà a descobrir tant la seva cultura i tradicions, espectaculars racons naturals, o poblacions de conte com Antigua. Ens hi acompanyes?

No et pots perdre…

…Descobrir l’antiga capital del país i pujar algun dels volcans que envolten Antigua

antigua guatemala-arc

Ciutat colonial per excel·lència, Antigua és com un petit oasi dins Guatemala, amb els carrers empedrats, una atmosfera tranquil·la i una simpàtica col·lecció de cases de colors, totes pintades amb pulcritud. Els voltants de la població són envejables, amb els volcans Fuego, Agua i Acatenango abraçant-la, i el Pacaya contemplant-la des de la distància. Molt propera a Guatemala City, Antigua és una excel·lent opció per refugiar-se del bulliu de la capital actual i establir-s’hi com a camp base per explorar la zona.

+info: Les múltiples possibilitats d’Antigua i escapada al volcà Pacaya.

…Quedar hipnotitzat per la màgia d’Atitlán i els pobles del llac

atitlan-llac-muelle

San Pedro, Santa Cruz, San Juan, San Marcos, Santiago… i fins a 12 pobles (amb el nom dels 12 apòstols) són els que estan enclavats als marges de l’Atitlán, un majestuós llac situat a 1.560 metres d’alçada del qual no podràs apartar-ne la vista. Cada una de les petites poblacions manté les seves tradicions maies, així com vestits propis, plens de sorprenents tel·les acolorides, convertint-los en indrets peculiarment únics. Pels amants de les caminades, el volcà San Pedro (3.000 m) o, pels més atrevits, el Tolimán (3.158 m) i Atitlán (3.537 m) són una fantàstica oportunitat per contemplar-ho tot des de les alçades.

+info: Camp base a San Pedro La Laguna i possibilitats del llac Atitlán.

…Gaudir d’un bany als gorgs naturals de Semuc Champey

semuc champey-panoràmica

Semuc Champey està en boca de tots. Amagat al departament de l’Alta Verapaz entre la densitat del bosc tropical, cal dir que no és fàcil arribar-hi, però l’excursió a aquest monument natural val molt la pena: les aigües turqueses i netes del riu Cahabón, les diverses piscines d’un a tres metres de profunditat perfectes per banyar-s’hi, la costeruda pujada entre la selva fins al mirador (d’on està feta la fotografia). Un escenari relaxat i d’una bellesa extrema.

+info: Un dia d’excursió a Semuc Champey.

…Sentir-te com un maia a les ruïnes del Tikal

tikal-temple I

Efectivament, a Guatemala els maies també s’hi van establir. Menjada per la selva, la zona nord del país, el Petén, amaga ruïnes d’una de les civilitzacions més importants (i més sorprenents!) de la història. El Tikal és sense dubte un indret ideal per conèixer-ne el seu context, les tradicions, la seva forma de fer i organitzar-se. Si has d’escollir alguna de les múltiples ruïnes del país, queda’t amb les del Tikal.

+info: Visita d’un dia a les ruïnes maies del Tikal.

…Gaudir d’un bany al llac de Petén Itzá

tikal-bany petén itzá

No direm que Flores no tingui el seu encant, però l’opció d’allotjar-se a El Remate és la que considerem més adequada si es té previst visitar el Tikal i els voltants. En aquest petit poble de pas ubicat als peus del llac Petén Itzá no hi trobaràs massa turistes, però sí uns petits molls de fusta ideals per banyar-se a les calmades i dolces aigües del llac. N’hi ha dos, són privats, i pertanyen als hotels-restaurants Casa Ernesto i Casa Doña Tonita. Pel mòdic preu de 5Q, o fent-hi una consumició, et pots instal·lar tota una tarda sota el sostre de palmera… i remullar-se! Una delícia.

…Coincidir un diumenge al fascinant mercat de Chichicastenango

chichi-màscares

Si bé també pot ser en dijous, el diumenge és el gran dia (i el que recomanem). Cada setmana el municipi de Chichicastenango (al departament del Quiché) es transforma per vestir-se de gala i oferir un espectacle de colors, olors i sensacions impressionant. El dissabte a la tarda, els carrers adjacents al parc central es comencen a omplir de petites carpes i parades, arrebossades de tel·les, calendaris i màscares de fusta, fruites i verdures, rams de flors, productes de tot tipus. Diumenge a quarts de set del matí, uns petards indiquen que tot està llest, i l’espectacle dura tot el dia, fins que a mitja tarda es desmantella fins al proper dia de mercat. És un bon moment per fer les compres del viatge. Souvenirs? Tots els que vulguis!

+info: Experiències que has de viure a Chichicastenango

…Fer un passeig aquàtic pel Río Dulce

rio-dulce-nenufars

Els pirates anglesos del segle XVII van veure clar que el Río Dulce era un paratge ideal on amagar-se i fer de les seves. Anys més tard, el trajecte entre Río Dulce i Livingston (o viceversa) continua sent un preciós recorregut que únicament es pot realitzar amb transport aquàtic, amb una primera part angosta, on la densitat de la selva s’abraona sobre el riu; i una segona més àmplia, on aus i flors conviuen a les petites illes que es formen dins l’aigua. Un escenari de pel·lícula.

+info: Tot el que necessites saber per anar (i tornar) de Río Dulce a Livingston.

…Conviure amb la comunitat garífuna de Livingston i visitar los Siete Altares

livingston-música

Guatemala té una petita part del país banyada per les aigües del Carib. És una zona completament diferent a la resta, on la població és descendent d’africans i aborigens caribs i arauacs. Coneguts com a garífunes, tenen un idioma, cultura, gastronomia i tradicions pròpies. Aquí s’escolta percussió pel carrer, es balla punta a tot drap, es menja peix i sopa de marisc (tapado) i es circula a un ritme tranquil, molt tranquil.

A uns quilòmetres de Livingston, i seguint la línia de la platja, s’hi amaguen set salts d’aigua coneguts com “Siete Altares”. Una excursió d’un dia és ideal per descobrir aquest magnífic paratge i relaxar-se a les fredes aigües del riu.

+info: Perquè val la pena Livingston i visita a Los Siete Altares.

…Recórrer la carretera Nebaj-Cobán en bus assegut a la dreta del vehicle

nebaj-cobán

Les guies, les agències de viatges i alguns turistes no et recomanaran que passis per aquest bocí de país ateses les condicions poc amigables de la carretera, pedregosa, estreta i costeruda. Però per arribar a Cobán (venint de l’oest, des d’Atitlán o Quetzaltenango, per exemple) seria una llàstima fer una volta extra de molts quilòmetres via Guatemala City, tenint la possibilitat de realitzar el trajecte travessant la increïble Sierra de los Cuchumatanes, una prominent serralada (no volcànica, la més alta d’Amèrica Central) que et mantindrà despert en tot moment i amb l’atenció ben posada a la finestreta. No podràs evitar demanar al conductor alguna aturada tècnica per fotografiar-ne les vistes.

Itinerari de 3 setmanes per Guatemala

És ideal viatjar tranquil i prendre’s el temps necessari sobretot per desplaçar-se entre llargues carreteres de dubtós estat. La ruta que proposem recorre pobles amb encant, proporciona una bona dosi de natura, un remull en aigües de tots tipus o l’admiració de ruïnes maies.

 • Dia 1: Barcelona-Guatemala City-Antigua
 • Dia 2: Antigua Guatemala
 • Dia 3: Antigua i excursió al volcà Pacaya
 • Dia 4: Visita a la plantació de cafè de la Azotea
 • Dia 5: Panajachel i el llac Atitlán
 • Dia 6: San Pedro La Laguna i pobles del llac
 • Dia 7: Ascensió al volcà San Pedro
 • Dia 8: San Marcos i San Juan La Laguna
 • Dia 9: Mercat de Chichicastenango
 • Dia 10: Desplaçament Nebaj-Cobán-Lanquín
 • Dia 11: Semuc Champey
 • Dia 12: Desplaçament fins a El Remate
 • Dia 13: Relax al llac de Petén Itzá
 • Dia 14: Excursió a les ruïnes del Tikal
 • Dia 15: Desplaçament fins a Fronteras
 • Dia 16: Trajecte en barca pel Río Dulce fins Livingston
 • Dia 17: Livingston, garífunes i Siete Altares
 • Dia 18: Tornada a Fronteras i excursió a la Finca Paraíso
 • Dia 19: Desplaçament fins Guatemala City

+info: Per conèixer més sobre Guatemala, vés aquí.