Islàndia – guia de viatge

Vam conèixer Islàndia quan el famós volcà Eyjafjallajökull havia deixat el cel d’Europa impregnat de cendres. Sense témer els noms impronunciables dels pobles, rius i cascades; el fred del cercle polar àrtic, ni el sol de mitjanit, vam recórrer l’illa en bicicleta seguint la Hringvegur (coneguda com la “Ring Road”), descobrint racons que semblen talment d’un altre planeta. Fascinats amb l’experiència, aquesta és la nostra guia de viatge per Islàndia, preparada tant pels que volgueu recórrer el país en transport públic, auto-caravana o sobre les dues rodes d’una bicicleta.

No et pots perdre…

…Sentir-te com un pingüí a Jökulsárlón

jökulsárlón a reveure

Jökulsárlón és un llac glacial situat als límits del Parc Nacional de Vatnajökull, on icebergs de totes mides ocupen l’espai de l’aigua, tenint la sensació que et trobes al bell mig de l’Àrtic. És fàcilment accessible des de la carretera principal. Atesa la seva bellesa i excepcionalitat, ha estat escenari de moltes pel·lícules (des de James Bond –“Die Another Day” i “A View to a Kill”-, “Batman Begins” o “Lara Croft: Tomb Raider”, entre altres sagues). Però alerta, perquè és un d’aquests fràgils indrets del món que poc a poc van desapareixent conseqüència de l’escalfament global.

…Deixar-te mullar per l’espectacular Skógafoss

skógafoss a reveure

Escollir una única cascada a Islàndia és missió impossible. N’hi ha moltes repartides per tot el país (Goðafoss, Gullfoss, Dettifoss…), cada una més impressionant que l’anterior. Però si pensem en la magnificència i la possibilitat de situar-te -pràcticament- sota l’aigua, Skógafoss s’emporta la palma, amb 25 metres d’amplada i 60 d’alçada.

…Al·lucinar amb els guèisers

L’espectacular Geysir dóna nom a tots els guèisers del planeta. De visita obligatòria, les erupcions d’aigua calenta arriben fins a 70 metres d’alçada sense avisar. Això sí, són intermitents i l’espera pot ser llarga, cal prendre-s’ho amb tranquil·litat. Per si la paciència defalleix, a escassos metres al sud, al mateix turó de Laugarfjall, s’hi troba l’Strokkur, un guèiser més “jove” que entra en erupció cada 4-8 minuts fins a uns 20 metres d’alçada. Porta impermeable perquè t’acabaràs mullant!

…Viure el sol de mitjanit a Reykjavík

sun voyager a reveure reykjavik

Si tens l’oportunitat de visitar Islàndia en l’època estival, i prop del solstici d’estiu, podràs experimentar la sensació d’estar en un dia etern. Fer una passejada per Reykjavík, aturar-se al Sólfar (Sun Voyager, una escultura d’alumini que homenatja al sol, i no pas un vaixell víking) o davant de l’Harpa (un edifici de vidre que funciona com a sala de concerts i conferències), i contemplar la curiosa presència de la llum les 24 hores del rellotge.

…Passar uns dies al planeta Mart de Mývatn

mývatn a reveure

Imagina’t el Port Aventura d’Islàndia: una extensa àrea que aglutina columnes de vapor sortides de la terra, volcans i cràters (Krafla, Askja o Viti), pilars de lava negra solidificada (Dimmuborgir), pseudo-cràters (Skútustadir), olles de fang, piscines de sofre bullint… i tot al voltant d’un llac enorme de 30 km de perímetre que dóna nom a la zona. Mývatn és com un parc d’atraccions pels amants de la natura, i tots aquells que sigueu curiosos de fenomens geotèrmics i geològics. Només hi ha un parell de pobles per la zona: Reykjahlíð al nord, Skútustadir al sud; a més de la recomanable opció del càmping de Vogar.

…Banyar-te en alguna piscina natural d’aigua calenta al mig del “no res”

hotspring fosslaug areveure

Després d’una llarga jornada de pedalejar contra vent i inclemències, què millor que relaxar-se dins d’una piscina d’aigua calenta natural. Islàndia en té múltiples repartides per tot el país, normalment ubicades en zones geotèrmiques (mira aquest mapa!), algunes de les quals són increïbles. Però alerta amb la temperatura! Posa-hi primer el peu per veure si és adequada o no. La majoria estan al voltant dels 40 graus, temperatura ideal per fer-hi un bany, però pots topar amb altres que surtis escaldat. A uns 5 km al sud de Varmahlíð, s’hi amaga Fosslaug, una d’aquestes piscines on passar-hi tot el dia.

…Acabar el viatge dins el Blue Lagoon

No hi ha millor premi que acabar un viatge a Islàndia traient el nas al Blue Lagoon, un llac d’aigües calentes d’origen geotèrmic que funciona com spa i et deixarà nou. Les aigües estan a una agradable temperatura de 37 a 39 ºC, i són molt riques en minerals com el sofre i el silici, sent ideals per la pell. El Blue Lagoon es troba a la península de Reykjanes, molt proper a l’aeroport de Keflavík. Alerta, és car, l’entrada senzilla són 40€ i cal reservar, però val molt, molt la pena, fes-nos cas.

Itinerari de 4 setmanes per Islàndia en bicicleta: la volta sencera a l’illa

Visitar Islàndia és una de les experiències més espectaculars que podràs viure si tens simpatia per la natura, l’aigua, el gel i els paisatges d’altres planetes. El recorregut proposat per Islàndia comença i acaba a la seva capital, Reykjavík. L’itinerari segueix principalment la carretera Hringvegur (en islandès “Þjóðvegur 1”), que rodeja el país, fent una mitjana d’uns 80 km per jornada i un total acumulat d’uns 1800 km. Pels que no sigueu tan agosarats (o necessiteu escurçar distàncies), sempre hi ha l’opció de carregar la bicicleta en algun dels busos que recorre la Þjóðvegur 1 en qualsevol dels dos sentits.

  • Dia 1: Barcelona-Londres-Reykjavík
  • Dia 2 i 3: Reykjavík i posta a punt de la bicicleta
  • Dia 4: Reykjavík-Borgarnes
  • Dia 5: Borgarnes-Sæberg
  • Dia 6: Sæberg-Blönduós
  • Dia 7: Blönduós-Varmahlíð/Fosslaug
  • Dia 8: Varmahlíð/Fosslaug-Akureyri
  • Dia 9: Akureyri i dia de recuperació
  • Dia 10: Akureyri-Mývatn (Vogar)
  • Dia 11: Mývatn (Vogar)
  • Dia 12: Mývatn (Reykjahlíð)
  • Dia 13: Mývatn-Intersecció 1/85
  • Dia 14: Intersecció 1/85-Egilsstaðir
  • Dia 15: Egilsstaðir-Djúpivogur
  • Dia 16: Djúpivogur-Höfn
  • Dia 17: Höfn-Roques passat Höfn
  • Dia 18: Roques passat Höfn-Skaftafell
  • Dia 19: Skaftafell-Kirkjubæjarklaustur
  • Dia 20: Kirkjubæjarklaustur-Vík í Mýrdal
  • Dia 21: Vík í Mýrdal-Hvosvöllur
  • Dia 22: Hvosvöllur
  • Dia 23: Hvosvöllur-Flúðir
  • Dia 24: Flúðir-Laugarvatn
  • Dia 25: Laugarvatn-Reykjavík
  • Dia 26: Reykjavík-Blue Lagoon-Keflavík
islandia en bicicleta
Pedalejant pel nord del país

Els imprescindibles per fer la volta a Islàndia amb bicicleta

Les opcions són diverses per fer el recorregut proposat. Després d’haver estat un mes a l’illa, la nostra experiència ens fa constatar que una bona alternativa és la següent:

Mitjà de transport

La bicicleta. Sentir com avances per carreteres i camins inhòspits és una gran sensació. En general, la Hringvegur és molt poc transitada i només a l’àrea metropolitana de Reykjavík hi han aglomeracions de cotxes que et poden fer la murga. La seguretat és extrema, i pots deixar la bicicleta aparcada, dia i nit, sense filigranes per lligar-la, i tenir la certesa que quan tornaràs allí s’estarà, esperant-te.

És recomanable equipar-se amb una bicicleta de muntanya (enlloc d’una de carretera) si vols fer el tomb sencer a l’illa. Principalment a la part est del país, hi han molts trams no asfaltats que et poden jugar una mala passada. A més, petites excursions que s’escapin de la Hringvegur, per anar a alguna cascada o llac, és probable que presentin camins plens de pedres, fang o aigua. Nosaltres vam utilitzar una Trek 3700, amb un parell d’alforges ORTLIEB impermeables (sobretot, tingues present que plou segur cada dia en algun moment!), casc, ampolla d’aigua, compta quilòmetres i un kit de recanvis per possibles imprevists.

trek 3700 islandia bicicleta

Allotjament

Islàndia permet l’acampada lliure en qualsevol punt del país (bé, cal evitar els jardins i descampats particulars de cases i granges) i disposa d’una xarxa de càmpings per tot arreu, molt endreçats i ben equipats amb taules de pícnic, lavabos (o en els més grans, instal·lacions de cuina i bugaderia). De fet, els islandesos són molt de fer turisme pel seu propi país, i els encanta agafar una auto-caravana amb la família i conèixer racons de la seva terra, fent sempre nit en zones d’acampada. Així doncs, l’opció de dur una tenda de campanya és ideal.

Però quan això no és possible, plantar la tenda en qualsevol racó és una opció ben vàlida i que recomanem fermament. Les distàncies entre pobles poden ser molt llargues, més del que un espera, així que tingues preparades provisions de menjar i aigua per si de cas. Tot i que de líquid en pots prendre de qualsevol dels múltiples rierols que hi ha pel camí, formats directament pel desglaç de les muntanyes. No cal patir.

acampada lliure islàndia
L’acampada és lliure a tot el país, i el terreny és excel·lent per plantar-hi la tenda.

Pressupost per viatjar a Islàndia

El país és car, no ens enganyarem. Si bé després de la crisi financera del 2008/09 Islàndia va abaixar de forma dràstica els preus de la vida (vols, allotjament, menjar…) per tal d’atreure turistes que portessin crèdit al país, amb els anys ha anat recuperant el seu nivell econòmic habitual, molt per sobre del que estem acostumats per casa nostra.

Posem alguns exemples de les despeses més habituals, però revisa aquesta pàgina web per més informació actualitzada sobre els costos a Reykjavík:

  • Bus de l’aeroport Keflavík fins estació Reykjavík: 2.200 kr (15 euros)
  • Nit de càmping per persona: 1.000-1.500 kr (7-11 euros/nit)
  • Dutxa de 5 minuts al càmping (si va apart): 300 kr (2 euros)
  • Una cervesa a Reykjavík: 600-900 kr (4,2-6,5 euros)
  • Un cafè amb llet a Reykjavík: 530 kr (3,8 euros)
  • Una barra de pa: 250 kr (1,8 euros)
  • Un menú bàsic a Reykjavík: 2.200 kr (15 euros)
  • Entrada al Blue Lagoon: 6.000 kr (42 euros)
  • 1 litre de gasolina: 210 kr (1,5 euros)

S’ha de tenir en compte, no obstant, que la majoria de les grans atraccions naturals són d’accés gratuït, amb lo que es pot visitar molt sense desembutxacar un cèntim. El Blue Lagoon, i parcs naturals com Skaftafell sí tenen un preu d’entrada.

Es pot anar per lliure completament?

Rotundament, sí. El país està preparat (tant a nivell d’infraestructures com a nivell cultural dels seus habitants) perquè et desplacis amb tranquil·litat i facis la teva lliurement. És completament segur deixar la bicicleta aparcada a la nit a la vora de la tenda o en qualsevol càmping. A més, s’ha de tenir en compte que els islandesos són gent amable i disposada a donar un cop de mà en casos de necessitat. Només l’idioma pot ser un obstacle en les zones més remotes de l’illa, on els vilatans no manegen l’anglès com en àrees més properes a Reykjavík.

+info: Per conèixer més sobre Islàndia, vés aquí.