Índia – guia de viatge

L’Índia és un país enorme, el setè més gran del món en superfície. Calen mesos sencers per poder recórrer amb profunditat i atenció cada una de les seves regions. L’ambient relaxat de les platges del sud (a Kerala, Tamir Nadu o Karnataka); el vast desert de Thar al nord-est (al Rajasthan); la muntanyosa i despoblada àrea del Sikkim, al nord-est; o entre altres, la zona més septentrional (al Kashmir, Himashal Pradesh i el Punjab), amb l’Himàlaia com a teló de fons, de la qual presentem aquesta guia de viatge.

No et pots perdre…

… Fer un trekking per l’Himàlaia

Trekking Himalaia areveure
Pas del Ganda La a 5.000 metres, al Markha Valley

La increïble àrea de Ladakh ofereix múltiples opcions per fer senderisme, tant per a principiants en la matèria com per experts que necessiteu aventures més fortes; alternatives que poden anar des d’un parell de dies amb la motxilla a l’esquena fins a un mes sencer de travessa amb cavalls, cuiners i equipament per allotjar-se al mig de la muntanya. Des dels pobles de Leh o Manali és fàcil gestionar excursions amb alguna de les agències locals.

… Visitar la casa del Dalai Lama

Temple Dalai Lama areveure
Residència del Dalai Lama a McLeodganj

Des que el 14è Dalai Lama (Tenzin Gyatso) es va veure obligat a exiliar-se del seu Tibet natal el 1959, la zona del Kangra s’ha convertit en territori de budistes refugiats. Concretament, la ciutat de Dharamsala acull el govern tibetà a l’exili, mentre que a escassos quilòmetres, a McLeodGanj (conegut com la “petita Lhasa”), hi ha la residència oficial de Dalai Lama. Milers de refugiats tibetans que ocupen els carrers, tenyits de túniques vermelles, o un museu on s’explica en detall i molt actualitzat tot el conflicte són alguns dels motius que fan de Dharamsala i McLeodGanj parada obligatòria.

… Aprendre a cuinar momos de la mà d’un autèntic xef tibetà

classe cuina momos areveure
Diferents varietats de momos i formes del plegat de la massa, tot un art

Que la gastronomia a l’Índia és un dels punts forts del viatge, no és cap secret. La varietat de plats i estofats, verdures i llegums, espècies i sabors que hi trobaràs és incalculable. El momos, aquestes petites empanades cuinades al vapor, són un dels plats més típics del Tibet. Dedicar una tarda a aprendre alguns trucs del seu art culinari és una experiència que t’aproparà una part de la cultura que en moltes ocasions queda oblidada.

… Veure les ofrenes a Shiva al riu Ganges

ofrenes shiva ganges areveure
Fervor total a Haridwar, al seu pas pel riu Ganges

El nostre diccionari no té prou adjectius per descriure el fervor religiós que tenen els indis pels seus déus. Shiva (una de les divinitats més importants de l’hinduisme que representa el sacrifici) és un dels casos més sonats. Centenars de milers de devots es desplacen a peu per tot el país per arribar fins al riu Ganges, al seu pas pel sagrat poble de Haridwar, per fer unes ofrenes florals i netejar-se les impureses que arrosseguen. Experiència totalment descomunal.

… Sentir l’esperit budista a Thiksey

Monestir Thiksey areveure
Una maitreya de 14 metres

Si Leh és la “petita Lhasa”, el monestir de Thiksey és el seu “Palau de Potala”. Situat a uns 19 km a l’est de la capital de Ladakh, és l’emblema gompa del Tibetans Budistes. Des de mitjan del segle XV controla la vall de l’Indus, i avui en dia és un reducte de 60 monjos que habiten entre els 12 edificis del complex, custodiats per aquesta Maitreya de 14 metres d’alçada que et deixarà bocabadat.

… Al·lucinar amb el món surrealista de Nek Chand

Museu Nek Chad areveure
Tingues la ment oberta per visitar el Rock Garden, et sorprendrà!

A Chandigarh, la ciutat més organitzada, civilitzada i néta de l’Índia hi ha amagada una joia en forma de museu a l’aire lliure, el Rock Garden, que l’accidental artista Nek Chand va anar construint mitjançant escombraries i restes de ciment, endolls i plàstics, ampolles de metall i vidre que trobava per la ciutat. El que podria ser un abocador, és avui un indret màgic de més de 20 hectàrees totalment sorprenent.

+info: Rock Garden, el món surrealista de Nek Chand.

… Contemplar tot un vespre el Taj Mahal

Taj Mahal areveure
La simetria perfecta d’un dels indrets més captivadors del món

Arribar al nord de l’Índia i no passar pel Taj Mahal és un error. Magnificent, hipnòtic, preciós, amb una història molt interessant, aquest mausoleu fou idea de l’emperador Xa Jahan per la seva difunta esposa, Arjumand Banu Begum. Una de les 7 noves meravelles del món per la UNESCO que no et pots deixar escapar.

Itinerari de 3 setmanes pel nord de l’Índia (des de Delhi fins a Ladakh)

L’Índia és un país tan immens que recomanar una única ruta és pràcticament impossible si no disposes de moltes mesos. El nord, la part més desconeguda i menys explotada del país, ofereix un ventall de possibilitats increïbles: muntanya, religió, gastronomia i natura.

El recorregut proposat pel nord de l’Índia comença i acaba, inevitablement, a Nova Deli. Tot l’itinerari es pot seguir per terra (tant transport públic com llogant algun vehicle) o bé enllaçant amb alguns dels aeroports repartits per la geografia. Des d’areveure.cat proposem una combinació de les dues. Pressupost, climatologia i l’opció de transport que escullis hi jugaran un paper important.

 • Dia 1: Nova Delhi
 • Dia 2: Haridwar i el fervor per Shiva
 • Dia 3: Rishikesh, ioga i els Beatles
 • Dia 4, 5: Chandigarh i el Rock Garden
 • Dia 6: Desplaçament Chandigarh fins McLeodGanj
 • Dia 7, 8: McLeodGanj i curs de cuina
 • Dia 9: Manali, dia de recuperació
 • Dia 10, 11: Travessa Manali-Leh
 • Dia 12, 13: Leh i aclimatació a 3500 metres
 • Dia 14, 15, 16: Trekking pel Markah Valley
 • Dia 17: Dia d’excursió a Thiksey
 • Dia 18: Avió Leh-Nova Delhi i fins Agra
 • Dia 19, 20: Agra i el Taj Mahal
 • Dia 21: Agra-Nova Delhi

Per saber-ne més sobre L’Índia i Ladakh

Molt recomanable és la lectura del ‘Viaje a Ladakh, el pequeño Tíbet’ (Marta Torres Santo Domingo, 2018), publicat per Laertes. Una cròniques que recorre pas a pas el viatge que aquí descrivim. Inclou cites i diverses referències d’interès a llibres i pel·lícules que transcorren per Ladakh i tota la regió.

Més continguts sobre l’Índia i Ladakh? Vés aquí!