Iran

Iran és un país fascinant, en tots els sentits. Paisatges de pel·lícula, mesquites i deserts d’insomni, basars plens de colors i olors, una gastronomia exquisida i, a diferència del que ens arriba a través dels mitjans de comunicació, una gent increïblement amable i encantadora. Un país ideal per viatjar per lliure, del qual us presentem la nostra guia.

No et pots perdre…

…Al·lucinar amb l’arquitectura islàmica de la mesquita de Masjid-i Shah a Esfahan

Interior de la mesquita del Shah Abbas a Esfahan

Icona de la ciutat i de tot el país, la mesquita del Shah Abbas ocupa un espai privilegiat a la famosa plaça de Naghsh-i Jahan. Construïda durant la primera meitat del 1600, cada un dels espais, sales i cúpules, parets i minarets, és d’una bellesa extrema, plens de colorits i sofisticats mosaics, que et deixaran bocabadat. Si només tens l’oportunitat de visitar una mesquita en tot el país, no dubtis un sol moment en escollir aquesta.

info: Un parell de dies a Esfahan, què fer i on allotjar-se [en construcció]

…Endinsar-te a les dunes del desert de Maranjab i l’inhòspit de llac de sal de Namak

Simpàtics camells et donen la benvinguda al desert de Maranjab

Kashan és un punt estratègicament interessant que permet conèixer una sèrie de racons inhòspits del país. Hi ha la possibilitat de fer una excursió d’un sol dia per tal de passejar per immenses dunes de sorra al desert de Maranjab (a 50 km de la ciutat), caminar per sobre un desert de sal (el qual temps enrere fou un extens llac) i acabar el recorregut amb una visita a l’espectacular santuari d’Aran va Bidgol. Això sí, carrega una bona dosi de líquids, la calor pot ser asfixiant.

info: Excursió d’un dia al desert de Maranjab i llac de Namak [en construcció]

…Perdre’t pel laberíntic basar de Shiraz

Espectacular parades de souvenirs al basar de Shiraz

Pràcticament totes les ciutats d’Iran tenen un basar, fet que els hi dona una alegria especial. N’hi ha de grans i de petits, de més ordenats i de més caòtics, de més cuidats i de més deixats. El de Shiraz és particularment bonic i manejable. Si tens la intenció de proveir-te amb objectes i records de la terra, alguna botiga en aquests laberíntics passadissos pot ser una bona opció. Hi trobaràs absolutament de tot, i els comerciants no son tan insistents com en altres parts del país.

info: Un parell de dies a Shiraz, què fer i on allotjar-se [en construcció]

…Conèixer les cases tradicionals dels mercaders de la Ruta de la Seda a Kashan

Exterior de la curiosa casa Borujerdi a Kashan

Els mercaders de la Ruta de la Seda van trobar, a Kashan, un indret ideal on establir-s’hi per fer els seus intercanvis d’espècies i béns. Afortunadament pels nostres interessos, algunes cases d’aquests importants comerciants es poden visitar a dia d’avui en el seu interior. Cuidats patis i jardins, habitacions per estiu i hivern, sales per realitzar els negocis… I una arquitectura tant estrafolària com interessant. Cases com la Borujerdi, l’Abbāsi o particularment la Tabātabāei justifiquen una aturada.

…Enfilar-te a un kalut per veure la posta de sol al desert més calorós del planeta

Capvespre al desert de Dasht-e Lut, moments abans que es pongui el sol

Que no t’espantin els 70.7 ºC de rècord que s’han enregistrat en aquesta part del planeta. El Dasht-e Lut (o desert de Lut) és un indret sec i calorós, però que en el seu moment fou un mar immens. Amb el pas del temps, es va eixugar, i les tempestes de sorra van moure tota l’arena cap altres bandes. A dia d’avui, el que en queda, són les estructures rocoses que ocupaven el fons marí, anomenats kaluts. I sobretot la possibilitat de perdre’s entre aquests castells de pedra, gaudir d’una de les millors postes de sol que hem viscut mai i dormir al mig… del no res!

…Posar-te a la pell d’un rei persa als magnificents palaus de Persepolis

Detall d’una de les parets del palau d’Apadana, simbolitzant les ofrenes que feien les diferents nacions de l’imperi persa al seu rei

Si hi ha un lloc a Iran que té importància i valor històric, aquest és Persepolis. Capital de Pèrsia després de Pasargada a partir del segle VI aC, els reis de l’imperi Aquemènida hi van establir una sèrie de palaus, sales i estructures per passar-hi les festivitats. Actualment tot el recinte està en ruïnes, després que Alexandre el Gran fes una destrossa i ho incendiés tot com a venjança de la invasió prèvia. Però alguns elements, com la Porta de les Nacions o parts del palau d’Apadana resten en peu, així com tota la zona de Necropolis, amb les tombes de cada un dels reis, que permeten transportar-se a l’època en què l’imperi Persa era una potència mundial. Tot plegat es pot visitar en una excursió de dia des de Shiraz, o bé aprofitar el trajecte a/des de Yazd per fer-hi una aturada.

…Descobrir l’oasis de Yazd al mig del desert

Part superior del complex d’Amir Chakhmaq

Yazd, ciutat coneguda per conservar fidelment diversos edificis històrics de l’arquitectura persa, temples del Zoroastrisme, o captadors de vent per fer front a les extremes temperatures, és un punt imprescindible a incloure a la ruta per Iran. Ubicada en una geografia desèrtica i ben hostil, apareix talment com un oasi, i val molt la pena aturar-s’hi un parell de dies per descobrir tot el que ofereix.

…Assaborir les mil possibilitats de la cuina persa ben assegut a una catifa

El “kashk e bademjan” és un dels plats més populars d’Iran, una deliciosa crema d’albergínia, formatge, iogurt i algunes espècies que es pren com aperitiu o principal

Comencem responent a una pregunta freqüent. Tranquils, la cuina persa no pica. Si bé utilitzen una infinitat d’espècies, els plats tenen molt de sabor i molt de color, però aquí els nostres paladars no pateixen les conseqüències com en altres indrets del planeta. Exquisits estofats cuinats durant hores i amb delicadesa, arrosos plens de colors, i moltes llegums i hortalisses formen part de l’inventari. Sense oblidar les 4 varietats de pa i el iogurt, omnipresent a cada àpat.

Per més inri, cada poble i regió té la seva particular especialitat (francament diferent de la resta) i una bona col·lecció de restaurant tradicionals on provar-les, enriquint encara més la visita. Tastaolletes, tot un paradís!

Itinerari de 20 dies per Iran

Iran és un país amb una extensió enorme (de la mida d’uns tres cops França). Per conèixer-lo en profunditat és necessari més d’un mes. No obstant, per tenir una visió panoràmica dels principals atractius, proposem un itinerari de 3 setmanes pel país.

Abans d’entrar a Iran necessitaràs obtenir un visat. La modalitat de turista permet 30 dies per moure’t tranquil·lament pel país. Com tramitar-lo? Aquí expliquem, pas a pas, les diverses alternatives.

 • Dia 1: Barcelona-Tehran
 • Dia 2: Tehran, el seu caos i el Palau de Golestan
 • Dia 3: Trajecte Tehran-Kashan i les cases tradicionals
 • Dia 4: Excursió d’un dia al desert de Maranjab, llac de sal de Namak i santuari d’Aran va Bidgol
 • Dia 5: Desplaçament Kashan-Esfahan
 • Dia 6, 7: Esfahan
 • Dia 8: Desplaçament Esfahan-Shiraz
 • Dia 9, 10: Shiraz, el basar, la ciutadella i els jardins perses
 • Dia 11: Visita d’un dia a Persepolis i Necropolis
 • Dia 12: Desplaçament Shiraz-Kerman
 • Dia 13: Kerman
 • Dia 14: Excursió a Dasht-e Lut i nit al desert
 • Dia 15: Visita dels jardins de Shazdeh i la ciutadella de Rayan
 • Dia 16: Desplaçament Kerman-Yazd
 • Dia 17, 18: Yazd, el centre històric i la Masjid-e-Jāmeh
 • Dia 19: Desplaçament Yazd-Tehran
 • Dia 20: Tehran-Barcelona

+info: Per conèixer més sobre Iran, vés aquí.

Anuncis