Iran – guia de viatge

Iran és un país fascinant, en tots els sentits. Paisatges de pel·lícula, mesquites i deserts d’insomni, basars plens de colors i olors, una gastronomia exquisida i, a diferència del que ens arriba a través dels mitjans de comunicació, una gent increïblement amable i encantadora. Un país ideal per viatjar per lliure, del qual us presentem la nostra guia.

No et pots perdre…

…Al·lucinar amb l’arquitectura islàmica de la mesquita de Masjid-i Shah a Esfahan

Interior de la mesquita del Shah Abbas a Esfahan

Icona de la ciutat i de tot el país, la mesquita del Shah Abbas ocupa un espai privilegiat a la famosa plaça de Naghsh-i Jahan. Construïda durant la primera meitat del 1600, cada un dels espais, sales i cúpules, parets i minarets, és d’una bellesa extrema, plens de colorits i sofisticats mosaics, que et deixaran bocabadat. Si només tens l’oportunitat de visitar una mesquita en tot el país, no dubtis un sol moment en escollir aquesta.

…Endinsar-te a les dunes del desert de Maranjab i l’inhòspit de llac de sal de Namak

Simpàtics camells et donen la benvinguda al desert de Maranjab

Kashan és un punt estratègicament interessant que permet conèixer una sèrie de racons inhòspits del país. Hi ha la possibilitat de fer una excursió d’un sol dia per tal de passejar per immenses dunes de sorra al desert de Maranjab (a 50 km de la ciutat), caminar per sobre un desert de sal (el qual temps enrere fou un extens llac) i acabar el recorregut amb una visita a l’espectacular santuari d’Aran va Bidgol. Això sí, carrega una bona dosi de líquids, la calor pot ser asfixiant.

…Perdre’t pel laberíntic basar de Shiraz

Espectacular parades de souvenirs al basar de Shiraz

Pràcticament totes les ciutats d’Iran tenen un basar, fet que els hi dona una alegria especial. N’hi ha de grans i de petits, de més ordenats i de més caòtics, de més cuidats i de més deixats. El de Shiraz és particularment bonic i manejable. Si tens la intenció de proveir-te amb objectes i records de la terra, alguna botiga en aquests laberíntics passadissos pot ser una bona opció. Hi trobaràs absolutament de tot, i els comerciants no son tan insistents com en altres parts del país.

…Conèixer les cases tradicionals dels mercaders de la Ruta de la Seda a Kashan

Exterior de la curiosa casa Borujerdi a Kashan

Els mercaders de la Ruta de la Seda van trobar, a Kashan, un indret ideal on establir-s’hi per fer els seus intercanvis d’espècies i béns. Afortunadament pels nostres interessos, algunes cases d’aquests importants comerciants es poden visitar a dia d’avui en el seu interior. Cuidats patis i jardins, habitacions per estiu i hivern, sales per realitzar els negocis… I una arquitectura tant estrafolària com interessant. Cases com la Borujerdi, l’Abbāsi o particularment la Tabātabāei justifiquen una aturada.

…Enfilar-te a un kalut per veure la posta de sol al desert més calorós del planeta

Capvespre al desert de Dasht-e Lut, moments abans que es pongui el sol

Que no t’espantin els 70.7 ºC de rècord que s’han enregistrat en aquesta part del planeta. El Dasht-e Lut (o desert de Lut) és un indret sec i calorós, però que en el seu moment fou un mar immens. Amb el pas del temps, es va eixugar, i les tempestes de sorra van moure tota l’arena cap altres bandes. A dia d’avui, el que en queda, són les estructures rocoses que ocupaven el fons marí, anomenats kaluts. I sobretot la possibilitat de perdre’s entre aquests castells de pedra, gaudir d’una de les millors postes de sol que hem viscut mai i dormir al mig… del no res!

+info: Excursió d’un dia al Desert de Lut

…Posar-te a la pell d’un rei persa als magnificents palaus de Persepolis

Detall d’una de les parets del palau d’Apadana, simbolitzant les ofrenes que feien les diferents nacions de l’imperi persa al seu rei

Si hi ha un lloc a Iran que té importància i valor històric, aquest és Persepolis. Capital de Pèrsia després de Pasargada a partir del segle VI aC, els reis de l’imperi Aquemènida hi van establir una sèrie de palaus, sales i estructures per passar-hi les festivitats. Actualment tot el recinte està en ruïnes, després que Alexandre el Gran fes una destrossa i ho incendiés tot com a venjança de la invasió prèvia. Però alguns elements, com la Porta de les Nacions o parts del palau d’Apadana resten en peu, així com tota la zona de Necropolis, amb les tombes de cada un dels reis, que permeten transportar-se a l’època en què l’imperi Persa era una potència mundial. Tot plegat es pot visitar en una excursió de dia des de Shiraz, o bé aprofitar el trajecte a/des de Yazd per fer-hi una aturada.

…Descobrir l’oasis de Yazd al mig del desert

Part superior del complex d’Amir Chakhmaq

Yazd, ciutat coneguda per conservar fidelment diversos edificis històrics de l’arquitectura persa, temples del Zoroastrisme, o captadors de vent per fer front a les extremes temperatures, és un punt imprescindible a incloure a la ruta per Iran. Ubicada en una geografia desèrtica i ben hostil, apareix talment com un oasi, i val molt la pena aturar-s’hi un parell de dies per descobrir tot el que ofereix.

…Assaborir les mil possibilitats de la cuina persa ben assegut a una catifa

El “kashk e bademjan” és un dels plats més populars d’Iran, una deliciosa crema d’albergínia, formatge, iogurt i algunes espècies que es pren com aperitiu o principal

Comencem responent a una pregunta freqüent. Tranquils, la cuina persa no pica. Si bé utilitzen una infinitat d’espècies, els plats tenen molt de sabor i molt de color, però aquí els nostres paladars no pateixen les conseqüències com en altres indrets del planeta. Exquisits estofats cuinats durant hores i amb delicadesa, arrosos plens de colors, i moltes llegums i hortalisses formen part de l’inventari. Sense oblidar les 4 varietats de pa i el iogurt, omnipresent a cada àpat.

Per més inri, cada poble i regió té la seva particular especialitat (francament diferent de la resta) i una bona col·lecció de restaurant tradicionals on provar-les, enriquint encara més la visita. Tastaolletes, tot un paradís!

…Integrar-te amb la comunitat armènia repartida pel territori iranià

Un cafè-restaurant armeni, on tant la decoració com els plats que serveixen estan elaborats amb molt de tacte, realment sorprenent!

Estadístiques actuals situen la diàspora d’armenis repartits pel territori Iranià en uns 500.000. Aquestes xifres desorbitades han provocat que, en diverses ciutats del país (com Tabriz, Tehran, Esfahan -sobretot al barri de Jolfa– o tot el nord d’Iran, en general), s’hagin anat consolidant comunitats de població íntegrament armènia.

Un fet que ha tenyit barris d’esglésies cristianes ortodoxes, de cartells i símbols escrits en el seu curiós alfabet, de restaurants i cafès on degustar les seves especialitats… En definitiva, tot de trets característics que s’allunyen diametralment dels propis de la cultura persa, i que val molt la pena conèixer.

+info: Vols saber més sobre la cultura d’Iran?
Parlem d’Iran (I): a través de cròniques i relats de viatge
Parlem d’Iran (II): amb la mirada de Farhadi, Ghobadi o Kiarostami

On allotjar-se?

No sempre és senzill trobar un allotjament que s’adapti a totes les necessitats (ubicació, preu, prestacions, netedat) a les principals ciutats del país. Per això, dóna un cop d’ull a aquestes opcions perquè les prenguis com a punt de partida:

ESFAHAN

  • Amir Kabir Hostel (Chahar Bagh Paeen Street). Simple però funcional si hi ets de passada, ja que pot arribar a ser una mica caòtic pel volum de backpackers que s’hi repleguen. Habitacions bàsiques i lavabo compartit que envolten un pati interior. Amb wifi i esmorzar inclòs. Els preus, imbatibles. Quan la ciutat s’omple, aquí segur que trobes un llit.

KASHAN

  • Sana Historical Hostel (Mokhber Alley-Aqa Bozorg Mosque Street-Fazel Naraqi Street). Bonica casa tradicional amagada en un minúscul carrer sense sortida. D’ubicació gens fàcil, hauràs de preguntar. En Mustafa ha restaurat l’edifici amb habitacions dobles còmodes i molt netes, amb AC i lavabo. Abundant esmorzar inclòs. Excel·lent relació qualitat/preu.

KERMAN

A Kerman no tenim una referència d’allotjament que hàgim viscut, doncs vam ser convidats per una encantadora família local a passar uns dies amb ells (hospitalitat màxima!). No obstant, altres viatgers ens han indicat l’Omid Guesthouse (Esteghlal Street 2, prop Azadi Square) com una alternativa assequible en preu, lavabo i dutxes compartides però amb unes condicions higièniques de total netedat, i possibilitat d’ús de cuina.

SHIRAZ

  • Sasan Hotel (Anvari Street-Zand Avenue). De la gamma alta dels que proposem, Shiraz és més car que la resta del país en termes d’allotjament. Però estan oberts a negociar el preu. Habitacions dobles amb lavabo i neteja una mica dubtosa. Esmorzar inclòs (fins les 9h). No el recomanaríem.

Tabriz

  • Hotel Pars No (First Avenue, the Ferdowsi, 0098 41 35539995). Alerta no confondre’s, doncs hi ha molts “Hotel Pars” a Tabriz. Veient el propietari, la clientela i el rètol de l’entrada (només en farsi), clarament identifiquem que és per a locals. Habitacions petites però molt nétes a preus imbatibles. Costa una mica ubicar-lo.

TEHRAN

  • See You in Iran Hostel (#2, Vahdati-Manesh (3rd) Dead End, South Kheradmand Street, KarimKhan). El tipus d’alberg on voldràs quedar-te. El porta un grup de jovent iranià i funciona com a centre cultural (la zona de cafè l’anomenen Kojeen). Obert a finals del 2016 és nou i molt net, tant habitacions com lavabos, l’esmorzar està inclòs i ho preparen tot allà mateix. La wifi funciona correctament. Però alerta, perquè la Lonely Planet l’ha catalogat com la millor opció de motxiller de Tehran, així que mira’t-ho amb temps.
  • Hi Tehran Hostel (#2, Tabatabaei Alley, Bahar Shomali Street). Inaugurat l’estiu del 2017, alberg completament nou amb habitacions netes, bon esmorzar inclòs, wifi fiable i un pati interior agradable per descansar. La ubicació és convenient dins el caos de Tehran i el servei atent i amable. S’omple de seguida, així que reserva amb temps.

YADZ

  • Yazd Friendly Hotel (Vaght-o-Saat Square, Jame Mosque Street). Casa tradicional ubicada al bell mig de Yazd. Habitacions dobles amb lavabo, molt netes, que envolten un bonic pati interior, amb una font i sofàs perses per descansar. Molt agradable a la nit. Inclou copiós bufet per esmorzar i possibilitat de fer un te en qualsevol moment del dia.

Pressupost per viatjar a Iran

Tenint en compte que vam visitar Iran durant l’agost, època alta de turisme, els preus poden ser lleugerament superiors respecte altres moments de l’any. En tot cas, Iran és un país barat, si ens referim a conceptes com allotjament, menjar, transport i accés als diferents atractius culturals.

Allotjament

La majoria de les opcions utilitzades (hostels i hotels) tenen un preu de 500.000 IRR (20€) per habitació doble, havent gastat una mitjana de 250.000 IRR per persona/dia (10€). En tots els casos ens hem trobat amb l’esmorzar inclòs, molt copiós en la majoria d’hotels.

MENJAR

El menjar a Iran és extremadament econòmic. Aquí pots provar qualsevol delicatessen persa que vulguis a preus irrisoris. La despesa mitjana per àpat i persona (incloent un plat d’arròs i carn, pa i beguda) és d’uns 200.000 IRR (4€). A tenir en compte que ciutats turístiques com Esfahan o Shiraz, particularment en les seves zones més cèntriques i turístiques poden incrementar lleugerament el pressupost.

Transport

La xarxa d’autobusos del país és excel·lent i cobreix qualsevol racó on tinguis intenció d’arribar. Els vehicles són còmodes (pensa en un bus modern com els d’Alsa o Alsina Graells), força puntuals i amb moltes possibilitats d’horaris. Els anomenen VIP.

El bitllet per trajectes curts d’unes 2 hores (com el Tehran-Kashan) costa entre 80.000 IRR i 130.000 IRR per persona (1.60€ i 2.70€). Per llargs recorreguts (com el Shiraz-Kerman), de 6 a 8 hores, has de considerar uns 400.000 IRR (8.40€). En aquests casos, ens hem trobat que el preu inclou un petit pack amb aigua, un suc i un sandvitx o galetes.

Entrades culturals

Visitar les atraccions turístiques és proporcionalment més car que la resta de despeses anteriors (allotjar-se, menjar, transportar-se). La majoria dels temples sagrats (mesquites, mausoleus, etc.) o atraccions com pot ser un bany en un hammam tenen un peatge d’entrada, amb preus pràcticament calcats a totes les ciutats. Compta en invertir entre 150.000 IRR (3€) i 200.000 IRR (4€) cada vegada.

Ateses les fluctuacions de moneda habituals en aquest país, pots consultar el canvi de divisa d’Euros (EUR) a Rials (IRR) en directe al web de bonbast.

Itinerari de 3 setmanes per Iran

Iran és un país amb una extensió enorme (de la mida d’uns tres cops França). Per conèixer-lo en profunditat és necessari més d’un mes. No obstant, per tenir una visió panoràmica dels principals atractius, proposem un itinerari de 3 setmanes pel país que pots seguir per lliure.

Abans d’entrar a Iran necessitaràs obtenir un visat. La modalitat de turista permet 30 dies per moure’t tranquil·lament pel país. Com tramitar-lo? Aquí expliquem, pas a pas, les diverses alternatives.

  • Dia 1: Barcelona-Tehran
  • Dia 2: Tehran, el seu caos i el Palau de Golestan
  • Dia 3: Trajecte Tehran-Kashan i les cases tradicionals
  • Dia 4: Excursió d’un dia al desert de Maranjab, llac de sal de Namak i santuari d’Aran va Bidgol
  • Dia 5: Desplaçament Kashan-Esfahan
  • Dia 6, 7: Esfahan
  • Dia 8: Desplaçament Esfahan-Shiraz
  • Dia 9, 10: Shiraz, el basar, la ciutadella i els jardins perses
  • Dia 11: Visita d’un dia a Persepolis i Necropolis
  • Dia 12: Desplaçament Shiraz-Kerman
  • Dia 13: Kerman
  • Dia 14: Excursió a Dasht-e Lut i nit al desert
  • Dia 15: Visita dels jardins de Shazdeh i la ciutadella de Rayan
  • Dia 16: Desplaçament Kerman-Yazd
  • Dia 17, 18: Yazd, el centre històric i la Masjid-e-Jāmeh
  • Dia 19: Desplaçament Yazd-(Tehran)-Tabriz
  • Dia 20: Tabriz, la Blue Mosque i el barri armeni
  • Dia 21: Desplaçament Tabriz-Tehran
  • Dia 22: Tehran-Barcelona

+info: Per conèixer més sobre Iran, vés aquí.