Com obtenir el visat per l’Iran, pas a pas

Fa uns anys, aconseguir el visat per entrar a Iran era tota una quimera. Amb la voluntat que té actualment el país d’obrir-se al món, els tràmits necessaris per obtenir el visat s’han suavitzat. I tot i que en alguns casos pot arribar a ser una activitat feixuga és francament assumible.

De l’experiència del nostre viatge a Iran el Juliol i Agost del 2017, detallem els passos a realitzar per tots aquells que volgueu visitar el país, tot i que poden haver petites divergències segons el lloc de sol·licitud del permís.

El primer que cal conèixer és que hi han diferents modalitats a l’hora d’obtenir el visat. Per tant, s’ha de tenir en compte el mitjà de transport per arribar al país (en el nostre cas hem viscut les dues alternatives):

1) Si viatges en avió i l’arribada és a Teheran (o en algun dels aeroports principals d’Iran):

Des del Gener 2017 s’ha posat en funcionament la Visa On Arrival (VOA), també anomenada Airport Visa, que funciona per la modalitat de turisme, com és el nostre cas (no per temes diplomàtics, negocis o periodisme, entre altres), i té una durada de 30 dies des del moment de l’expedició. Si tens prevista una estada a Iran superior al mes, hauràs de fer una extensió del visat (en general, d’un màxim de 14 dies addicionals).

Aeroports a Iran on es pot sol·licitar la Visa On Arrival

Als dos de Tehran -Imam Khomeini (IKA) i Mehrabad (TEH)-, però també als de Shiraz (SYZ), Mashhad (MHD), Tabriz (TBZ), Isfahan (ISF) i Kish (KIH).

En tots aquests casos, un cop arribat a la duana d’algun d’aquests aeroports, hauràs de presentar la següent documentació i, un cop verificat que tot està en ordre, fer el pagament en efectiu de les taxes corresponents (75 €) a la Iran Visa & Passport Office.

 1. El passaport amb una vigència mínima de 6 mesos.
 2. El formulari omplert amb la sol·licitud pel visat.
 3. Una fotografia carnet. A alguns passatgers se’ls demana, a altres se’ls agafa directament del passaport. Millor dur-ne alguna de casa. En cap cas hem vist la necessitat que la fotografia, en cas de ser noia, s’hagi de dur posat el hijab.
 4. Un document amb l’assegurança de viatge contractada. És important que estigui escric en anglès i hi figuri explícitament que té cobertura a Iran per tots els dies que tens previst estar al país.
 5. Un document amb la confirmació del bitllet de tornada.
 6. Un document amb la reserva d’allotjament a Iran. Si no ho tens previst, pots utilitzar booking.com per fer una reserva sense pagament en algun hostel o hotel i posteriorment cancel·lar-la.

Quan diem que el procediment en general és més senzill, ens referim en aquest cas. Duent els citats documents, tot va rodat. En aquest punt, et caldrà esperar entre 30 i 60 minuts a que expedeixin l’estampa. Depenent de l’hora d’arribada i el volum de gent que hagi de fer el tràmit, tot plegat pot ser més o menys àgil, però en qüestió d’una hora tindràs el teu visat estampat al passaport. Benvingut a Iran!

2) Si viatges per terra (transport públic o bicicleta) i l’arribada és a través d’una de les fronteres d’Iran:

En aquest cas, la visa electrònica no funciona i abans d’arribar a la frontera d’Iran necessitàs el permís i autorització ben enganxats al teu passaport.

La manera més senzilla d’aconseguir-ho és fer-ho mitjançant una agència, qui tramita en primera instància una carta de recomanació (invitation letter) amb un número de referència (reference number). Hi han diverses agències que ho fan, però contrastant opinions i preus, key2persia ofereix un bon tracte, preus més raonables que altres i sobretot, fiabilitat.

Carta de recomanació i Número de Referència

El funcionament amb l’agència key2persia consisteix en:

 1. Omplir el formulari de sol·licitud al web de key2persia. Si l’itinerari no el tens clar a l’hora d’omplir-lo, introdueix simplement les principals ciutats del país sense data (Teheran, Tabriz, Isfahan, Shiraz) i ja és suficient, no cal especificar més.
 2. Fer el pagament de 35 USD (uns 30 € al canvi) via PayPal. Ells t’envien prèviament l’adreça electrònica on fer l’enviament dels diners.
 3. Enviar un e-mail a key2persia amb la confirmació del pagament, una còpia del teu passaport i una fotografia carnet tipus DNI amb el fons blanc (per les noies, no és necessari que sigui amb vel, tot i que recomanable).
 4. Esperar 10 dies laborables a que facin el tràmit amb el Ministeri d’Afers Exteriors d’Iran i que et responguin per e-mail amb el document.

Alerta amb els festius a Iran i els països que tenen ambaixada iraniana. Són molt propensos a tenir diverses festivitats que nosaltres desconeixem, fet que pot endarrerir el tràmit.

Expedició del visat

Un cop obtinguda la carta i número de referència, t’has de desplaçar físicament a una ambaixada o consolat d’Iran (en aquest web es llisten totes les ambaixades i consolats d’Iran al món; a l’estat Espanyol n’hi ha únicament a Madrid). En el nostre cas, ho vam tramitar des d’Ankara, a Turquia, atès que l’entrada a Iran era per terra, mitjançant bicicleta.

Immediatament, et demanen si tens la carta de recomanació (si no, ja no cal que entris). Per continuar, et donen un formulari a omplir amb la sol·licitud pel visat, i un compte bancari on fer el pagament de la taxa pel visat (50 €). No accepten diners físics, únicament una transferència bancària.

Un cop completats aquests tràmits previs, la documentació final a entregar a l’ambaixada o consolat d’Iran és la següent:

 1. La carta de recomanació amb el número de referència.
 2. El passaport amb una vigència mínima de 6 mesos.
 3. Una fotocòpia del passaport.
 4. Una fotografia carnet.
 5. El formulari omplert amb la sol·licitud pel visat.
 6. L’extracte del pagament de les taxes (50 €) al compte bancari indicat.

En aquest punt, toca esperar.

Quant temps triga tramitar-lo?

A l’ambaixada d’Ankara, un cop presentada tota la documentació, inicialment van dir una setmana (de dimecres a dimecres, atès que hi havia un dia festiu pel mig). Però insistint una mica al personal, en dos dies laborals teníem l’autorització incorporada al nostre passaport, amb validesa de 30 dies dins d’un període de 90 dies, començant a comptar des de la data expedida.

Alguna experiència negativa amb qualsevol de les dues modalitats?

No, cap ni una. El segon cas (entrant a Iran per terra) simplement és més lent i requereix més esforç que el primer (entrant a Iran per aeroport). Però seguint aquestes instruccions pas a pas, no hi ha d’haver cap problema. El personal iranià va ser amable en tot moment i no va posar objeccions a les nostres peticions.

A gaudir d’Iran!