El Salvador – guia de viatge

No et pots perdre…

… Quedar encantada amb la Ruta de les flors

Mural Ataco
Mural a Concepción de Ataco

Els poblets que conformen aquesta ruta tenen un aire màgic i acollidor. El nom ve de les flors blanques que es comencen a entreveure a partir del mes de maig, oferint un espectacle natural a la vista. És zona cafetera, artesana i de bona gastronomia. Culturalment és molt rica deguts als vestigis indígenes nahuatl i pipils que encara conserva molt tímidament. Concepción de Ataco, Salcoatitlán, Juayúa, Nahuizalco i Ahuachapán són els cinc pobles de la ruta que val la pena no perdre’s.

… Anar a buscar la llacuna verda de l’Ilamatepec

Cràter Ilamatepec
Cràcter del volcà Ilamatepec

El volcà d’Ilamatepec (o de Santa Ana) es troba dins el Parque Nacional Complejo Los Volcanes. Des d’allà es pot fer la pujada a qualsevol dels tres volcans: Cerro Verde, Izalco o Ilamatepec. La pecularietat d’aquest últim és la famosa llacuna verda dins el cràter, amb unes espectaculars vistes dels altres volcans i del llac de Coatepeque.

… Banyar-te al Pacífic, malgrat no ho sigui gaire!

Platja El Zonte
Capvespre a la platja El Zonte (La Libertad)

El Salvador té uns 300 km de costa amb platges de tot tipus. Per als amants del surf, la part de les platges de La Libertad és idònia. Per als que prefereixen banyar-se tranquil·lament, Los Cóbanos és una opció fantàstica amb l’opció de veure en directe alliberaments de tortugues marines recent nascudes.  Si es prefereix apartar-se de tot, la isolada platja El Cuco permetrà gaudir de calma i tranquil·litat. I si a més es busca un valor afegit com fer nit en una illeta només accessible en barca, la Bahia de Jiquilisco és ideal.

… Entendre la història recent a la Ruta de la pau

mural a Morazán
Monseñor Romero, el Che i Farabundo Martí, referents de molts a Morazán

Morazán va ser un dels territoris més disputats durant la guerra civil d’El Salvador (1980-1992). Deguda la seva configuració muntanyosa, la guerrilla hi va instal·lar part de la seva insfraestructura. Un campament guerriller, un amagatall de Radio Venceremos van ser prou arguments per a que l’exèrcit perpetrés una matança de milers de persones a la zona que encara s’està paint. En l’actualitat conviu la calma, envoltada dels millors paisatges de muntanya del país, amb la recuperació de la memòria històrica. La visita al campament guerriller i el Museu de la Revolució, així com al memorial de la matança a El Mozote per part de les seves protagonistes són fonamentals.

… Passejar-se per la capital cultural del país, Suchitoto

Suchitoto.jpg
Carrers de Suchitoto

El propi nom de Suchitoto ja és inspirador. Del nahuatl, lloc d’ocell i flor, Suchitoto desprèn un aire molt agradable. El poblet manté una estètica colonial molt bonica, està molt ben cuidat i té una moguda cultural particular. Hi ha nombroses galeries d’art, fira gastronòmica i d’artesania cada setmana i celebracions pròpies. La ciutat també promou la cultura de la mà de col·lectius més desfavorits i és molt sensible a la lluita contra la violència masclista. Cada paret té la marca: “en esta casa queremos una vida libre de violencia hacia las mujeres”. Igual que altres zones muntanyoses del país, diferents episodis de la guerra van succeir en aquesta zona. Els entorns de Suchitoto, com el Cerro de Guazapa i la Ruta del Combatent, són molt interessants de visitar.

Itinerari de 24 dies per El Salvador

El Salvador és conegut con “el pulgarcito” degut a les seves dimensions. Malgrat ser el país més petit de Centreamèrica, es pot veure que dóna de sí i ofereix atractius de tot tipus: per als que els interessa la història, per als que volen gaudir de quilòmetres i quilòmetres de platja i per als més muntanyers, una serralada de volcans amb paisatges de tot tipus.

 • Dia 1: San Salvador
 • Dia 2: Santa Ana
 • Dia 3: Santa Ana – Volcà Ilamapetec
 • Dies 4-6: Ruta de les Flors
 • Dies 7, 8: Platja de Los Cóbanos
 • Dia 9: San Salvador
 • Dies 10-12: Bahia de Jiquilisco
 • Dia 13-16: Ruta de la Pau
 • Dia 17, 18: Platja El Cuco
 • Dia 19: San Salvador
 • Dia 20: San Salvador – La Libertad
 • Dia 21: Suchitoto
 • Dia 22: Suchitoto – Guazapa
 • Dia 24: San Salvador

+info: Per conèixer més sobre El Salvador, vés aquí.