Uzbekistan – guia de viatge

Uzbekistan és un país ideal per conèixer en bicicleta. D’est a oest, o d’oest a est, és possible recorre’l sobre dues rodes per descobrir l’epicentre de la Ruta de la Seda, no només les ciutats històriques, sinó també per experimentar l’evolució del paisatge i l’hospitalitat de la gent a les zones més rurals. Aquí us presentem la nostra guia de viatge i recomanacions per viatjar en bicicleta per l’Uzbekistan.

No et pots perdre…

…Descobrir tres ciutats històriques de la mil·lenària Ruta de la Seda: Khiva, Bukhara i Samarkand

Plaça de Registan a Samarkand

Cadascuna té les seves peculiaritats, i les tres es complementen a la perfecció. Khiva és la més petita, amb un centre històric protegit per una muralla de fang, fàcil de recórrer entre estrets carrers. Bukhara és blanca i turquesa, amb un bonic bazar. Samarkand és la més imponent de totes, amb impressionants madrasses, mesquites i mausoleus que es poden conèixer de ben a prop. Religió, cultura i tradició es donen la mà en aquestes tres ciutats-museu que són ben merescudament Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

…Experimentar la increïble amabilitat i hospitalitat de la gent

Que no hi falti el menjar i el beure en qualsevol trobada

No hi ha un lloc o un moment. No surt a la Lonely Planet. Es tracta de pedalar, d’avançar i de topar-te amb gent local per compartir moments d’una manera totalment arbitrària: una tassa de te en una chai-khana, un àpat en algun cafè a la carretera, comprant fruita al mercat, sent convidat un vespre amb alguna família, veure’s involucrat en un casament, una comunió o una festa d’aniversari. Si bé la comunicació serà complicada (a no ser que pilotis el rus), l’experiència serà indescriptible.

…Assaborir la sorprenent cuina uzbeka

Per exemple, unes somsa de carn i carabassa, i uns mantis de formatge, sempre acompanyats d’una bona tassa de te

Hi ha qui diu que la gastronomia l’Àsia Central és monòtona. Discrepem al respecte i convidem a degustar les mil possibilitats que pots trobar, tant al carrer com als petits cafès a pobles i ciutats. Si bé el plov (arròs amb pastanaga i carn), les somsa (empanades farcies de carn i ceba o verdures) i el shashlik (brotxetes de carn de vedella o corder a la brasa) son els 3 pilars de l’alimentació, cal fer èmfasi a totes les varietats de sopes, de noodles i llegums, de mantis i amanides… i versions de pa.

…Conèixer el procés de confecció de la seda a una fàbrica de tota la vida

Una de les sales a la fàbrica de Yodgorlik

Yodgorlik és una fàbrica de seda situada a Margilan on es continuen utilitzant els mètodes tradicionals per confeccionar teles, mocadors o bé catifes realment increïbles. Hi treballen unes 150 persones i es pot visitar gratuïtament (i en anglès!) per conèixer tot el procés, des que es posen les càpsules dels cucs de seda en remull fins que la fibra és tenyida, trenada i teixida manualment al teler. Un lloc imprescindible per entendre la importància de la seda en aquesta part del planeta.

…Pedalar per la bonica i rural vall de Fergana

Camps de cotó en plena recolecta a la vall de Fergana

La vall de Fergana no queda emmarcada dins el popular triangle de les ciutats històriques de la Ruta de la Seda, fet que propicia que molts viatgers no l’incloguin dins el seu recorregut. Una llàstima. Aquesta enorme depressió que s’escola entre la serralada de l’Hissar-Alay -al sud- i la serralada de Tian Shan -al nord-, i que abarca part del Kirguizistan i del Tadjikistan, és un paratge rural molt poblat, on els camps de conreu de cotó i les vinyes de raïm omplen la vista cap a totes direccions. Un clima més temperat que a la resta del país convida a descobrir la zona més verda, amable i campestre del país.

Itinerari de 25 dies en bicicleta per l’Uzbekistan

Uzbekistan és un país molt extens i amb una geografia estranya, però el format i simplicitat de la infraestructura de carreteres permet recorre la ruta principal, des de Nukus (a l’extrem oest, a la zona més desèrtica) fins a Fergana (a l’extrem est, proper al Kirguizistan), amb el visat estàndard de 30 dies. Des d’aquest punt s’arriba a una de les fronteres más accessibles per entrar al Kirguizistan (via Osh), sent una excel·lent opció per seguir coneixent l’Àsia Central.

Si necessites una introducció al país, fes un cop d’ull a les notes que l’escriptora Patricia Almarcegui va fer sobre el seu viatge a Uzbekistan.

Itinerari per etapes

  • Dia 1: Tashkent-Nukus (en tren)
  • Dies 2-4: Nukus-Khiva
  • Dies 5-6: Khiva
  • Dies 7-9: Khiva-Bukhara
  • Dies 10-11: Bukhara
  • Dies 12-14: Bukhara-Samarkand
  • Dies 15-22: Samarkand-Dzjizak-Gulistan-Angren-Kokand
  • Dies 22-23: Kokand-Fergana
  • Dia 24: Fàbrica Yodgorlik a Margilan
  • Dia 25: Fergana-Tashkent (en tren)

La ruta de viatge que proposem per Uzbekistan contempla 25 dies en bicicleta per lliure, amb etapes d’uns 100 km diaris pedalats + aturades a les principals ciutats per descansar i fer turisme, tal com s’indica al quadre d’itinerari anterior.

No obstant, si el cicloturisme no és el més adequat per conèixer el país, es pot seguir fàcilment aquest itinerari aprofitant la xarxa de transport públic i privada del país (tren, mini-bus o taxis compartits) amb un parell de setmanes.

El visat, necessari abans d’entrar a Uzbekistan

Lamentablement, l’obtenció del visat per l’Uzbekistan no es pot gestionar a l’arribada, així que caldrà preveure el tràmit abans d’arribar a Tashkent. D’entre totes les modalitats disponibles, la de turista permet 30 dies per moure’t tranquil·lament pel país.

Pots consultar al web de l’ambaixada uzbeka tots els passos a seguir, documentació a presentar, i taxes a pagar (60 € per l’opció de 30 dies i una entrada). Tingues present que el tràmit tarda uns 7 dies un cop l’ambaixada (ubicada a Madrid) ha rebut tota la documentació correctament. Es pot enviar tota la documentació per correu certificat.

En alguns blocs o webs pots trobar indicat que és necessari presentar una carta de recomanació/invitació al país. Aquest és un document (car i feixuc) que ha deixat de ser imprescindible pels ciutadans amb passaport espanyol, així que pots obviar-lo.

Consells i indicacions sobre la ruta

TREN TASHKENT-NUKUS: Utilitzar la xarxa ferroviària uzbeka no és tasca complicada, el sistema és senzill i el preu molt econòmic. Si bé la pàgina nacional dels ferrocarrils acostuma a fallar o donar informació contradictòria, en altres webs com Tutu o RZD pots trobar els detalls d’opcions i preus més actualitzats i fiables. En tot cas:

  • És recomanable comprar el bitllet anticipat doncs acostumen a esgotar-se molt abans de la data (sobretot amb Tashkent com a sortida/arribada).
  • Vés amb temps a l’estació, doncs hauràs de passar diversos controls de seguretat, tant per tu com per la bicicleta i les alforges (que hauràs de desmuntar davant algun operari).
  • Pren-ho amb calma: el trajecte Tashkent-Nukus són unes tranquiles 18-23 hores de tren, depenent si agafes l’opció ràpida o lenta. Els preus varien, a més, de la classe escollida (entre 23 i 65 €). Considera una opció de llit per poder descansar.

NUKUS-KHIVA: Comencem a pedalar a Nukus, la ciutat més gran i important a l’oest del país. Més enllà d’aquí, direcció Kazakhstan, no hi trobaràs absolutament res. Aprofita per descansar i agafar provisions. Al basar i els voltants de l’estació de tren hi pots trobar tot el que necessites o canviar moneda si no ho has fet abans.

KHIVA: Primera de les aturades imprescindibles del viatge, una de les tres ciutats històriques de la ruta de la seda. Khiva, la més petita de les tres, té un centre històric protegit per una muralla de fang, fàcil de recórrer entre estrets carrers. Hi dediquem un parell de dies en perdre’ns i conèixer-la.

TRAJECTE KHIVA-BUKHARA: Khiva i Bukhara estan separades per uns 300 km entre desert estepari. Es tracta d’una regió amb molt poca població. Des de Tortkol (o Turtkul) la carretera és excel·lent, recentment construïda, ben asfaltada i molt ampla. Fàcilment la millor que et trobaràs al país. Això sí, sense cap corba, absolutament tot en línia recta. El més complicat en aquest tram és gestionar les aturades per menjar i dormir, que hauràs de fer en les anomenades chaikhana (tea house), les quals van apareixent als marges de la carretera cada 20-25 km.

No t’oblidis de…

Registrar-se periòdicament en alguna guesthouse o hostel, doncs és obligatori fer-ho cada 3 dies/2 nits. Desa’ls bé, a la frontera o en algun dels múltiples punts de control que hi ha al llarg del país, la policia et pot demanar els resguards d’allotjament. En cas de no tenir-los, pots haver de pagar una multa de fins a 8.000 USD.

Exemples de resguards de registres en diferents allotjaments

+info: Per conèixer més sobre Uzbekistan, vés aquí.