Uzbekistan

Uzbekistan és un país ideal per conèixer en bicicleta. D’est a oest, o d’oest a est, és possible recorre’l sobre dues rodes per descobrir l’epicentre de la Ruta de la Seda, no només les ciutats històriques, sinó també per experimentar l’evolució del paisatge i l’hospitalitat de la gent a les zones més rurals. Aquí us presentem la nostra guia de viatge i recomanacions per viatjar en bicicleta per l’Uzbekistan.

No et pots perdre…

…Descobrir tres ciutats històriques de la mil·lenària Ruta de la Seda: Khiva, Bukhara i Samarkand

Plaça de Registan a Samarkand

Cadascuna té les seves peculiaritats, i les tres es complementen a la perfecció. Khiva és la més petita, amb un centre històric protegit per una muralla de fang, fàcil de recórrer entre estrets carrers. Bukhara és blanca i turquesa, amb un bonic bazar. Samarkand és la més imponent de totes, amb impressionants madrasses, mesquites i mausoleus que es poden conèixer de ben a prop.

…Experimentar la increïble amabilitat i hospitalitat de la gent

Que no hi falti el menjar i el beure en qualsevol trobada

No hi ha un lloc o un moment. No surt a la Lonely Planet. Es tracta de pedalar, d’avançar i de topar-te amb gent local per compartir moments d’una manera totalment arbitrària: una tassa de te en una chai-khana, un àpat en algun cafè a la carretera, comprant fruita al mercat, sent convidat un vespre amb alguna família, veure’s involucrat en un casament, una comunió o una festa d’aniversari. Si bé la comunicació serà complicada (a no ser que pilotis el rus), l’experiència serà indescriptible.

…Assaborir la sorprenent cuina uzbeka

Somsa de carn i carabassa, i mantis de formatge, sempre acompanyats d’una bona tassa de te

Hi ha qui diu que la gastronomia l’Àsia Central és monòtona. Discrepem al respecte i convidem a degustar les mil possibilitats que pots trobar, tant al carrer com als petits cafès a pobles i ciutats. Si bé el plov (arròs amb pastanaga i carn), les somsa (empanades farcies de carn i ceba o verdures) i el shashlik (brotxetes de carn de vedella o corder a la brasa) son els 3 pilars de l’alimentació, cal fer èmfasi a totes les varietats de sopes, de noodles i llegums, de mantis i amanides… i versions de pa.

…Conèixer el procés de confecció de la seda a una fàbrica de tota la vida

Una de les sales a la fàbrica de Yodgorlik

Yodgorlik és una fàbrica de seda situada a Margilan on es continuen utilitzant els mètodes tradicionals per confeccionar teles, mocadors o bé catifes realment increïbles. Hi treballen unes 150 persones i es pot visitar gratuïtament (i en anglès!) per conèixer tot el procés, des que es posen les càpsules dels cucs de seda en remull fins que la fibra és tenyida, trenada i teixida manualment al teler. Un lloc imprescindible per entendre la importància de la seda en aquesta part del planeta.

…Pedalar per la bonica i rural vall de Fergana

Camps de cotó a la vall de Fergana

Itinerari de 25 dies en bicicleta per l’Uzbekistan

Uzbekistan és un país força extens i amb una geografia estranya, però el format de la infraestructura de carreteres permet recorre la ruta principal, des de Nukus (a l’extrem oest, a la zona més desèrtica) fins a Fergana (a l’extrem est, proper al Kirguizistan), amb el visat estàndard de 30 dies.

Abans d’entrar a Uzbekistan necessitaràs obtenir un visat. La modalitat de turista permet 30 dies per moure’t tranquil·lament pel país.

  • Dia 1: Tashkent-Nukus (en tren)
  • Dies 2-4: Nukus-Khiva
  • Dies 5-6: Khiva
  • Dies 7-9: Khiva-Bukhara
  • Dies 10-11: Bukhara
  • Dies 12-14: Bukhara-Samarkand
  • Dies 15-22: Samarkand-Dzjizak-Gulistan-Angren-Kokand
  • Dies 22-23: Kokand-Fergana
  • Dia 24: Fàbrica Yodgorlik a Margilan
  • Dia 25: Fergana-Tashkent (en tren)

No t’oblidis de…

Registrar-se periòdicament en alguna guesthouse o hostel, doncs és obligatori fer-ho cada 3 dies/2 nits. Desa’ls bé, a la frontera o en algun dels múltiples punts de control que hi ha al llarg del país, la policia et pot demanar els resguards d’allotjament. En cas de no tenir-los, pots haver de pagar una multa de fins a 8.000 USD.

Exemples de resguards de registres en diferents allotjaments

+info: Per conèixer més sobre Uzbekistan, vés aquí.

Anuncis