Parlem d’Iran (I): a través de cròniques i relats de viatge

Entendre el context actual d’Iran és un repte tan complex com atractiu: un conflicte de poders entre la monarquia (de la dinastia Pahlavi) i líders de la religió islàmica (encapçalada pel xiïta Khomeini) durant la segona meitat del segle XX han marcat el tarannà, cultura i la forma de ser del poble iranià, un cop establerta l’actual república el 1979. Escriptors, periodistes i viatgers d’arreu han trobat aquí una font d’interès que han plasmat en cròniques i relats com els que us proposem, on comparteixen vivències i sensacions de l’actual Pèrsia.

El meu Iran: La cova d’Alí Babà al basar d’Esfahan

Anna Maria Briongos, 2007

Ens vam introduir a la literatura d’Anna Maria Briongos a través de les suggerents cròniques de Negro sobre Negro. Se’ns van fer curtes, en volíem més i aquí tenim una segona dosi de relats sobre Iran, d’algú que coneix molt bé el país i la seva gent.

El meu Iran no és un conjunt de cròniques sobre ciutats turístiques ni indrets emblemàtics, sinó que el context de partida és ben particular: Briongos s’estableix a Esfahan, convidada per una família autòctona, per observar, des de dins d’una botiga ubicada al bell mig del basar, com és la vida a peu de carrer.

Ben integrada en un espai predominat per homes, aprèn (i aprenem) sobre l’art de les catifes i les mil exquisides possibilitats; sobre els costums del jovent iranià, les feministes islàmiques i el rol dels aiatol·làs; sobre el funcionament d’un basar i les enginyoses tècniques de negociació dels seus comerciants; sobre Tehrangeles, els emigrants o la música persa. Temes tan diversos com persones que s’apropen a la misteriosa cova d’Alí Babà. Si tornem a Esfahan, la buscarem!

Dir i deixar dir, suggerir i callar, preguntar sense pressionar, sense demanar respostes definitives i cuidant les pauses com si fossin delicats matisos de color a la gran catifa del diàleg.


El Sha (o la desmesura del poder)

Ryszard Kapuściński, 1982

Ens ubiquem a Iran, el 1980, mesos després que hagi finalitzat la revolució islàmica. Kapuściński, un dels nostres referents i instal·lat al mig del merder, dedica unes cròniques a la icònica i excèntrica figura de Mohammad Reza Pahlavi, més conegut com el Sha i auto-anomenat rei de reis i llum dels aris, qui fou el darrer monarca de Pèrsia.

El Sha pertenecía a esa clase de personas para las que los elogios, el halago, la admiración y el aplauso generalizados constituyen una necesidad vital, un medio indispensable para reforzar sus naturalezas débiles e inseguras, pero a la vez vanidosas.

A partir d’un trencaclosques format per retalls de diaris antics, de minucioses descripcions de fotos en blanc i negre, de píndoles d’àudio extretes de cassettes i anotacions que pren durant tot el procés, Kapuściński construeix un relat històric fascinant sobre l’ascens i caiguda del Sha. El reporter polonès, un cop més, sorprèn amb l’estil i forma de la narració, i la destresa que té per narrar cronològicament aquest conjunt d’esdeveniments històrics de manera hàbil i molt atractiva pels que no estem acostumats al gènere. Un volum imprescindible per dur a la motxilla si tens previst visitar l’antiga Pèrsia.


Escuchar Irán

Patricia Almarcegui, 2016

De casualitat vam conèixer l’aragonesa Patricia Almarcegui tot investigant sobre l’Àsia Central, amb Una viajera en Asia Central. Feia uns anys, no obstant, havia rondat sola un parell de mesos per Iran, on va replegar impressions, sensacions i reflexions sobre el país. Amb encert, va decidir transcriure les notes i publicar-les.

En un to amable i senzill, l’escolta que en fem d’Iran és a través dels temors inicials del viatge de l’autora, de les converses espontànies i plenes de curiositat amb joves que se li apropen al carrer per practicar l’anglès, dels poemes de Hazef mentre passeja pels jardins de Shiraz, o de les descripcions d’una posta de sol vistes dins d’un riu a Esfahan. I tot plegat incorporant-hi un accent històric perquè les breus narracions preguin consistència. Uns relats propers que et convidaran a conèixer (una mica) el context actual del país. Aquest és el seu primer llibre de viatges.

+info: Vols saber més sobre la cultura d’Iran?
Parlem d’Iran (I): a través de cròniques i relats de viatge
Parlem d’Iran (II): amb la mirada de Farhadi, Ghobadi o Kiarostami
Parlem d’Iran (III): guia de viatge, experiències imprescindibles i itinerari pel país

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.