‘Negro sobre negro’, la quotidianitat d’Iran vista abans i després de la revolució

Autora: Ana María Briongos
Editorial: Laertes (1996)
Idioma original: castellà
Núm pàgines: 203

La història d’Ana María Briongos (Barcelona, 1946) és fascinant. Durant els anys 1960, i després de llicenciar-se en Físiques a la UB, va fer un canvi de rumb establint-se a Tehran per estudiar llengua i literatura persa, i durant deu anys va treballar a mig camí de l’Iran i l’Afganistan com assessora i intèrpret. Us ho imagineu? L’abril del 1994 va tornar a Iran i, aprofitant uns dies de visita al país, va recopilar impressions i vivències d’aquells dies i dels que havia viscut vint anys enrere. Amb aquest material publicà el seu primer llibre, ‘Negro sobre negro’.

‘Negro sobre negro’ relata, en un dinàmic i didàctic quadern de viatge, les impressions i sensacions d’un país i d’una cultura sorprenents, jugant amb documentats paral·lelismes entre l’abans i el després de la revolució islàmica del 1979. La importància de la religió, les contradiccions polítiques o el paper de l’educació; el cor gegant dels iranians, les seves inquietuds clandestines o les accions més quotidianes. Una atractiva aproximació que convida a recórrer el país i t’endinsa de ple a la cultura iraniana.

El propi títol ja és un bon punt de partida per reflexionar. ‘Negro sobre negro’. Què us suggereix? Briongos exposa que “de negre vesteixen la majoria de les dones quan surten al carrer, ja portin mocador o shador; negra és la riquesa que Iran extrau del subsòl, el petroli, sobre el que se sustenta la seva economia; i negre és la menja exquisida que Iran exporta a tones, el caviar”.

Emocionant i entretingut, proper i sentimental, la visió de Briongos és la d’una occidental que coneix amb detall l’orient mitjà. Una lectura que s’acaba convertint en un volum de capçalera si tens previst visitar el país persa.

logo consell

Si vols seguir coneixent l’Iran de la mà i experiències d’Ana M. Briongos, fes un cop d’ull a les publicacions de ‘La cueva de Alí Babá. Irán día a día’ (2004) i el llibre gastronòmic ‘Irán. Recetas y hábitos gastronómicos’ (2009). També té publicat un aclamat quadern de viatge sobre la seva estada a l’Afganistan entre el 1969 i 1977, ‘Un invierno en Kandahar: Afganistán antes de los talibanes’ (2000).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.