El Montsant més salvatge: caminada per Ulldemolins, el congost de Fraguerau i els Ventadors

Parafrasejant el geòleg i fotògraf tarragoní Rafael López-Monné, el Parc Natural de la Serra del Montsant amaga alguns indrets “salvatges” que val la pena conèixer. I mai millor dit, aquesta ruta circular de mig dia que proposem no és excessivament llarga ni complicada en la major part del seu recorregut, però s’endinsa per paratges inhòspits que mostren la faceta més agresta i bella del massís del Montsant. Esteu preparats?

Dades bàsiques de la ruta

Sortida i arribada: ermita de Sant Antoni d’Ulldemolins
Distància: 9,5 km
Temps: 4h (sense aturades)
Dificultat: moderada/alta
Època: tot l’any
Circular: sí

Fes clic a la imatge per veure el detall del track a wikiloc

La ruta comença i acaba a l’ermita de Sant Antoni d’Ulldemolins, situada a escassos 4 km del poble. Hi ha una zona d’aparcament, unes taules de pícnic ben condicionades (que poden ser ideals per fer-hi un mos a primera hora o bé en acabar l’excursió), una font i un petit i molt bàsic bar. Des d’aquí, comencem a caminar.

logo alertaAbans de posar-nos en marxa, avís per a navegants, els que tingueu vertigen us podeu veure exposats en trams un xic compromesos a la zona del barranc dels Ventadors, alerta!

Itinerari

Congost de Fraguerau

El camí parteix d’una pista asfaltada i està ben senyalitzat en tota la part inicial, pel congost de Fraguerau, seguint les habituals línies vermelles i blanques del GR 65-5. Inici tranquil, amb pendent suau cap avall, és una zona de bosc frondosa. Uns 20 minuts després trobem el desviament cap a l’ermita de Sant Bartomeu (hi ha un pont colgant sobre el riu Montsant a mà dreta). Els que en tingueu ganes, podeu fer l’escapada de pujar i baixar. Si no, és el moment d’abandonar el GR per continuar direcció Margalef fins topar amb un sender que ens portarà als Ventadors.

Inici del congost de Fraguerau
Ondulacions de les roques durant tot el congost

els Ventadors

El tram dels Ventadors és el més complicat de la jornada, per l’accentuada pendent roques amunt i l’escassa senyalització. Toca grimpar per les pedres per anar ascendint durant una estona. Alerta les relliscades! Agafa aire i mira endavant si tens vertigen, doncs el penya-segat queda en un costat en tot moment. Ara bé, si les altures i precipicis no t’impressionen, les vistes del barranc dels Pèlags que ofereix aquest tram són excelses. Amics excursionistes, aquí el tenim, el Montsant més salvatge.

Des de les altures, al tram dels Ventadors
Curiosos i simpàtics plecs del Montsant vistos des dels Ventadors

Grau del Llop i baixada fins Sant Antoni

Amb una mica més d’esforç (però al llarg d’una pendent suau) arribem a la Punta dels Pins Carrassers. Es tracta del punt més alt de la ruta, situat a 1.061 metres, des d’on es tenen unes vistes ben lluïdes d’Ulldemolins. A partir d’aquí, ens esperen uns 2,5 km (uns 40 minuts) de baixada pel costerut i ombrívol sender del Grau del Llop, fins a trobar de nou la pista asfaltada propera a l’ermita de Sant Antoni i la zona d’aparcament on hem deixat el cotxe fa unes hores. Ja hi som, bona excursió!

Ulldemolins al fons, des de la Punta dels Pins Carrassers

+info: La web de Turisme de Priorat disposa d’informació i una fitxa tècnica de la ruta (en PDF), a més d’oferir tracks en formats KML i GPX.

On es pot menjar i dormir a Ulldemolins?

Ulldemolins, plaça de l’església de Sant Jaume

El bonic poble d’Ulldemolins té algunes opcions ben interessants a preus molt assequibles. A la Fonda Toldrà hi pots omplir el pap i planxar l’orella; la Carme i la seva família et faran sentir com a casa, un tracte exquisit! Cuinen de meravella i ofereixen un generós menú de 15€ amb plants típics de la zona del Priorat com la sorprenent “truita amb suc“.

Si busques únicament un àpat, el restaurant La Graella (a la vora de les piscines municipals) no amaga res darrera el nom: carn a la brasa de tot tipus amb productes elaborats a la pròpia casa i un menú de 13€. Tot ben casolà.

Advertisement

Hi ha 2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.