Excursió d’un dia al Desert de Lut

Es comença a pondre el sol al Desert de Lut

Una de les experiències que no et pots perdre si viatges a Iran és fer una escapada al desert més calorós del planeta i passejar entre els kaluts mentre es pon el sol.

El Desert de Lut, què és?

El Dasht-e-Lut, traduït com el Desert de Lut, és un desert enorme de 51.800 km² situat a la meseta del sud-est d’Iran. La seva particularitat recau en que, fa una bona colla d’anys, tota aquesta zona era un oceà. Amb el pas del temps, les extremes calors i els forts els vents que bufen constantment, l’aigua es va evaporar i la sorra es va desplaçar cap a altres bandes, deixant a la vista un conjunt de castells de roques de formes curioses, les quals formaven part del subsòl marí de l’oceà.

És avui un indret magnífic, un desert silenciós i solitari que es pot visitar de dia i de nit, contractant una excursió des de Kerman. En persa significa “desert al buit”.

Des de dalt un kalut, la immensitat del desert

El Tour, en què consisteix?

Es tracta d’una excursió d’un dia/una nit amb inici i fi a Kerman, que inclou el transport, l’allotjament i el menjar (berenar, sopar i esmorzar del dia següent). Després de negociacions, el tour ens surt per 40€ per persona.

  • Dia 1: Sortim després de dinar des del basar de Kerman cap a Dash-e-Lut, per intentar evitar les hores més caloroses. Hi han uns 100 km de distància. Tenim un cotxe amb aire condicionat (imprescindible!) i conductor per nosaltres que ens duu a tot arreu.Arribem al desert de Lut cap a les 17h, quan el sol comença a caure i la calor és suportable, i tenim temps de recórrer tota la zona dels kaluts tranquil·lament. Bon detall que el guia ha preparat unes síndries per prendre-les de pícnic aprofitant l’ombra d’un kalut. Fem temps fins que el sol es va ponent, moment en què es poden obtenir unes panoràmiques increïbles de tota la zona, tant des del terra com pujant en alguna de les roques.

Ja de nit, anem fins al eco camp (situat), on ens instal·lem en una de les cabanes. Són espaioses i disposen de mosquitera i ventilador. Els lavabos es troben en una caseta adjacent. Sopem a l’aire lliure uns típics plats de la cuina nòmada del desert. Ni un soroll i ben poca llum exterior, molt agradable.

  • Dia 2: Ens llevem i esmorzem d’hora al mateix campament. Està tot preparat. En acabar reprenem el camí en cotxe cap a Kerman. Si es vol, hi ha l’opció d’aturar-se al Jardins de Shazdeh -a Mahan- o estirar una mica més fins a la fortalesa Arg-é Bam -a Bam- (a negociar amb el guia). Abans de dinar som a Kerman, on fem un darrer te a casa de Hossein Vatani. És el moment de pagar i dir-nos adéu. Molt bona experiència.
Els quatre grups d’agosarats que hem desafiat les calors ens refugiem darrera un kalut enorme
Les postaletes a l’hora que es pon el sol són espectaculars

On el pots contractar?

Al basar de Kerman deambula, amunt i avall pel passadís principal, el guia Hossein Vatani, un home que es coneix la zona com el palmell de la mà i està ben curtit de fer expedicions pels Kaluts. Si no te’l creues de casualitat, truca’l o escriu-lo per Telegram (+98 9133435265) perquè et puguis reunir amb ell i t’expliqui el funcionament del tour, amb un te o àpat a taula. Forma part de l’agència Vatan Caravan, parla bon anglès i és de total confiança.

Viatge Guatemala+info: Guia de viatge-Descobreix més etapes i llocs imprescindibles de la ruta de tres setmanes per Iran.