Tot el que necessites saber per anar (i tornar) de Río Dulce a Livingston

Els pirates anglesos del segle XVII van veure clar que el Río Dulce era un paratge ideal on amagar-se i fer de les seves. Anys més tard, el trajecte entre Río Dulce i Livingston (o viceversa) continua sent un preciós recorregut que únicament es pot realitzar amb transport aquàtic, amb una primera part angosta, on la densitat de la selva s’abraona sobre el riu; i una segona més àmplia, on aus i flors conviuen a les petites illes que es formen dins l’aigua. Un escenari de pel·lícula.

Dades pràctiques, com agafar el transport?

  • Des de Río Dulce cal baixar fins al muelle, el qual queda just davall el pont principal de la carretera C13 (per cert, el més llarg de Guatemala, amb una longitud de més d’1,5 km). No té pèrdua, tot el poble gira al voltant d’aquesta carretera i aquest pont.

Horaris: la llanxa pública surt de Río Dulce a les 9.30h i arriba a Livingston cap a les 11.30h. També hi ha un servei a les 13.30h. Realitza diferents aturades al llarg del camí, i el trajecte té un preu de 125Q (només anada) o bé 200Q (anada i tornada).

  • Des de Livingston, s’ha d’anar fins al muelle (o aquí també anomenat buga). No té pèrdua atès que és el punt d’entrada i sortida de la població.
És molt recomanable apuntar-se i agafar el bitllet amb antelació (el dia abans), però no tenir una sorpresa i haver de canviar els horaris o fer una nit extra en alguna de les dues poblacions. Si agafeu el bitllet al vostre allotjament, informeu-vos dels horaris de tornada.
rio-dulce-livingston-barca-princesa
Típica llanxa pública en la que pujaràs per fer el recorregut Río Dulce – Livingston

El recorregut és molt bonic, ple de fauna, d’exuberant vegetació tropical i d’una activitat autòctona frenètica: canoes traginant mercaderies amunt i avall, pescadors en plena acció o famílies duent a termes les feines domèstiques als marges del riu.

La llanxa s’atura periòdicament per tal de contemplar tant el paisatge com el silenci. Per tant, no és un transport públic tal com l’entenem (trajecte directe, punt a punt), sinó que té un element turístic, contemplatiu (també pels locals).

Una de les aturades (d’uns 20 minuts) és a Aguas Calientes. Com el seu nom indica, es tracta d’una zona d’aigües termals amb regust de sofre, en la qual t’hi pots banyar. Diuen que aquestes aigües (derivades d’una falla geològica del terreny) porten beneficis per la salut. Així que si vols fer una remullada, porta banyador!

rio-dulce-trajecte
La vegetació als marges del riu és densíssima!
rio-dulce-nenufars
Espectacular zona de nenúfars al bell mig del riu, talment com un jardí flotant
rio-dulce-senyora
Frenètica activitat als marges del riu

No m’agrada l’aigua, hi ha la possibilitat de fer el recorregut per terra?

En la seva totalitat, no. Per arribar a Livingston sempre et caldrà agafar algun transport aquàtic, una llanxa pública. Ja sigui des de Río Dulce (tal com s’explica en aquesta entrada), o bé des de Puerto Barrios o Punta Gorda (a Belize).

On puc fer nit a Río Dulce?

Si hi ha temps, val la pena aturar-se en algun dels allotjaments flotants de Río Dulce. És una meravella dormir sobre el riu i entre manglars.

  • Hotel Kangaroo: una aliança entre una mexicana i un australià ha estat el que ha fet néixer aquest agradable hotel sobre el riu. Disposa de dormitori (60Q) i habitacions dobles i triples, així com de cabanyes (160-250Q). El restaurant està força bé i la carta conté delícies mexicanes entre la seva oferta. L’indret és fantàstic i la terrassa sobre el riu és ideal per a combinar tardes de lectura i banys. Com que és apartat de Río Dulce poble, tenen un servei de llanxa gratuït que et recull i que et torna. Per a trobar la forma d’arribar-hi, cal preguntar a Río Dulce o trucar.
Viatge Guatemala+info: Guia de viatge-Descobreix més etapes i llocs imprescindibles de la ruta de 3 setmanes per Guatemala.