Les múltiples possibilitats d’Antigua i escapada al volcà Pacaya

antigua-arc

Com arribar a Antigua?

La ciutat d’Antigua Guatemala es troba al departament de Sacatepéquez, a tan sols 45 km a l’oest de la capital del país. Aquesta distància es tradueix en una mica més d’una hora en bus. Des de l’aeroport es pot agafar un shuttle bus (80Q) i des del centre la ciutat des de qualsevol estació. No té pèrdua.

Antigua està molt ben connectada amb la resta de pobles i zones del sud (com Atitlán o Quetzaltenango) o de més al nord (com Cobán), sent un punt clau del viatge. Atesa la proximitat amb Guatemala City, Antigua és una excel·lent opció per refugiar-se del bulliu i poca amabilitat de la capital actual i establir-s’hi com a camp base per explorar la zona.

Un cop allà, què s’hi pot fer?

Antigua és la ciutat colonial per excel·lència del país, un indret preciós on les petites i simpàtiques cases de colors s’organitzen en calles i avenidas quadriculades i empedrades al voltant del parc central, fet que proporciona agradables i llargues passejades amunt i avall, un petit oasi dins el desordre i caos de la resta de ciutats del país.

antigua-carrers
Imatge típica dels carrers d’Antigua, amb cases de colors i terres empedrats
antigua-senyores-parque
El Parque Central és el punt neuràlgic de tertúlies i venta ambulant d’artesania tradicional maia

Amb molt poc trànsit rodat, Antigua és una ciutat tranquil·la de vehicles però plena de vida i moviment, doncs la col·lecció de bars, restaurants i escoles de castellà omplen abastament la ciutat. El paratge natural que l’envolta és envejable, amb els volcans Agua, Fuego i Acatenango observant-la de ben a prop, el Pacaya contemplant-la des de la distància, i vastes àrees cafeteres als seus peus. Antigua convida a quedar-s’hi uns dies.

Conèixer com s’elabora el cafè de La Azotea

La Azotea és una finca oberta el 1883 que funciona com a centre cultural i museu dinamitzador de tot el que té a veure amb el cafè, a més de ser-ne una de les produccions amb més renom del sud del país. L’espai està molt ben dissenyat, lúdic i interactiu, amb l’opció de fer una ruta cafetera que inclou una interessant visita al Museu del Cafè, continua pels diferents espais de la finca on s’eixuga el gra, es torra, s’emmagatzema i empaqueta. Tot plegat acaba amb una degustació. Francament recomanable (50Q).

antigua-museo-cafe
El museu del cafè explica molt bé tot el procés d’elaboració
antigua-azotea-cafetals
La visita inclou una passejada entre les plantacions de cafè

Dins La Azotea també hi han 3 espais més que, si bé tenen poc a veure amb la saborosa beguda, amaguen un interès cultural notable, i amb el preu de l’admissió es poden visitar:

  • La Casa K´ojom és un museu de la música, amb instruments, artefactes i pintures maies, així com peces audiovisuals sobre la cultura i la màgia de la cultura maia.
  • El Rincón de Sacatepéquez agrupa una col·lecció de vestits típics i tradicions dels pobles que envolten la Vall d’Antigua.
  • Mayatenango és una col·lecció de reproduccions a l’aire lliure que il·lustren com les diferents comunitats maies de Guatemala viuen i conviuen, mostrant les seves vivendes, eines de casa i estris del camp.

logo alertaLa Azotea es troba al proper municipi de Jocotenango. Per arribar-hi es pot agafar un tuk-tuk que et deixa a la mateixa porta d’entrada (25Q) o bé un colectivo (2Q) i preguntar per La Azotea. No és complicat. Obren de dilluns a divendres (8.30h a 16h) i els dissabtes fins les 14h. Diumenge tanca.

Fer totes les compres de sOuvenirs que necessitis

Antigua és el lloc ideal on fer compres, trobaràs de tot a un preus molt acceptables. El mercat tradicional Nim Po’t (5a Avenida Norte) és una excel·lent opció on trobar tel·les i qualsevol producte d’artesania local. Tot està ben ordenat i els preus són fixos, amb el que pots estar tranquil i estalviar-te l’extenuant ball del regateig.

antigua-nim-pot-mercat
Al mercat de Nim Po’t hi pots trobar de tot, fes espai a la motxilla!

Quines opcions hi ha per menjar i dormir?

No només la pròpia bellesa d’Antigua justifica una aturada, la gastronomia i les múltiples opcions de petits comedores, també. Els restaurants més internacionals tenen uns preus abusius que s’escapen del pressupost del motxiller, però hi han uns quants locals que ofereixen la comida típica a preus d’allà (entre 20Q i 30Q el menú). Per fer un àpat recomanem:

  • El Portón (6a Calle Oriente #8) serveix esmorzars i dinars, i transpira autenticitat per les 4 parets del pati que ocupa, només hi veuràs locals. Per 25Q tens a taula una sopa d’entrant, un plat combinat amb alguna opció de carn a la graella cuinada al moment, acompanyada d’amanida, arròs o verdures, i el fresco del dia (generalment orxata). El pepián, el caldo de gallina i la llonganissa són de lo millor que hem provat. Ho regenten dos senyores encantadores i tanca cap a les 16h.
  • El Rincón Típico (3a Avenida Sur #3) deu sortir a totes les guies de viatges, i s’ho mereix. El menú són 30Q, que inclouen un plat ben farcit de pollastre a la brasa, pepián, llonganissa o res, i acompanyat d’arròs, tortillas i patates al caliu. Cada dia tenen una beguda casolana diferent, que pots reomplir tant com estiguis assedegat. El local és preciós, molt ambientat i decorat. Fins i tot els plats són de ceràmica tradicional maia, que li dóna un toc proper. Obren tant per dinar com sopar.
Plats de pepián i pollastre a la brasa del Rincón Típico
Plats de pepián i pollastre a la brasa del Rincón Típico

Pel que fa a l’allotjament, hi han moltes opcions de hostels però amb tot el moviment d’estrangers, pot acabar sent una petita quimera trobar habitació. Si pots anticipar-te i fer la reserva just abans d’arribar-hi, et pots estalviar algun ensurt. A més, Antigua és lleugerament més car que la resta del país en aquest aspecte, ho notaràs.

Com planificar una excursió al volcà Pacaya?

Totes les agències i particulars d’Antigua ofereixen la possibilitat de visitar el Pacaya en una excursió de mig dia, fet que facilita molt la cerca. Ara bé, pot arribar a atabalar de tantes opcions que hi han. En general hi han dos alternatives diàries, amb sorties a les 6h i a les 14h de la tarda per un preu de 60Q (cal preguntar i negociar, algunes agències demanem 80Q). Tot i la matinada que comporta, recomanem apuntar-se al primer torn, doncs el cel acostuma a estar més nítid i les vistes des de dalt són un dels punts forts.

El volcà Pacaya fa 2.552 metres d’alçada i actualment està actiu. Per tant, i per precaució, no es pot fer l’ascensió fins al punt més alt de l’estructura geològica. Però que no t’espanti, l’excursió és fàcil i per a tots els públics, i inclou:

  • Desplaçament en micro-bus des d’Antigua (on estiguis allotjat) fins al poble de, just als peus del volcà.
  • Ascensió i recorregut per la zona volcànica acompanyat d’un guia local.
  • Tornada a Antigua amb micro-bus després d’unes 4 hores de passejada.
volca-pacaya-ascencio
Passejant per la zona del Pacaya, amb els volcans Agua, Fuego i Acatenango de fons
antigua-volca-pacaya
El volcà Pacaya està actiu mentre que la darrera erupció data del juny de 2015

Tingues en compte que…

Antigua es troba a gairebé 1.500 metres d’altura sobre el nivell del mar, en una zona envoltada de muntanyes i vegetació. Encara que durant el dia faci sol i bon temps, les nits són fresques, no t’oblidis de portar alguna peça d’abric!

Viatge Guatemala+info: Guia de viatge-Descobreix més etapes i llocs imprescindibles de la ruta de 3 setmanes per Guatemala.