Visita d’un dia a les ruïnes maies del Tikal

tikal-temple I

Els maies es van instal·lar a la regió del Petén fa molt temps, enmig de la selva, cap al segle IV aC. Però no va ser entre els anys 200 i 900 dC que van consolidar la seva hegemonia, convertint-se en una de les civilitzacions més important de l’imperi maia. Avui en dia, el “Parc Nacional del Tikal” és Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO des del 1979, i engloba diferents jaciments arqueològics i centres urbans de la civilització maia precolombina del Tikal, un dels punts clau i més interessants en una ruta per Guatemala.

Com arribar al Tikal?

El Parc Nacional del Tikal es troba a 47 km  al nord de El Remate, el poble proper més gran (i a 64 km de Flores, l’habitual punt d’allotjament per la zona); i obre portes a les 6h del matí. És recomanable llevar-se d’hora i agafar un colectivo ben matiner (20Q, passen amb bastant freqüència per la carretera principal) per ser a l’entrada entre els primers visitants (150Q els estrangers). Per què?

  1. Per evitar la calor i la humitat infernal que experimentaràs dins la selva.
  2. Per evitar una possible allau de turistes i poder moure’t i fotografiar les ruïnes sense haver d’apartar i demanar permís.mapa-flores-remate-tikal

Un cop al Tikal, què s’hi pot fer i quanta estona es necessita per veure-ho?

El recinte del Tikal és gran, ple de camins entre la vegetació que conviden a passejar i investigar els diferents racons i temples. Està tot ben indicat, no té pèrdua. Tot plegat es pot visitar en un dia, començant ben d’hora a les 6h ho tindràs vist cap a l’hora de dinar.

mapa-tikal-parc-natural-recinte
Mapa de tot el parc natural

L’epicentre de la ciutat és la Gran Plaza, on els Temples I i II ocupen l’espai principal i les dues piràmides es contemplen una davant de l’altra. El Temple I (també conegut com Temple del Gran Jaguar) va ser una piràmide funerària dedicada a un dels més cèlebres reis de Tikal, Jasaw Chan K’awil; mentre que el Temple II (conegut com el Temple de les Màscares) ho fou per la seva esposa, Lahan Unen Mo’. Aquest espai té una màgia especial, tot està perfectament dissenyat, la llum, els sons, les inclinacions de les estructures.

tikal-temple-i-jaguar
Temple I, conegut com el Gran Jaguar
tikal-temples-funeraris
Vistes des del Temple II, la zona funerària

Si bé la Gran Plaza és el punt més sorprenent, convé fer la passejada fins el Temple IV, el més al de tots (de 70 metres d’altura i conegut com el Temple de la Serp Bicèfala), des d’on es tenen unes perspectives de tot el complex ben interessants. Alerta amb la pujada, cal dur l’ampolla d’aigua ben plena, el sol és com un làser!

tikal-camins-temples
El camins exteriors que uneixen els temples van per dins la selva!
tikal-temple-iv
Increïbles vistes des del punt més alt del Temple IV

recurs-avPer informació més detallada de cada una de les àrees i temples, podeu consultar la pàgina web del parc del Tikal.

Es pot veure sortir el sol des d’algun temple?

Hi ha l’opció, però es paga. La gran majoria d’allotjaments de Flores i d’El Remate ofereixen aquest tour amb sortida al voltant de les 3h de la matinada. Al preu de l’entrada, cal afegir-li 100Q si es vol fer aquesta visita. A banda d’això, caldrà pagar per transport i guia, ja que en aquest cas, no es pot fer la visita sense guia.

Una altra possibilitat és fer nit dins el recinte, allotjant-se en algun dels 3 ressorts (Jaguar Inn Resort, Jungle Lodge o Tikal Inn), i així ser autònom per llevar-te ben d’hora i entrar el primer per poder ser dalt del Temple IV en el moment que sol comença a aparèixer entre les ruïnes i la selva. Deu ser emocionant, però no ho hem viscut.

On es pot menjar i dormir per la zona?

A dins el recinte de les ruïnes del Tikal hi han unes quantes opcions d’allotjament i restauració que s’escapen del pressupost ajustat d’un viatger. Són alternatives pensades per fer nit dins la biosfera i tenir l’oportunitat de veure sortir el sol, com comentem a la secció anterior. El Jaguar Inn Resort (75€ habitació individual / 90€ doble), el Jungle Lodge (70€ / 90€ el bungalow) o el Tikal Inn (40€ / 90€ habitació doble).

Les opcions més recomanables passen per allotjar-se en algun dels pobles propers al Tikal que es troben al marge del llac Petén, a Flores o preferiblement El Remate. Aquí les alternatives són múltiples, amb tot tipus de preus i amb més oferta d’activitats per fer durant la resta del dia. A El Remate proposem:

  • Las Gardenias. Una de les opcions més concorregudes d’El Remate. Les habitacions són senzilles però netes, amb dutxes d’aigua calenta, wifi i assequibles (50Q persona), i amb un petit cobert i hamaques a l’entrada. Aquí hi ha possibilitat de canviar Euros per Quetzals (tot i que no ho recomanem atès que la conversió és força desfavorable).
  • Sun Breeze Hotel. Situat al carrer principal és un lloc tranquil que té un pati interior amb hamaques, cuina, nevera i una garrafa d’aigua potable a l’entrada per omplir la cantimplora lliurement. La noia que ho porta és ben agradable. Habitació doble amb lavabo  i aigua calenta 125Q.
Viatge Guatemala+info: Guia de viatge-Descobreix més etapes i llocs imprescindibles de la ruta de 3 setmanes per Guatemala.