Un dia d’excursió a Semuc Champey

semuc champey-panoràmica

Semuc Champey (en idioma q’eqchi’ literalment significa “on el riu s’amaga dins la muntanya“) és un monument natural ocult entre la densitat del bosc tropical de la zona, on el riu Cahabón forma una sèrie de sorprenents piscines naturals. Encara que l’Instituto Guatemalteco de Turismo (INGUAT) desaconselli fer-ne la visita (febrer 2016), des d’AReveure considerem que és un lloc molt tranquil i un punt indispensable a incloure en qualsevol ruta per Guatemala. No us decebrà!

Com s’arriba a Semuc Champey?

Semuc Champey es troba dins l’àmbit del poble de Lanquín. Per tant, primer cal arribar fins aquest petit municipi. Des de Cobán els busos locals surten freqüentment fins a Lanquín, i el trajecte dura unes 2 hores (30Q). Pregunteu per “Transportes Martínez”, que tenen els seients numerats i tot. Dels millors chicken busos que hem trobat. Els shuttles, com és habitual, cobren un preu molt més alt, no compensa.

Des de Lanquín encara queden uns 10 km fins a Semuc Champey. No hi ha transport públic cap aquella direcció, però qualsevol taxi us hi pot dur per uns 25Q, o podeu demanar que algun vilatà us deixi pujar al remolc de les habituals pick-ups (opció viable que nosaltres vàrem fer). El camí és pedregós i ple de sots, tingueu paciència. Després de 8 km entretinguts hi ha una bifurcació, i en dos quilòmetres més seguint la direcció del riu ja sereu a l’entrada del parc natural.

El recinte obre a les 8h del matí i s’hi pot estar fins a les 16h de la tarda. L’entrada té un cost de 50Q per persona estrangera (locals: adults 30Q i nens 10Q). Es pot entrar i sortir tantes vegades com ho necessiteu durant el dia, simplement deseu bé el resguard.

semuc champey cartell perill

Un cop a Semuc Champey, què s’hi pot fer?

El parc natural de Semuc Champey ofereix principalment dos possibilitats:

  • Per una banda, fer una caminada fins al mirador per tal d’obtenir una fantàstica panoràmica de les diferents parts del riu (la fotografia de la capçalera). Avís per a navegants, la pujada és costeruda. Si bé el camí està clarament indicat, aquest està ple de roques que rellisquen i algun punt pot ser més complicat. Cal portar aigua per l’ascensió.
  • Per altra, i molt recomanable fer-ho després de la caminada, banyar-se i relaxar-se als gorgs. Tenen una profunditat d’un a tres metres, l’aigua és neta i molt agradable, sense estar freda. No hi ha gaire gent, fet que permet gaudir del riu amb tranquil·litat. A pocs metres hi ha unes petites cabines per canviar-se de roba, i unes taquilles ideals per deixar els objectes personals, però cal dur un candau.

semuc champey-aigua

semuc champey cascada

On es pot menjar i dormir per la zona?

  • Utopia Eco Hotel: conjunt de cabanyes situades en un marge del mateix riu Cahabón. Regentat per una alemanya que no es defensa massa bé amb el castellà i gestionat per voluntaris d’arreu del globus, pot tenir un punt massa guiri tot plegat, però tant la ubicació, els entorns com el tracte del personal és excel·lent. Disposa de diferents opcions d’allotjament i un bar-restaurant que funciona tot el dia. Per fer-vos una idea:
    • Allotjament: càmping 25Q, hamaques 30Q, dormitori 50Q, habitació doble 150Q. Tot en agradables cabanyes de fusta repartides pel recinte.
    • Àpats: esmorzars 25Q, dinars 30Q, sopars 50Q. Totes les racions són generoses i l’àpat del vespre és a les 19h i se serveix a l’hora per tots els que s’allotgen a Utopia.
  • Càmping del Parc Semuc Champey: Situat a escassos metres de la reserva, és l’opció més propera i més assequible econòmicament. La zona d’acampada són 10Q, mentre que hi ha opció de fer àpats per 20Q. Un punt a favor és la possibilitat de dormir al mig de la selva!
Viatge GuatemalaDescobreix més etapes i llocs imprescindibles de la ruta de 3 setmanes per Guatemala.
Anuncis