Un dia d’excursió a Semuc Champey

semuc champey-panoràmica

Semuc Champey (en idioma q’eqchi’ literalment significa “on el riu s’amaga dins la muntanya“) és un monument natural ocult entre la densitat del bosc tropical de la zona, on el riu Cahabón forma una sèrie de sorprenents piscines naturals. Encara que l’Instituto Guatemalteco de Turismo (INGUAT) desaconselli fer-ne la visita (febrer 2016), des d’areveure.cat considerem que és un lloc molt tranquil i un punt indispensable a incloure en qualsevol ruta per Guatemala. No us decebrà!

Com s’arriba a Semuc Champey?

Semuc Champey es troba dins l’àmbit del poble de Lanquín. Per tant, primer cal arribar fins aquest petit municipi. Des de Cobán els busos locals surten freqüentment fins a Lanquín, i el trajecte dura unes 2 hores (30Q). Pregunteu per “Transportes Martínez”, que tenen els seients numerats i tot. Els shuttles, com és habitual, cobren un preu molt més alt, no compensa.

Des de Lanquín encara queden uns 10 km fins a Semuc Champey. No hi ha transport públic cap aquella direcció, però qualsevol taxi o pick up us hi pot dur per uns 25Q. Cal pactar el preu prèviament i des del centre del poble en surten tot sovint. El camí és pedregós i ple de sots, tingueu paciència. Després de 8 km entretinguts hi ha una bifurcació, i en dos quilòmetres més seguint la direcció del riu ja sereu a l’entrada del parc natural.

El recinte obre a les 8h del matí i s’hi pot estar fins a les 16h de la tarda. L’entrada té un cost de 50Q per persona estrangera (locals: adults 30Q i nens 10Q). Es pot entrar i sortir tantes vegades com ho necessiteu durant el dia, simplement deseu bé el resguard.

semuc champey cartell perill

Un cop a Semuc Champey, què s’hi pot fer?

El parc natural de Semuc Champey ofereix principalment dos possibilitats:

 • Per una banda, fer una caminada fins al mirador per tal d’obtenir una fantàstica panoràmica de les diferents parts del riu (la fotografia de la capçalera). Avís per a navegants: la pujada és costeruda. Si bé el camí està clarament indicat, aquest està ple de roques que rellisquen i algun punt pot ser més complicat. Cal portar aigua per l’ascensió.
 • Per altra, i molt recomanable fer-ho després de la caminada, banyar-se i relaxar-se als gorgs. Tenen una profunditat d’un a tres metres, l’aigua és neta i molt agradable, sense estar freda. A pocs metres hi ha unes petites cabines per canviar-se de roba, i unes taquilles ideals per deixar els objectes personals, però cal dur un candau. Mireu d’anar-hi entre setmana per trobar la tranquil·litat que mereix el lloc. Els caps de setmana molts guatemaltencs aprofiten per a passar-hi el dia i s’omple molt.

semuc champey-aigua

semuc champey cascada

Què més puc visitar per la zona?

El poble de Lanquín queda just al mig entre els dos principals punts d’interès de la zona: Semuc Champei i les Grutes de Lanquín.

Per a visitar aquestes darreres, es pot fer caminant tranquil·lament des de Lanquín, queda a 1km. Es tracta d’unes coves que són la residència habitual de centenars o potser milers de rat penats. Les formacions d’estalactites i estalagmites han fet de les grutes un lloc ben màgic de visitar. L’únic soroll de l’aigua i dels ratpenats fan de la visita realment un esglai constant.

Coses a tenir en compte cara la visita:

 • Cal dur lot i bon calçat. És molt fosc i humit, així que és ben fàcil relliscar.
 • Agafeu aigua, la calor apreta força.
 • No fer fotos amb flash, ja que els ratpenats no suporten la llum i això podria cegar-los.
 • No aventurar-se i començar a entrar cova endins. No imaginem què deu ser perdre’s per allà dins. Malgrat això, el camí està assenyalat amb baranes, així que no hi hauria motiu per desviar-se.
 • La millor hora és al capvespre, ja que així es pot coincidir amb la sortida dels ratpenats de la cova, és un autèntic espectacle.
 • L’entrada val 30Q.

On es pot menjar i dormir per la zona?

A Lanquín:

 • El Retiro Lodge: Fantàstic indret per a estar-s’hi un parell de dies entre la natura. Situat just al marge del riu, ofereix allotjaments de diferent tipus: cabanyes, dormitori compartit. El riu permet fer-hi unes bones refrescades i la ubicació és immillorable, al costat del poble (caminant s’hi arriba perfectament) però envoltat de natura. És un bon lloc per anar xino-xano a fer la visita a la Gruta de Lanquín (30 minuts) i de tornada, un banyet al riu.
  • Allotjament: el dormitori compartit surt per 60Q. Les cabanyes (amb o sens bany) poden sortir per uns 150Q-200Q segons la ubicació i les vistes.
  • Àpats: esmorzars 30Q i abundants sopars de bufet per 50Q. Ofereixen una proposta interessant, el lunch box per 25Q, en el que et preparen un “dinar de carmanyola” ideal per passar el dia fora.

Als Afores de Lanquín:

 • Utopia Eco Hotel: conjunt de cabanyes situades en un marge del mateix riu Cahabón. Regentat per una alemanya que no es defensa massa bé amb el castellà i gestionat per voluntaris d’arreu del globus, pot tenir un punt massa guiri tot plegat, però tant la ubicació, els entorns com el tracte del personal és excel·lent. Disposa de diferents opcions d’allotjament i un bar-restaurant que funciona tot el dia. Per fer-vos una idea:
  • Allotjament: càmping 25Q, hamaques 30Q, dormitori 50Q, habitació doble 150Q. Tot en agradables cabanyes de fusta repartides pel recinte.
  • Àpats: esmorzars 25Q, dinars 30Q, sopars 50Q. Totes les racions són generoses i l’àpat del vespre és a les 19h i se serveix a l’hora per tots els que s’allotgen a Utopia.
 • Càmping del Parc Semuc Champey: Situat a escassos metres de la reserva, és l’opció més propera i més assequible econòmicament. La zona d’acampada són 10Q, mentre que hi ha opció de fer àpats per 20Q. Un punt a favor és la possibilitat de dormir al mig de la selva!
Viatge Guatemala+info: Guia de viatge-Descobreix més etapes i llocs imprescindibles de la ruta de 3 setmanes per Guatemala.