Experiències que has de viure a Chichicastenango

Tothom qui arriba a Chichicastenango ho fa pel mateix motiu: el mercat. Ja sigui dijous o bé diumenge, els carrers s’omplen i surt gent de tots els racons. Malgrat sembli que no hi ha massa més, val la pena fer-hi nit i arribar el dia abans del mercat. Aquesta, junt amb altres experiències que proposem, fan que Chichi sigui un dels llocs a incloure a la ruta per Guatemala.

 1. Arribar dimecres o dissabte i apreciar la tranquil·litat del poble. Resulta fascinant veure com a mesura que passen les hores es van muntant els esquelets de les paradetes de l’endemà. Atents al sistema que empren per a lligar els pals, tot un art!
 2. Tot i que mercat n’hi ha sempre, l’oferta i la mida no és el mateix. Convindrà posar a prova l’estómac i sopar en alguna de les parades del mercat perquè l’oferta és inabastable!
 3. Aprofiteu la tarda per visitar el magnífic cementiri. És una explosió de colors i de mística, ja que hi ha un parell de llocs de culte on mantenen rituals maies i hi ha gent pregant. Cal mostrar-hi respecte i no fotografiar-ho. Des del centre, es veu en alçat el cementiri i realment és un passeig molt bonic, tot i ser això, un cementiri.

  Cementiri de Chichi
  Vistes del cementiri de Chichicastenango
 4. El dia de mercat, s’ha de matinar i endinsar-se a un dels comedores de les entranyes del mercat. Allà és on esmorza la gent treballadora i on val la pena començar el dia amb un cafè d’olla, uns frijoles amb ous i quatre tortillas al Comedor Tita.
 5. Practicar l’art de negociar preus. Ens costa molt però a mesura que vas veient el funcionament, t’adones que es procedeix així. Malgrat això, no és el lloc més barat per a comprar souvenirs.
 6. Menjar-se una sopa de pata acompanyada d’un fresco (25Q) al Comedor Típico (4ª Avenida, 4-23). No hi ha turistes i funciona com un bar de menús per a treballadors.
 7. Seure i observar el vaivé de gent, els comerciants, com transporten mercaderis d’aquí allà… el tràfec general dels dies de mercat.
 8. Aturar-se a l’Ajuntament i mirar-se els murals. Val a dir que Chichi disposa d’una doble administració, tant religiosa com governamental. El govern de la República i l’església catòlica nomenen els seus representants, mentre que la població indígena nomena els seus.
Façana de l’Ajuntament de Chichicastenango

9. Treure el cap a les esglésies de la plaça. La mística i l’olor d’encens et deixarà en un estat indescriptible. Hi ha molta energia allà dins.

10. Dormir a un dels lloc més barats de tot el viatge (70Q habitació doble sense bany). L’Hotel Mashito, ubicat al carrer que baixa de la plaça al cementiri, no té grans pretensions, però sí tot el que necessites. Just al mig del merder i amb uns espais comuns molt bonics. Té una terrassa amb vistes genials al cementiri i un pati ple de flors ben agradable.

Com es veu, Chichi dóna prou de sí i si es pot, eviteu anar-hi a passar el dia de mercat. Si voleu guanyar en experiències, feu-nos cas i atureu-vos en tot el que veieu.

Viatge Guatemala+info: Guia de viatge-Descobreix més etapes i llocs imprescindibles de la ruta de 3 setmanes per Guatemala.