Livingston i visita a Los Siete Altares

livingston-poble

Per què val la pena visitar Livingston?

Hi han diversos motius que justifiquen l’aproximació a Livingston. Ens expliquem:

  1. Culturament, Livingston és completament diferent a la resta de Guatemala. La població, descendents d’esclaus africans de Nigèria portats pels espanyols durant els 1630s, és de l’ètnia garífuna, un reducte que només es troba a la franja del Carib centre americà (també a Belize, Hondures i Nicaragua).
  2. Així mateix, tant el menjar (s’ha de provar el tradicional tapado, una sopa de marisc feta amb llet de coco) com la música (plena de ritme i instruments de percussió, amb la punta com a dansa principal) són únics d’aquesta petita regió del país. Molt animat tot plegat, cal veure-ho en directe!
  3. L’atmosfera és una altra; aquí es respira relax per totes les cantonades, tot avança sense presses. El go slow impera en tot moment i se t’acaba impregnant al teu dia a dia.
  4. Arribar-hi (o sortir-hi) és un espectacle en sí mateix. Connectat amb la resta de país per aigua, el trajecte en barca pel Río Dulce és increïble, amb la densa selva que s’abraona sobre el riu, mentre que la fauna que conviu als marges i a les petites illes que es creen al centre del conducte.

    livingston-música
    Classe improvisada de ball tradicional garífuna al carrer

Com arribar a Los Siete Altares?

Los Siete Altares es troba a una hora a peu de Livingston, des del Río Quehueche. L’opció més recomanable és agafar un tuk-tuk des de qualsevol punt de Livingston fins al Puente de Quehueche (5Q). A partir d’aquí toca caminar seguint la platja fins al desviament en que es troba un cartell, a mà esquerra. Està indicat. La platja està molt (però molt!) descuidada, bruta de plàstics i tot tipus d’escombraires, però l’escenari és xulo. Una llàstima.

llivingstone-cami-siete-altares

llivingstone-pont-siete-altares

livingston-pescadors livingston-camp-futbol-selvatic

També hi ha l’opció d’arribar a Los Siete Altares contractant un tour en qualsevol agència de viatges. Per uns 125Q et portaran amb llanxa fins a la mateixa entrada, però deixant una mitja hora per fer una caminada i un petit remull. A no ser que es tingui molta pressa, recomanem fer la passejada i gaudir del bany amb tranquil·litat.

Per tornar cal fer el mateix camí però a l’invers. Un cop creuat el Puente de Quehueche trobaràs algun tuk-tuk ja esperant per dur-te de nou a Livingston. És habitual, no cal patir.

Los Siete Altares, què són i què s’hi pot fer?

Los Siete Altares són 7 salts d’aigua amagats dins la selva. Per accedir-hi cal travessar el menjador d’un simpàtic senyor que s’ha fet el rei del paratge (previ pagament de 20Q). Està obert de 6h a 16h cada dia. Un petit camí ple de roques segueix el curs del riu fins arribar al primer dels salts (el més alt i més espectacular). En algun punt cal ajudar-se de cordes per creuar el riu, però està tot preparat i no és gens perillós. Les aigües són excepcionals, i en èpoques de pluges, el cabdal del riu baixa amb alegria, fet que magnifica poder-s’hi banyar  i llançar-se cascada avall durant tot un matí.

Tingues present que els tours organitzats porten els turistes cap a les 11h, moment en que les piscines s’omplen de càmeres GoPro i banyadors de tots colors. Però després de mitja hora, hi regna la tranquil·litat durant la resta del dia. Hi pots estar sol sense problemes.

logo consellPer evitar accidents és ideal dur xancletes tancades, que et permetin caminar sense problemes per l’aigua i les roques, sense temor a perdre-les riu avall.

siete-altares-cascades-baix
Una les de les darreres cascades
siete-altares-cascada-1
El primer altar és el més espectacular

Quines opcions tinc per menjar i dormir?

Les possibilitats d’allotjament i comedores de Livingston són àmplies, no tindràs problemes per trobar el més adequat. A més, un cop trepitgis terra, una allau de locals vindran a oferir el seu suport a canvi d’uns quants quetzals.

  • Casa de la Iguana és un hostel format per diferents cabanyes de fusta (semblant al d’Utopia, a Semuc Champey), ideal per aquells que busquen un punt de festa i ambient internacional. Disposen d’hamaques (25Q), llits en dormitoris (50Q) i habitacions privades (80-180Q). Les instal·lacions comunes estan una mica gastades.
  • Casa Rosada és una opció més tranquil·la, un hotelet també situat al centre del poble amb bungalows per a dos persones (160Q) equipats amb ventilador i mosquiteres. Els lavabos són compartits. Disposen d’un restaurant.
Viatge Guatemala+info: Guia de viatge-Descobreix més etapes i llocs imprescindibles de la ruta de 3 setmanes per Guatemala.