[4/4] Descobrint Zimbàbue… amb un sadza a taula

Parlar de la gastronomia de Zimbàbue és parlar d’un concepte de supervivència, més que d’un acte i experiència per gaudir-la. Els aliments són bàsics, i els plats es constitueixen principalment amb farina de blat de moro que, barrejada amb aigua, acaba formant una massa espessa semblant a les farinetes.

En què consisteix la gastronomia de Zimbabwe?

El sadza n’és el màxim exponent i el plat nacional (també a Zàmbia amb el nom de nshima o Moçambic conegut com a chima), que prenen un parell de cops al dia, i es complementa amb algunes mongetes, verdures o alguna tímida peça de carn o peix fregit. Se serveix en un plat tot junt i es menja amb les mans. No ens enganyarem, acaba sent una massa densa, bastant sosa i poc apetitosa però que sacia l’estómac.

sadza amb verdures
El sadza és la base de l’alimentació i el trobaràs en la majora dels àpats

logo platAprèn a cuinar sadza: Recepta [anglès] | Vídeo [anglès]

Alerta! Els encanta el picant i habitualment acompanyen els aliments amb condiments com pebrot vermell picant o una salsa casolana a base de peri-peri, un bitxo que et pot deixar la boca sense sensibilitat!

En quant a les begudes, atès que Zimbabwe va ser colònia britànica per un bon grapat d’anys, el  i les infusions formen part de la seva rutina diària, elaborats amb herbes i espècies que tinguin a mà. La cervesa nacional és la Zambezi, una rossa correcta amb 4.7% d’alcohol i 340 ml d’ampolla feta a base de malta, blat de moro, llúpol i aigua. Si no et convenç, també és fàcil trobar-ne de Zàmbia com la Mosi o de sud-africanes com la Castle o la Lion.

Es pot provar la cuina de Zimbàbue a casa nostra?

Trobar aquest tipus de menjars i condiments a casa nostra sembla missió impossible. Però gurmets de Barcelona, estem de sort; al carrer Muntaner hi ha un acollidor restaurant, de nom Volta al Món, on es pot fer un tastet de la gastronomia de Zimbabwe. La carta actual permet degustar uns exquisits filets de carn de cocodril autòcton sobre una base d’arròs al curry, pinya, sèsam i salsa de remolatxa. Fa salivera només pensar-ho, oi?

Abans d’arribar a aquesta sofisticació, a la Volta al Món elaboraven unes brotxetes de cocodril arrebossades amb farina de cigrons i acompanyades d’una salsa de fruites tropicals, que vam provar a principis del 2016. Si bé la presentació d’ambdós plats és clarament europea, el sabor està molt aconseguit. Recomanable!

Cocodril de Zimbabwe amb arròs al curry, pinya, sèsam i salsa de remolatxa cuinat al restaurant Volta al Món (2018)
brotxetes cocodril zimbabue volta al mon areveure
Brotxetes de carn de cocodril de Zimbàbue del restaurant La Volta al Món (2016)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.