[2/4] Descobrint Zimbàbue… a través del cinema

És un fet que Zimbabwe no destaca per ser un país amb una gran producció cinematogràfica. No obstant, des de finals dels anys 1990s, són diversos els directors locals que han filmat històries sobre la seva terra o bé productors d’altres països (com del Regne Unit) que han escollit els paratges de Zimbàbue per rodar-hi part de les seves pel·lícules. Descobrim-les a través d’un documental, un drama i una animació d’aventures!

iThemba

Elinor Burkett, 2010.

iThemba és la història d’un grup de joves discapacitats de Bulawayo que aconsegueix dur a terme el somni de la seva vida, anar de gira pels Estats Units interpretant les seves pròpies cançons. Un sorprenent “American Dream” dut a terme per un col·lectiu ben curiós i impulsat des de la valentia, el sentit de l’humor i l’esperança.


Everyone’s Child

Tsitsi Dangarembga, 1996.

Basat en una història del magnífic Shimmer Chinodya, Everyone’s Child il·lustra el creixent problema de nens que viuen en la misèria a Àfrica, especialment com a resultat de la SIDA, sent un resposta directa que cap a l’any 2000 s’estimaven uns 10 milions d’orfes al continent africà. En aquest context, una parella de germans orfes, Itayi i Tamari, s’enfronten a un abrupte viatge després de la mort dels seus pares en un món dur i ple de responsabilitat adulta. El film està dirigit per Tsitsi Dangarembga, la primera dona negra de Zimbàbue en editar un llargmetratge.


The Legend of the Sky Kingdom

Roger Hawkins, 2004.

En format stop-motion, The Legend of the Sky Kingdom és el primer llargmetratge d’animació de la història d’Àfrica. Els personatges i tots els escenaris són construïts a partir de restes d’escombraries, elecció artística que il·lustra les habituals pràctiques dels artistes locals, donant-li valor a deixalles.

Si voltes per Harare durant els mesos d’agost i setembre, val la pena apropar-se al Zimbabwe International Film Festival (ZIFF), una trobada anual de 10 dies que es converteix en un aparador de llargmetratges, documentals i curtmetratges, a més de proporcionar tallers i altres esdeveniments culturals relacionats. El certamen va començar el 1998 i és una important plataforma de divulgació cultural.

Hi ha 2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.