El paisatge musical de Zimbabwe ha evolucionat al llarg dels anys. Però si en busquem l’essència i el fil conductor, gran part de la música popular es mou a ritme de folk, pop o jazz, i està construïda al voltant d’instruments tradicionals que també són populars en molts altres països africans: mbira (a les nostres terres coneguda com a kalimba, l’instrument nacional, prové dels Shona), ngoma (uns tambors utilitzats principalment pels Bantu) o hosho (una espècie de maraques fetes amb carabasses i llavors) són els pilars de les composicions autòctones.
Com es toca una mbira? El professor de folklore Anand Prahlad fa una demostració i ens explica l’origen i el seu funcionament [en anglès]
Com sona la música de Zimbàbue?
L’estil musical principal de Zimbàbue és el shona mbira i està basat en un patró melòdic simple sobre el qual s’improvisen llargues peces instrumentals, d’una manera similar al jazz. Com a part de les tradicions shona, es pot escoltar en zones rurals i en cerimònies. Artistes com Ephat Mujuru o Stella Chiweshe són exponents del gènere.
A partir del shona mbira, però amb un aire més pop, neix l’estil chimurenga, música afro-pop de Zimbabwe creada i popularitzada per Thomas Mapfumo. Es basa en l’ús de la mbira però amb instrumentació elèctrica moderna i lletres de caràcter social i polític. Chimurenga (que en llengua shona significa “lluita revolucionària”) neix als 1970s durant la Guerra Civil de Rhodèsia com a crit de lluita pels drets humans, la dignitat política i la justícia social.
Però si hi ha un gènere que actualment omple emissores de ràdio i ressona amb contundència pels carrers de les ciutats, aquest és el zim-dancehall. El gènere està inspirat en el reggae de Jamaica i va emergir durant els 1980s a Zimbabwe, fet-se popular gràcies al jovent de guetos d’arreu del país, els quals canalitzaven les seves preocupacions quotidianes en forma de rimes enginyoses taral·lejades en les seves llengües locals. Noms com Winky D, Sniper Storm o Killer T són referents més enllà de les fronteres del propi país.
Es pot escoltar a casa nostra?
D’artistes de Zimbabwe repartits pel món n’hi ha uns quants, i establerta a Barcelona des del 2010, tenim la sort de conèixer la cantant i compositora Anita Zengeza. La seva música incorpora melodies que respiren a bossa nova però sobre una base rítmica africana, aconseguint trencar amb els estils més tradicionals del seu país però sense perdre l’essència de la seva terra.
Que no s’aturi el ritme! Per seguir ambientats, us deixem aquesta llista de reproducció (via spotify) amb una vintena de temes prou representatius de la música de Zimbàbue.
[1/4] Descobrint Zimbàbue… a ritme de mbira
[2/4] Descobrint Zimbàbue… a través del cinema
[3/4] Descobrint Zimbàbue… amb la prosa de Marechera
[4/4] Descobrint Zimbàbue… amb un sadza a taula