Pedalejant el Llac Constança: ruta de 3 dies en bicicleta pel Bodensee

El Llac de Constança (conegut com a Bodensee) és un bonic paratge natural situat al nord de Suïssa, sud d’Alemanya i oest d’Àustria, països que banya amb les seves calmades aigües. Pobles amb encant, boscos frondosos, vasts camps de conreu, espectaculars salts d’aigua, els Alps nevats en una banda… Per visitar aquesta extensa àrea, proposem una ruta de 3 dies en bicicleta pel contorn del llac, amb inici i fi a Suïssa, i aprofitant el fantàstic sistema de lloguer de bicis des d’una de les estacions de tren als peus del llac: Kreuzlingen.

Dades bàsiques de la ruta

Sortida: Kreuzlingen
Arribada: Schaffhausen
Distància: 65/70 km per etapa
Temps: 5/6 hores per etapa
Dificultat: Mitjana
Època: Primavera/Estiu
Circular: No

On es poden llogar les bicicletes?

A Suïssa tenen muntat un sistema impecable d’utilització de les bicicletes que posa el cicloturisme pel país a l’abast de qualsevol. RENT A BIKE és un servei disponible en uns 200 punts dels país (en la seva major part, estacions de tren) el qual permet llogar bicis de muntanya, de ciutat o tàndems, entre molts altres models, de manera fàcil i còmoda. Tot el material és nou, de qualitat, i promociona les marques autòctones. La reserva es pot gestionar per internet i, un cop a l’estació inicial, pagar, recollir el material i començar a pedalar (alerta simplement amb les hores d’oficina, que no són tan prolongades com les nostres). Casc i candau vénen inclosos dins el lloguer (75€ en total pels 3 dies) i nosaltres hi afegim un parell d’alforges on hi duem el material necessari per la ruta.

Bicicletes llogades a l’estació de trens de Kreuzlingen, model Countrybike Tour de Suisse

És una ruta complicada? S’ha d’estar molt preparat?

En absolut. El Bodensee es troba a una alçada constant d’uns 400 msnm, i atès que la ruta proposada voreja les aigües en tot moment, el recorregut és pràcticament pla (± 100 m de desnivell). L’única dificultat pot recaure en el fet d’estar més o menys acostumat a pedalejar durant unes 5 ó 6 hores per etapa, necessàries per cobrir les distàncies aquí descrites, però que es poden adequar a les capacitats de cadascú, doncs hi ha poblacions cada ben pocs quilòmetres on poder aturar-se. Per tant, que el desnivell ni la distància siguin obstacles, endavant!

Etapa 1: Kreuzlingen-Lauterach

Recollim les bicicletes a l’estació de trens de Kreuzlingen (Banhof) i ens enfilem per la ruta “2” direcció Romanshorn, amb el llac a mà esquerra. La senyalització al llarg de tot el recorregut és molt senzilla de seguir, trobaràs marques de color granat amb el símbol de la bici per tot arreu.

La bicicleta en aquest país té un espai privilegiat: carrils amples i ben asfaltats, amb tota mena d’indicacions, direccions i distàncies; i sobretot, embolcallada d’una consciència i respecte per part dels altres vehicles i conductors que fa que et sentis còmode en circular-hi, sense preocupacions.

Travessem pobles minúsculs com Güttingen i Kesswil; ens aturem a Arbon (decorat amb motius medievals), i més tard a Rorschach. Aquí s’hi veu més moviment de gent que passeja, amb un petit port i una simpàtica avinguda “marítima”. Seguim fins a Rheineck, darrera localitat dins territori suís, per creuar un pont de fusta i trepitjar Àustria. Cap control de passaport, endavant!

Des d’aquest punt fins a Lauterach (el nostre final d’etapa, com a població propera a la capital de la regió, Bregenz) ens duu per solitaris camins entre prats i vasts camps de conreu, perdent de vista el llac. És un tram completament pla i ideal per anar parant i contemplant pobles com Höchst o Fußach. Els Alps, completament nevats, ens observen des de la distància. Creuem el Rin i en pocs quilòmetres som a Lauretach.

Pintoresques cases al poble d’Arbon
Port de Rorschach, bon punt per fer-hi una aturada
Per tot el recorregut trobaràs mapes amb les mil i una possibilitats de rutes verdes, camins i caminets que ofereix la zona, estigues alerta!

ON ES POT MENJAR I DORMIR A Lauterach?

Per fer recuperar forces i fer un bon àpat, el Michis Cafe (Alte Landstraße 1) és la millor opció. Obren cada fins a les 24h de la nit, cuina inclosa, així que fins i tot un àpat tardà està garantit, tota una raresa per aquestes contrades. La carta està només en alemany, però el personal és amable i t’ajudarà amb les necessàries traduccions. Tenen una especialitat de la zona, kasnockerln, que farà les delícies dels amants del formatge, prova-ho!

Per prendre-hi l’esmorzar, la pastisseria Karlebeck Bäckerei (Bundesstraße 82) ofereix pa tradicional i brioixos ben endreçats des de primeríssima hora. També hi ha un supermercat SPAR just a la vora (Lerchenauerstraße 1), obert fins les 19.30h.

Ens allotgem mitjançant la plataforma airbnb, sent l’opció més assequible de la zona. Si bé hi ha alguna alternativa d’hotel a Lauterach, recomanaríem fer nit a casa de la Daniela, per la qualitat/preu i amabilitat d’ella i la seva família. Fantàstic!

Etapa 2: Lauterach-Überlingen

Ens llevem en terres austríaques, amb els Alps nevats que ens espien des de ben amunt. Ens apropem fins a Bregenz (la població més gran de la zona) i creuem la frontera en un tres i no res, ja som a Alemanya. Un dels principals al·licients de l’etapa és el pas per la localitat de Lindau, instal·lada en una minúscula illa dins el llac. S’hi pot accedir per un pont i val molt la pena recórrer els seus carrers empedregats, així com seure una estona davant l’aigua.

El recorregut de la “ruta 2” segueix religiosament la línia costera del Bodensee, superant les poblacions de Wasserburg, Nonnenhorn i Langenargen. Són petites localitats amb encant, però si necessites fer una parada tècnica d’avituallament, és recomanable esperar fins a Friedrichshafen, amb moltes més possibilitats que la resta (supermercats, restaurants, caixers automàtics, aquí hi trobaràs de tot). Una mica més endavant, Meersburg té connexió de ferris fins a la península de Constança, sent un altre punt estratègic dins el recorregut. I pocs quilòmetres després, ja posem els pedals a Überlingen, el final d’etapa.

Tram de ruta verda camí de Lindau
Vistes del Bodensee des de l’illa de Lindau
No hi ha pèrdua! Tota la ruta està excel·lentment senyalitzada

ON ES POT DORMIR per la zona?

Avís per a navegants, Überlingen és d’aquests pobles tan bonics que l’ocupació d’allotjament arriba al 100% de manera fàcil, així que; 1) reserva amb temps, o bé 2) desplaça’t a algun poble proper per fer-hi nit. Nosaltres optem per la segona de les opcions, endinsant-nos fins a Salem, una zona tranquil·la i residencial, envoltada per una naturalesa exuberant. Però qualsevol de les poblacions properes (com Deisendorf, Owingen o bé Uhldingen-Mühlhofen) poden ser una alternativa a considerar. Altra vegada, Airbnb ens funciona a la perfecció.

Etapa 3: Überlingen-Schaffhausen

La darrera etapa de la ruta comença en ferri. Si bé la volta pel Bodensee es pot fer pel nord (per camins i carreteres via Stockach i Singen), decidim travessar el llac en transport aquàtic fins l’enclavament de Wallhausen. Hi ha servei diari un cop per hora (3€ persona + 2,5€ bicicleta) que dura uns 15 minuts, i curiosament transporta més ciclistes que vianants. Els horaris actualitzats es poden consultar a la pàgina de la companyia que opera el servei de ferris, Personenschifffahrt Giess & Giess.

Horaris del ferri Überlingen-Wallhausen

Des de Wallhausen travessem Dettingen (alerta a l’exigent pujada inicial només sortir del poble), el llac Mindelsee, immensos camps grocs florits de dents de lleó (taraxacum) i el pintoresc poble de Radolfzell. Seguim fins a Moos i Rielasingen-Worblingen per apropar-nos al riu Rin, que ens indica tenim Schaffhausen a pocs quilòmetres. El paisatge d’aquesta part és espectacular, amb frondosos boscos d’altures que maregen només de mirar amunt.

El darrer esforç important de l’etapa és creuar els boscos de Gailinger Berg-Bölderen. El camí es torna estret, sense asfaltar, i s’enfila ben amunt entre l’arbrat. Són uns pocs quilòmetres però presenten la major exigència del recorregut. Un cop travessat aquest tram, tot és bufar i fer ampolles: només cal resseguir els marges del Rin (sempre a mà esquerra, ja per carretera i completament pla) fins arribar a Schaffhausen. A l’altra banda de l’aigua s’hi troben poblacions com Diessenhofen, que ben bé mereixen aturar-s’hi per una bona fotografia del pont i de l’església.

Espectaculars camps florits amb dents de lleó
I pocs quilòmetres després, el camí s’endinsa per boscos ben frondosos

Què es pot fer a SCHAFFHAUSEN?

Schaffhausen és una ciutat ideal per passejar entre carrers empedrats del casc antic, amb cases pintades artísticament. I vigilant-les des de ben amunt, la fortalesa de Munot, construïda al segle XVI en forma d’anella, que ofereix unes vistes fantàstiques de tot el centre històric.

Són de visita obligatòria les Rhine Falls, uns bonics salts d’aigua situats a uns 4 km al sud del centre històric, que fa qüestió d’uns 1.000 anys, en aquest punt del riu Rin, els vaixells s’hi havien d’aturar en no poder superar el desnivell. Avui en dia són un dels punts més fotografiats de la ciutat.

Vistes de Schaffhausen des de la fortalesa de Munot
Torre de la fortalesa de Munot
Les Rhine Falls

ON ES POT MENJAR I DORMIR A Schaffhausen?

Schaffhausen deu ser un dels pobles més cars que creuem en aquesta escapada (alerta butxaques!). Descartant opcions d’airbnb, ens allotgem a l’alberg juvenil, Jugendherberge Schaffhausen (29€ nit). Inclou abundant esmorzar i el tracte del personal és fantàstic. Només tenir en compte la ubicació, atès que es troba a la zona més elevada de la ciutat, amb bones vistes però un xic allunyada del centre.

Si t’has quedat amb ganes de més rutes en bicicleta per Suïssa, consulta el web de Veloland, on trobaràs mapes, imatges i tota mena de detalls. Tenen una xarxa de amb múltiples alternatives per tot el país!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.