Restaurant iranià: Rincón Persa

rincón persa_entrada

Adreça: Carrer Floridablanca, 85
Transport: Rocafort (L1), Sant Antoni (L2)
A la xarxa: web | facebook
Preu mig: 15-20€

“Bon sabor, bon color i bona olor” són les tres premisses que sintetitzen l’essència de la cuina persa i que porten més de 3.500 anys impregnant plats i hàbits gastronòmics de l’Iran. Com si d’un espai clandestí es tractés, creuem la porta del Rincón Persa i ens transportem al bell mig de Teheran, sense sortir de Barcelona. Ens arriben unes flaires aromàtiques ben suggerents; una decoració colorista i plena de figures, retrats, dibuixos i teles que omplen fins a l’últim racó del restaurant; un cop a taula, la seqüència de plats que anem provant tenen un sabor exquisit. Sí, sembla que estem al bon lloc.

Per anar fent boca, uns entrants: una ració de mirza ghasemí (albergínia i tomàquets cuinats a la brasa i remenats amb ou, increïble), una segona d’homús (la popular crema de cigrons, oli i sèsam) i el tradicional mast (o també anomenat jiar, un iogurt aromatitzat amb anet i cogombre). Suquem a les salses una de les varietats de pa persa, el taftoon.

rincón persa_mirza ghasemí

rincón persa_homús

A diferència del que estem acostumats a prendre, el kebab persa és una broqueta de carn a la brasa servida amb amanida, tomàquets i arròs basmati. Forma el pilar de qualsevol dels seus àpats. No ens ho pensem dos cops, provem el yuyeh (de pollastre), el shish (de corder) i el cheló kubideh (de vedella). Molt bo.

rincón persa_kebab shish yuyeh

Ara bé, si hi ha alguna cosa que ens fa caure una llàgrima d’emoció són els estofats. Sublims. Cuinats a foc lent (molt lent), n’hi ha de xai, pollastre o vedella, i vénen acompanyats d’albergínia i cigrons (khoreshe gheymé badenyún), prunes i albercocs (khoreshe alú) o nous i suc de magrana (khoreshe fesenyún). La carn es desfà només de mirar-la i la salsa és un petit orgasme al paladar. Pels vegetarians, també hi ha l’opció del taskabab.

rincón persa_koreshe alú

Tot plegat, i per assaborir bé les salses, ho acompanyem amb una safata d’arròs de 3 colors (sempre basmati): un de blanc amb safrà; un amb festucs, ametlles i pell de taronja; i un tercer amb fruits del bosc semblant al gerds. Un autèntic espectacle de colors i sabors. I com es veu a la imatge de dalt, ho maridem amb doogh (o dugh, que en persa significa “làctic”), una beguda elaborada a base de llet quallada i aigua carbonada, aromatitzada amb menta. Seria com un “iogurt bevible” amb menta, semblant a un lassi hindú. Se serveix fred. Sense por, val la pena provar-ho!

rincón persa_arrossos colors

Les postres no són el punt fort de la cuina persa, però provem un gelat autòcton fet amb pètals de rosa i safrà, súper aromàtic. I com no, les populars i dolces baklava.

rincón persa_baklava gelat

Els divendres i dissabte nit, cap a quarts d’onze, quan la gent està ben atrafegada amb els estofats, música tradicional comença a ressonar pel local i una ballarina fent dansa del ventre es passeja amunt i avall entre les taules, amenitzant la jornada. Si et sedueix el tema, t’hi pots afegir tranquil·lament, la dansaire busca aliats entre els comensals.

rincón persa_carta

Satisfets, acabem el sopar amb una de les moltes frases que el poeta sufí Jalal-ad-Din Muhàmmad Rumi ha deixat per la prosperitat: “Així és com som amb el vi i el bon menjar. Volem i ens emborratxem, després ve el mal de cap i la ressaca.

El millor: Qualsevol dels estofats de la carta, amb especial menció pel de pollastre amb prunes, hi somiaràs.
El pitjor: El pa que serveixen com a tradicional (taftoon, semblant al naan hindú) no és el més típic persa (barbari, amb sèsam i llavors de ceba negra). Petita decepció.

Hi ha 2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.