‘When the Mountains Tremble’, la lluita del poble maia

when the mountains tremble areveure

Any: 1983
País: Guatemala
Durada: 83 minuts
Directors: Newton Thomas Sigel, Pamela Yates
Gènere: documental polític

Sinopsi: Filmat el 1982 en ple apogeu de la repressió de l’Exèrcit de Guatemala en contra dels indígenes maies, s’hi descriu la lluita de la pagesia índia contra el patrimoni de l’Estat i l’opressió estrangera. Centrada en les experiències de la Premi Nobel de la Pau Rigoberta Menchú, la pel·lícula és una preqüela de Granito: How to Nail a Dictator.

La lluita del poble maia

Una combinació de filmacions, entrevistes i reconstruccions històriques s’encavalquen intel·ligentment donant la paraula a Rigoberta Menchú, qui exposa la fatal situació de pobresa, discriminació i racisme del moment, i testifica sobre la mort dels seus dos germans i del seu pare per part de l’exèrcit opressor. Amb una lucidesa i claredat esparverant, Menchú ofereix valor i optimisme en un moment en què esquadrons de la mort mataven sense consciència indígenes maies i una dictadura militar prenia el poder a Guatemala durant més de 30 anys. El poble, organitzat en petites guerrilles, esdevingué el pilar fonamental per tal que, gairebé 40 anys després d’iniciar-se aquella brutal guerra civil, s’arribés a un acord de pau.

El pas del temps ha propiciat que When the Mountains Tremble s’hagi convertit en un interessant documental polític, més proper a entendre les històriques complicades relacions entre els Estats Units i Guatemala, que el moment actual de la pel·lícula.

T’agradarà si: vols conèixer detalls de la història contemporània dels maies, i entendre alguns dels conflictes històrics entre els Estats Units i Guatemala.
Fes-li un cop d’ull a: YouTube (pel·lícula sencera).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.