El Camí de Ronda de Palamós a Begur, senderisme a peu de mar

El GR-92 és un sender de llarg recorregut que travessa el mediterrani de nord (Portbou) a sud (Águilas, a Múrcia). Si fa uns quants anys aquests camins -anomenats de ronda- eren transitats per contrabandistes i altres malfactors, avui en dia ofereixen un gran escenari de la costa del nostre país.

Una bona opció per un cap de setmana o per un parell de dies de festa és el tram de Palamós fins a Begur (o viceversa, no importa l’ordre). El plantegem en dues etapes tranquil·les i amb tenda de campanya per fer nit en càmpings.

Dades bàsiques de la ruta

Sortida: Palamós
Arribada: Begur
Distància: 10-12 km per etapa
Temps: 4 hores per etapa
Dificultat: Fàcil
Època: Tot l’any
Circular: No

logo consellIdeal fer-lo durant Setmana Santa o en època de tardor, quan la calor no és una llosa i les cales no estan plenes de banyistes assedegats de sol i platja. Es pot fer tant de nord a sud, com de sud a nord.

Etapa 1: Palamós-Calella de Palafrugell

Partim del centre de Palamós i ràpidament trobem les marques del GR-92 (dues franges horitzontals blanca i vermella), que està molt ben indicat durant tot el camí.

palamós camí de ronda

logo alertaEl primer tram està ple (però molt) de gent que vol estirar les cames una mica les cames des de Palamós. No us desespereu, un cop passat el poblat Ibèric, el camí s’esclareix.

cala estreta camí de ronda

Baixant unes escales a mà dreta s’hi amaga la cala El Golfet, amb unes aigües turquesa que enamoren.

cala el golfet calella camí de ronda

Des de la cala El Golfet el GR-92 continua uns metres per una sèrie passadissos i túnels fins arribar finalment al poble de Calella de Palafrugell.

arribada a calella palafrugell camí de ronda

plaça portbo calella

calella palafrugell nit camí de ronda

On es pot menjar i dormir a Calella?

De bars i restaurants a Calella n’hi ha ple. Qualsevol terrassa a la plaça Port Bo té un encant especial que et transportarà a l’època de pescadors i havaneres. Però amagat entre els carrers d’endins, hi ha una botiga amb un pati interior increïble. El Salí no te deperdició, cuina internacional en un ambient molt agradable.

A Calella de Palafrugell dormim al Càmping Moby Dick, que sense luxes ni grans pretensions, compleix amb les expectatives, els lavabos són amplis i nets, i està al centre del poble, fet que s’agraeix. Un supermercat SPAR (que obre pràcticament sempre), es troba a escassos 2 minuts del càmping. Per omplir la motxilla de provisions.

pati el salí calella

Etapa 2: Calella de Palafrugell-Tamariu-Begur

Des de Calella, el camí segueix per la pròpia platja, en un bocí endreçat que no té pèrdua.

sortint de calella camí de ronda

llafranc camí de ronda

Sense adonar-se’n, 15 minuts després, un ja topa amb Llafranc. Unes escales trenquen la planúria de la platja i ens espera una pujada de les que requereixen agafar una mica d’aire. Els propers quilòmetres són d’ascens fins al far de Sant Sebastià (situat a 169 metres sobre el nivell de mar), des d’on es tenen unes vistes del recorregut ja fet excepcionals.

intersecció llafranc camí ronda far

fat sant sebastià vistes cami de ronda

Un dels racons més xulos de la segona etapa és la Cala Pedrosa, un petit indret entaforat al mig del camí que, com el seu nom indica, està recobert de pedra. Feu-hi una aturada.

cala pedrosa camí de ronda

logo consellSi podeu fer coincidir l’hora del vermut a la Cala Pedrosa, l’haureu clavat. Una petita masia prepara menús (17€) i tenen refrigeris adients per una parada i combatre la calor.

L’arribada a Begur és per la carretera, un poble és preciós, massificat de turistes, però on val la pena perdre’s entre els carrerons del centre i fer l’ascensió fins al que queda del castell. Tindràs vistes de l’Estartit, les Illes Medes o del Puigmal.

begur camí de ronda

ON ES POT MENJAR I DORMIR A Begur?

Begur és un lloc car per menjar i beure. Si el pressupost és ajustat, millor allunyar-se de tota l’oferta de restaurants que envolten la plaça de la Vila i de l’Església, on els menús (en cas que n’hi hagi) superen la vintena d’euros. Can Pere (menú per 13,5€) o bé el Tapas de Begur (platillos a 5-6€) són un parell d’opcions per satisfer l’estómac a preus més populars.

El Càmping Begur és la millor opció d’allotjament. Si bé no està situat al nucli urbà (un parell de quilòmetres direcció Esclanyà, a tenir en compte per la logística de desplaçaments fins al centre del poble), l’espai és enorme, les instal·lacions molt completes i endreçades i els preus populars. A la vora hi ha un supermercat Jodofi.

camping begur

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.