Què poso a les alforges? Els imprescindibles pel cicloturisme

Anar ben equipat i no oblidar-se res és essencial quan es prepara un viatge. Si bé ho teníem molt clar a l’hora fer-nos la motxilla per emprendre una ruta amb el material carregat a l’esquena, fem ara una llista de tot el que creiem útil per poder fer una escapada de turisme en bicicleta amb les màximes garanties.

Omplint les alforges, moment de preparació
Omplint les alforges, moment de preparació

Documents generals

 • Assegurança: recomanable en alguns casos i obligatòria en altres, determinats parcs naturals l’exigeixen, fins i tot a la frontera per a entrar a un país (com pot ser el cas de l’Iran). Per només uns 50€ pots tenir una bona cobertura, però el preu pot variar en funció de variables com la durada del viatge, el número de països recorreguts, el fet d’incloure activitats esportives o de risc, o bé l’altitud en la qual tens previst arribar. Alerta perquè no totes les assegurances donen cobertura a viatgers en bicicleta.
 • Carnet de vacunes: pot ser un requisit d’entrada a un país o pot ser que sigui recomanable que te’n posis alguna. Consulta aquí quina o quines necessites o adreça’t a alguna de les unitats de salut internacional de l’ICS.
 • Visats: consulta al més aviat possible si et cal per al país on vas. Pot ser un tràmit llarg. Revisa les recomanacions de viatge del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació si el teu país de destinació té aquest requisit.
 • DNI i/o Passaport: tingues present la vigència requerida del passaport per entrar i sortir en determinats països. Així mateix, fes una fotocòpia de cada document i envia-te’ls per correu electrònic, en cas de pèrdua pot ser molt útil.
 • Fotografies carnet: no sempre seran necessàries, però no està de més portar-ne alguna a sobre, de mides petita i mitjana; poden ser útils en cas que hagis de tramitar un visat a l’entrada d’un país directament.
 • Certificat de compra de la bicicleta: un altre “per si de cas”, és recomanable dur una còpia del comprovant de compra, per si en algun pas fronterer et demanen explicacions. Això pot passar en fer cicloturisme per països que no estan acostumats a aquesta pràctica.
 • Diners: convé planificar la quantitat d’efectiu que es porta. És important fer un càlcul de la despesa diària que es preveu i agafar un eurets de més d’aquells “per si de cas”. Tingues present que països com Iran tenen implementat un sistema econòmic molt hermètic, que no permet extraure rials (IRR) en cap banc o caixer automàtic si no disposes d’un compte persa, fet que impossibilita qualsevol tipus d’operació bancària.
 • Targeta de crèdit: cal ficar-la a la maleta, tot i que segons on vagis, serà simplement plàstic. Convé aprofitar per pagar en els màxims llocs possibles. Considera obrir un compte amb alguna entitat com REVOLUT i tenir una targeta associada, pots estalviar molts diners amb les transferències, canvis de divises. La Guia Low Cost expliquen els seus avantatges.
Seguretat! Una bona opció per desar i transportar la documentació més important i els diners és utilitzar una bossa interior d’aquest estil. N’hi ha que es pengen al coll, altres a la cintura o fins i tot al turmell; poden ser de material sintètic o de seda; amb més o menys cremalleres interiors; però en tots casos la bossa és lleugera i queda amagada sota la roba.
Equipatge carregat, és important repartir tot el pes amb alforges al davant i al darrera de la bicicleta
Equipatge carregat, és important repartir i compensar tot el pes amb alforges tant al davant com al darrera de la bicicleta

Roba

 • Culotmallot curt i pantaló llarg: busca material amb bona transpiració i tingues a mà una muda de cama llarga, tant per posar-lo damunt del culot en cas que faci fred, com per utilitzar-lo després de la jornada de pedals. Un dos per un ben útil.
 • Roba d’abric, samarreta tèrmica: de màniga llarga, dessuadora o jaqueta polar per a les fredes nits o en zones de muntanya, a considerar segons la destinació.
 • Anorac paravent impermeable: indispensable per quan les inclemències meteorològiques (que n’hi ha en tot viatge en bicicleta) fan acte de presència.
 • Tovallola i banyador, tenint en compte que es puguin assecar de manera fàcil.
 • Sabatilles esportives, funda impermeable i xancletes o sandàlies: per tal d’optimitzar el pes, som partidaris de dur únicament un calçat per pedalejar i caminar, i un segon (més lleuger i còmode) per descansar els peus. Valora una funda impermeable que recobreixi el calçat mentre circules en bici (si pot ser de neoprè, millor), molt útil per no acabar amb els peus com si haguessis trepitjat tolls.
 • Guants, casc i ulleres de sol: el kit necessari; que no et faci mandra prendre un casc o uns guants (a ser possible para-vent), la teva seguretat i els teus canells ho agrairan.
 • Buf (o similar): per cobrir-se del sol, del vent o del pols.
Tens dubtes? ‘No sin mi bicicleta’ (Anna Brones, 2017) és una guia bàsica plena de simpàtiques il·lustracions, que proporciona consells i bones pràctiques des del punt de vista del material, alimentació, manteniment de la bicicleta o del propi estil de vida de moure’s sobre dues rodes. Si no saps per on començar, dóna-li un cop d’ull!

Necesser i Farmaciola

 • Xampú i gel de bany, raspallpasta de dents.
 • Pastilla de sabó (o en format líquid) per a rentar la roba.
 • Desodorant, millor si és en format roll-on (i no pas esprai), atès que no desprèn residus tòxics que impacten a la capa d’ozó, com sí ho fan els aerosols.
 • Gel antisèptic per a rentar-se les mans.
 • Repel·lent de mosquits, si s’escau. Per visitar zones tropicals on la densitat de bitxos és important, recomanem els de les marques Goibi o Relec, que duen més d’un 50% de DEET (N,N-Dietil-meta-toluamida), el component principal a tenir en compte a l’hora d’escollir un repel·lent efectiu.
 • Crema protectora solar i after-sun.
 • Pastilles potabilitzadores d’aigua, en cas de no disposar d’aigua purificada ni possibilitat de bullir-la, ideal per tractar-la en casos d’emergència.
 • Farmaciola: a nivell pràctic, convé endur-se’n una de viatge encara que no s’hagi de fer servir. A qualsevol farmàcia disposen de la llista de medicaments necessaris segons les afeccions més comuns entre els viatgers, tot i que nosaltres et recomanem aquesta farmàcia on rebràs assessorament a la perfecció. La farmaciola completa representa una despesa d’uns 40€.

Material específic de bicicleta

 • Kit d’eines bàsiques: un joc complet de claus allen, cinta adhesiva i/o brides per fixar imprevists i líquid lubricant per netejar la cadena. Consulta a una botiga especialitzada en cas de dubte (o fes un cop d’ull a aquest web), per rebre l’assessorament necessari i no oblidar-te de cap peça indispensable que costi trobar durant el viatge.
 • Recanvis per punxades: ens referim a una càmera, caixa de pegats, joc de desmuntables del pneumàtic, una manxa.
 • Eina per desmuntar pedals: acostuma a ser un clau fixa de 15 mm i aconsellem que facis proves abans de marxar de casa, té el seu misteri. En cas d’haver de transportar la bicicleta en un tren o avió, s’acostuma a demanar que quedi ben compacta (sense pedals).
 • Bossa per transportar la bicicleta: és habitual que en trens de llarga distància sigui un requeriment per poder-la transportar. La RENFE, per exemple, exigeix que l’equipatge (que consideren especial) sigui de 120x90x40 cm com a màxim.
 • Pops elàstics: en cas de dur una tenda de campanya, sac o altre material damunt les alforges, aquest material és ben útil per firmar-les a la part superior del porta-equipatges.
 • Cadenat: millor en format flexible (encara que no sigui tant resistent com les U rígides) per poder lligar la bicicleta a qualsevol element i amb contrasenya (per evitar dur una clau extra a les alforges).
Quina bicicleta és més adequada pel meu viatge? Quines marques estan especialitzades en cicloturisme? On puc comprar una bici d’aquest estil? Aquí pots trobar consells per resoldre aquestes i altres qüestions.
És important disposar de mapes per consultar offline, la cobertura pot fallar en trams remots del viatge!
No t’oblidis de disposar de mapes per consultar offline, la cobertura pot fallar en trams remots del viatge!

Accessoris

 • Tenda de campanya, sac de dormir, màrfega: és un sistema d’allotjament barat, comprova si al país on vas és factible acampar.
 • Estris per cuinar: estant en ruta, dur un fogonet i gas, plat/cassola, coberts i una navalla pot ser clau en àrees més rurals sense opcions de cafeteria o restaurant.
 • Lot: millor si és un frontal, perquè et permetrà tenir les mans ocupades amb alguna altra història, sobretot a l’hora dels àpats o en l’acampada.
 • Cordill i agulles d’estendre roba: molt útils si es renta la roba a mà i no hi ha un lloc per estendre-la, pots improvisar un espai aprofitant arbres, la pròpia tenda de campanya o qualsevol altre element.
 • Càmera de fotos, funda i recanvis de targeta de memòria: segur que veuràs coses increïbles que val la pena immortalitzar amb una bona càmera. Afegeix una segona targeta de memòria (com a mínim) per possibles imprevists.
 • Telèfon mòbil i carregador: per utilitzar-lo com a GPS (en cas de no portar mapa físic), també per possibles emergències o ni que sigui com a despertador.
 • Aplicació mòbil amb mapa offline: n’hem provat diverses, però MAPS.ME ens sembla la més complerta, amb un detall de la geografia excel·lent i sempre actualitzat (utilitza la cartografia i contribucions d’OpenStreetMap), incloent punts d’interès, opcions d’allotjament, de restauració o bé de botigues on poder reparar la bicicleta. Ofereix possibilitats de navegació en cotxe, en bici o a peu.
 • Adaptador d’endolls: tingues en compte el voltatge, freqüència i tipus de sortida. Hi han uns aparells universals que tenen en compte la majoria de les possibles (a considerar en cas de fer un viatge que travessi múltiples països).
 • Llibreta bolígraf: per prendre anotacions espontànies o bé immortalitzar els moments del viatge.
logo llibreExtra: un llibre. És un pes que agrairàs dur en moments de tranquil·litat o solitud. Posa alguna d’aquestes cròniques o novel·les a les teves alforges, i intercanvia’l més endavant per alguna altra lectura.
Advertisement

Hi ha un comentari

 1. Looking forward to longer bike trips!!

  One addition to the list when travelling to less developed countries: a ceramic water pump. Quite an investment, but it has saved us from buying about 2000 1 L bottles already, so it saves a LOT of plastic! (while also providing a nice work-out of the upper body…)

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.