Quan el turisme es converteix en un problema, el turisme insostenible

Tenim un problema. «El sobre-turisme està atacant els drets humans», diu la International Tribunal on Evictions (ITE), una organització que analitza els desnonaments a nivell global. La UNESCO també he emès comunicats a diferents governs, com l’italià, perquè posi mesures a la descontrolada massificació del turisme en determinades ciutats. També els mitjans de comunicació en fan ressò. The Guardian va publicar un reportatge fotogràfic on s’evidencia la petjada del turisme a Barcelona (How tourism is killing Barcelona), mentre que la CNN plantejava en aquest article si és possible eradicar el sobre-turisme de manera imminent. Un exemple més. «Més és millor» qüestiona National Geographic en referència a l’explosió del turisme.

Però, de què estem parlant exactament? Quins efectes té el turisme de masses sobre la població d’algunes ciutats? Com és la convivència amb els veïns, i el seu dia a dia? És una tendència local o global?

Una mirada local

Per il·lustrar-ho, posem el focus a través documentals que relaten situacions conflictives en ciutats com Barcelona, Venècia, Rio de Janeiro o Berlín, alguns dels punts del planeta on la petjada descontrolada del turista està sent més severa en els darrers anys.

Bye Bye Barcelona

Eduardo Chibás Fernández, 2014

Documental sobre Barcelona i la seva relació amb el turisme, que indaga les dificultats de convivència entre la ciutat i els seus habitants, amb el turisme i els turistes. Si bé Barcelona ha seguit evolucionant des del moment del rodatge, el 2014, Bye Bye Barcelona continua oferint una mirada actual a situacions que no s’han solucionat, com la despersonalització de la Rambla, la massificació dels barris de la Sagrada Família i la Barceloneta, l’allau de creuers que s’amarren al Port, o la privatització del Park Güell.


City for Sale

Laura Álvarez Soler, 2018

No ens movem de Barcelona. City for Sale proposa un punt de vista actual i molt proper, a partir de la situació de quatre famílies que es veuen obligades a reconstruir les seves vides dins la ciutat degut el turisme de masses. Segons l’Ajuntament de Barcelona, el centre antic de Ciutat Vella ha perdut un 11% dels veïns en els últims 10 anys. I les xifres van en augment. Fins on arribarem? Pots veure el documental sencer al Sense Ficció.


Das Venedig Prinzip

Andreas Pichler, 2012

Venècia és també una de les ciutats europees que ha patit (i segueix sofrint) la massificació del turisme. Si hi has estat darrerament, sabràs de què parlem. Das Venedig Prinzip (La síndrome de Venècia) és un documental dirigit pel director italià Andreas Pichler, qui explora l’augment i caiguda d’una ciutat convertida en atracció turística, amb més de 20 milions de visitants anuals, que han escombrat dels carrers la seva població autòctona. Un drama desolador sense aturador, difícil de reparar.


Em busca de um lugar comum

Felippe Schultz Mussel, 2012

Ens situem a Rio de Janeiro, ciutat coneguda mundialment per ser l’escenari principal dels problemes socials del Brasil, però que ha trobat en les favelas, un nou punt d’interès turístic, que ha modificat els itineraris tradicionals per oferir als turistes una mirada ben diferent que endur-se a casa. Em busca de um lugar comum (A la recerca d’un lloc comú) s’escola entre coneguts city tours per copsar, des de dins i amb ulls de local, què ofereixen aquestes agències exclusives pels estrangers.


Welcome Goodbye!

Nana A.T. Rebhan, 2014

Actualment, Berlín està experimentant una de les taxes de creixement més grans del turisme del món, una situació per la qual no tothom està satisfet. Por a la gentrificació, animadversió cap als turistes, sensació que l’existència de la ciutat -tal com la coneixem avui- està en perill. El documental Welcome Goodbye! capta la pluralitat d’actituds i veus dins la societat berlinesa en relació a aquestes qüestions i temors, donant oïda tant a defensors com adversaris del turisme.


Una mirada GLOBAL

Agafem una mica de perspectiva, prenent la veu de directors que han explorat el turisme de masses i els seus efectes des d’angles més globals.

Gringo Trails

Pegi Vail, 2013

Gringo Trails planteja el dilema dels efectes i impacte que té l’arribada i massificació del turisme en determinats llocs del planeta, traçant un camí per zones espectaculars de Bolívia, Mali, Tailàndia i Bhutan. La directora nord-americana Pegi Vail no se centra només en exposar la desastrosa petjada actual que el turisme barat, de motxilla i borratxera està deixant en aquests punts del globus, sinó que incorpora una perspectiva històrica i social dels efectes ocasionats pels viatgers, amb material que comença a final dels 1970s i que evoluciona per mostrar també la cara dels 2010s als mateixos paratges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.