Preparant un viatge al Tibet (I): cinema des del sostre del món

Fem camí cap al Tibet a partir d’una col·lecció de pel·lícules i documentals que parlen del budisme, dels Dalai Lama, de la cultura tibetana o de la natura que abraça aquesta nació sense estat propi. Les que trobaràs a continuació són les nostres propostes per preparar-te, a través del setè art, un viatge al país de la neu. Càmera i acció!

Kundun

Martin Scorsese, 1997

El 1937 un nen tibetà és escollit per convertir-se en el catorzè Dalai Lama. Un grup de monjos budistes l’han seleccionat per representar i guiar el seu poble. Es tracta de Tenzin Gyatso. Kundun és un drama històric que gira entorn de la vida i figura de l’actual Dalai Lama, mostrant-nos la seva manera de fer, les costums i les particularitats del moment històric, en qual la Xina comunista de Mao Tse-Tung va prendre control del Tibet per tal d’erradicar qualsevol tipus d’acció religiosa budista. En aquest context, Tenzin Gyatso es veu obligat a emigrar a la Índia, emprenent un tortuós viatge per les muntanyes de l’Himàlaia fins a la zona de Ladakh.

A Kundun, el cineasta Martin Scorsese ens mostra una faceta diferent a la que estem acostumats amb la seva filmografia, apartant-se de l’embolcall i purpurina de Hollywood, oferint un retrat una mica pla en certs moments, però excel·lent en fotografia, ambientació i posada en escena. Inspirador.


Seven Years in Tibet

JEAN-JACQUES ANNAUD, 1997

Quan vam incloure Set anys al Tibet a la col·lecció de pel·lícules per viatjar des de casa, encara no teníem clar que en algun moment prepararíem un viatge al propi Tibet. Així que hem tornat a visualitzar aquesta producció nord-americana interpretada per Brad Pitt la qual, tot i ser excessivament previsible, et transporta al sostre del món i et fa conèixer de ben a prop la cultura tibetana.

El film se centra en la figura de Heinrich Harrer, un conegut alpinista austríac que va participar en una expedició al Nanga Parbat amb integrants de l’Alemanya nazi durant el 1944, just quan s’iniciava la Segona Guerra Mundial. No va aconseguir el seu objectiu de coronar el cim, i tan ell com el seu col·lega Peter Ausehnaiter van ser empresonats en un camp de concentració fins que van escapar anys més tard. Herr Harrer va estar-se al Tibet fins el 1950 i posteriorment va publicar un llibre amb el relat d’aquells anys, sent la base -real- d’aquesta pel·lícula d’aventures, paisatges espectaculars i humanitat il·luminada.


Tibet: Cry of the Snow Lion

Tom Piozet, 2002

Per fer un contrapunt a les propostes de ficció anteriors, el documental Tibet: Cry of the Snow Lion és una peça imprescindible per comprendre el passat més recent del Tibet, on l’ocupació i opressió ferotge que la Xina ha exercit durant la segona meitat del segle XX (i que a dia d’avui encara continua) amb la finalitat d’esborrar qualsevol identitat no comunista dins el territori xinès.

La cinta aporta el testimoni de monjos i monges tibetans, del Dalai Lama, de polítics xinesos o d’historiadors occidentals, combinant vivències personals i entrevistes, amb una col·lecció de potents imatges d’arxiu (en molts casos encobertes), que reflecteixen clarament les injustícies i barbàrie de l’opressió xinesa al poble tibetà. Un documental èpic i ple de coratge, que pots veure aquí complet, però que al datar del ja llunyà 2002, queda obsolet en alguns trams atesa la perspectiva històrica del rodatge en contrapunt a la rapidesa en que es desenvolupen actualment els esdeveniments.


Wheel of Time

Werner Herzog, 2003

Seguint amb la línia documental, Wheel of Time (La roda del temps) proposa un viatge pels misteris, rituals i cerimònies del budisme. Dirigit pel polifacètic director alemany Werner Herzog, la història se centra al poble de Bodh Gaya, anclada als marges del riu Ganges. És en aquest indret on Siddharta Gautama es va instal·lar després d’anys de peregrinació per la Índia, tot buscant la il·luminació. Anys més tard va aconseguir arribar al Nirvana, convertint-se en Buda.

Aquest context místic que embolcalla el fundador del budisme ens permet aprendre sobre algunes de les pràctiques més habituals d’aquesta religió, com la iniciació al Kalachakra, les postracions com a signe de devoció o el procés de construcció (i destrucció) de Mandalas. Un documental tant interessant com necessari.

Altres pel·lícules amb el Tibet com a teló de fons

Afegim a la col·lecció cinèfila anterior alguns títols més:

    • Pequeño Buda (Bernardo Bertolucci, 1993).
    • Himalaya (Eric Valli, 1999).
    • Travellers and Magicians (Khyentse Norbu, 2003).
    • Dreaming Lhasa (Ritu Sarin / Tenzing Sonam, 2005).
    • Milarepa (Neten Chokling, 2006).
+info: Vols saber més sobre la cultura del Tibet?
Preparant un viatge al Tibet (I): cinema des del sostre del món
Preparant un viatge al Tibet (II): històries, mites i aventures del “país de les neus”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.