#12 Pedals Inquiets: Desafiant la tardor i les altures del Kirguizistan

– Nen, això del Kirguizistan serà dur. Prepara’t per suar el culot.
– Per què ho dius? Si sembla d’allò més emocionant!
– Sí, sí. Tu mateix, mira endavant!

I amb aquesta postaleta, és com la jove República del Kirguizistan m’ha rebut. Un país que és un «puja i baixa» constant, ple de rius i llacs, de valls i muntanyes. Ara nevades. Moltes muntanyes i natura per tot arreu. Francament preciós. I tot just sis milions d’habitants ben escampats per tota la geografia, que es dediquen a tenir cura de les seves vaques, ovelles i cavalls. No hi ha indústria més enllà de proveir serveis al turista.

Primera imatge del Kirguizistan, al sud del país entrant des d’Uzbekistan. Aquestes tonalitats semblen de mentida, oi?

Tot i la bellesa de l’escenari, aquestes darreres setmanes han estat les mes dures fins a la data. Carreteres solitàries, unes pendents ben costerudes i prolongades (fins a 70 km de pujada ininterrompuda per abraçar el pas d’Ala-Bel!), i el fred de l’hivern camuflat rera l’etiqueta de “tardor” fent acte de presència. En resum, pedals entretinguts però sensiblement cansats, cadenes atrofiades i rodes que m’han demanat a crits uns instants de repòs.

Però curiosament, al Kirguizistan és on he coincidit amb més bicicletes. És el paradís de les dues rodes, totes frisoses per enfilar-se cap a totes direccions i experimentar l’adrenalina de tocar un dels trebols del món. Una en especial em va tenir ben distreta tot un vespre, us confesso que vam tenir un moment romàntic a Toktogul. Aix, aquell tàndem alemany!

En llevar-me, el tàndem no hi era però tenia aquesta nota al porta-equipatges
Mireu quin escenari m’ha acompanyat en tot moment
Resseguint el gorg de Naryn, quines aigües!
Amunt, amunt! Ja gairebé hi soc!
Ara sí, el pas d’Ala-Bel, un dels sostres del Kirguizistan

Velosiped? Ni za chto“, m’etziba un policia de dubtosa simpatia. Estic just a l’entrada de l’anomenat «túnel de la mort» al pas de Töö Ashuu i no entenc les paraules però sí el significat del missatge. De cap manera puc recórrer els 2,6 km de longitud del túnel a 3.200 metres d’altura mentre està nevant. Ni parlar-ne. Un instant després, el funcionari m’emboteix al primer camió de la fila, sense demanar permís al seu conductor, que em mira desconcertat. Fantàstic, aniré acompanyada d’un ramat d’ovelles!

Al pas de Töö Ashuu, just a l’entrada del túnel
Cap dins! No he pogut dir res al respecte

Anècdotes a banda, he quedat ben sorpresa sobre el Kirguizistan i la seva gent; sobre el batibull cultural i religiós que mescla -sense conflictes- tant parroquians musulmans com ortodoxos, amb una flaire soviètica però de faccions majoritàriament orientals. Ben interessant. Una amalgama que es pot percebre en tot moment, amb els idiomes que utilitzen, els plats que cuinen, les cases on habiten, les indumentàries que duen, o les rutines més habituals.

També he descobert maneres més properes i sostenibles de fer turisme al país; l’acollidora i relaxada capital de Bishkek; l’Issyk Kul, el llac d’aigua dolça més gran de l’Àsia Central; alguns dels menjars més típics o de les músiques més populars. Què poc en sabia d’aquesta part del món!

A la població d’Ottuk, tot preparat abans d’anar a dormir
Aquestes dues germanes regenten un cafè i preparen baursak (боорсок), una espècie de pa fregit que és l’estrella dels esmorzars del poble
Tocant el komuz, icona instrumental a tota l’Àsia Central
Un cementiri al mig del camí
Hora punta al principal carrer de Уч-Терек, és el moment de dinar alguna cosa
Col·lecció de нан a punt d’entrar al forn. És molt habitual que la gent elabori el pa a casa seva
Pintoresca església russa ortodoxa a Karakol, una de les 40 que té el Kirguizistan
A l’est del país, els bastonets orientals han començat a fer acte de presència als àpats, símptoma que soc a prop de la Xina!
Diuen que demà nevarà; toca replegar la iurta i dur-la a un lloc on el clima no sigui tan sever. La vida nòmada

Després de totes aquestes vivències tan intenses, ara us escric des d’Almaty (al sud-est del Kazakhstan), on he fet una aturada d’uns dies per posar una mica d’ordre a les experiències i fotos, per netejar els seus culots extremadament suats, per posar a punt les meves rodes i inflar els pneumàtics. I prendre una mica d’aire abans de seguir.

De camí a l’antiga capital del Kazakhstan, no obstant, m’he redimit d’aquella poc reconfortant primera impressió del país. Canvi de sensacions gràcies a que he tret el nas a un racó espectacular, el Charyn Canyon. Un gorg d’uns 80 km de llargada que no té la nombrada del de Colorado però que ofereix un paisatge i una sensació increïbles. Completament silenciós i solitari, una passada!

Fins la propera, una abraçada!
Valentina

Almaty, cap a l’esquerra, som-hi!
A primera hora del matí. Ningú
Vistes del Charyn Canyon des de la seva part superior, impressionant!
Custodiant la tenda i fent guàrdia d’ell tota la nit, nos fos cas

Hi ha 8 comentaris

 1. Jo no em veuria amb forces per fer un viatge amb bici… Però segurament hi ha la manera de moure’s amb transports locals. Ens apuntem la destinació. Gràcies per compartir l’experiència.

  M'agrada

  • El transport públic no està gaire desenvolupat encara, no hi han línies de busos regulars, per exemple. Tot passa pels taxis compartits. Inclús per desplaçar-se de Bishkek (la capital) a Osh (la segona ciutat del país) s’ha de fer d’aquesta manera. Però tranquil·la, pel que he vist, és possible arribar a pràcticament tot arreu sense bicicleta! 😉
   Gràcies per llegir-nos!

   M'agrada

 2. Espectacular Genís!!!!! Sembla que estem visquent a mons diferents!!!

  Quins sentiments més macos reflecteix cada etapa del teu viatge…
  …i quins sentiments més …difícils… estem vivim aquí.

  Continua gaudint i informant!

  Una forta abraçada!

  M'agrada

  • Efectivament, tan diferent del nostre dia a dia!
   Seguirem explicant-ho perquè tu també puguis viatjar des de Barcelona, no en tinguis cap dubte 🙂
   Una abraçada!

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.