Community Based Tourism (CBT), turisme responsable al Kirguizistan

El Kirguizistan és un país de tot just sis milions d’habitants, amb un desenvolupament econòmic molt pobre i totalment rural, en el que el turisme és un dels pocs actius que actualment té. Però el seu potencial és francament descomunal.

En aquest context, l’any 2000, a Naryn va néixer la Community Based Tourism (CBT), una associació creada per gent local que pretén millorar les condicions de vida dels qui viuen en remotes regions de muntanya (que en són un bon grapat al Kirguizistan), desenvolupant el turisme rural sense perjudicar-ne l’entorn natural ni la seva cultura.

A dia d’avui, unes 300 famílies participen al programa, oferint diversos productes i serveis pel turista, com excursions guiades, tours en cavall, itineraris en bicicleta, recorreguts al llarg de la ruta de la seda, cursos de cuina tradicional, o bé allotjament tant en iurtes com en les pròpies cases de les famílies (homestay o guesthouse, en anglès). Aquest darrer cas, un del que més hem utilitzat.

Actualment hi han 15 oficines CBT  algunes de les principals poblacions del Kirguizistan (com Jalal-Abad, Arslanbob, Bokonbaevo, Naryn o Karakol, entre altres), on pots obtenir informació de primera mà sobre totes les possibilitats que ofereixen.

Iurtes a Eki-Naryn vinculades a CBT

Com puc localitzar els allotjaments CBT?

Al web de CBT hi ha informació que et permetrà planificar a grans trets la teva estada (tingues present que no a tot arreu del país hi han allotjaments CBT), tot i que és recomanable apropar-se a alguna de les oficines, un cop siguis al Kirguizistan, per disposar d’informació més actualitzada (preus i condicions). No obstant, l’opció que nosaltres hem utilitzat més és mitjançant l’app mòbil MAPS.ME, on s’indiquen totes les alternatives de guesthouse/homestay cercant pel temre «CBT».

Mapa del Kirguizistan amb les ubicacions de punts CBT

És més car un allotjament CBT que la resta?

En general, sí. No ho serà si ho compares amb un ressort o un hotel d’unes quantes estrelles. Però és probable que sigui lleugerament més car que una altra guesthouse o iurta no vinculada a CBT. Ho determinarà la pròpia població, i clarament de l’oferta i demanda en aquell indret. Però de la nostra experiència, el preu pot oscil·lar entre 100-300 som de més que la resta (uns 2-3 € al canvi).

On van destinats els meus diners?

El 85% dels diners van directament als propietaris del homestay (guies o conductors en cas de contractar activitats). El 15% restant no té un destí concret, sinó que les aportacions contribueixen a millorar infraestructures o entitats, conservar i desenvolupar el patrimoni local o bé millorar la pròpia xarxa CBT en una determinada població.

Quina certesa tinc, que estic fent turisme responsable participant amb CBT?

A dia d’avui, lamentablement els projectes impulsats a través de CBT no es detallen al web de l’associació, però ho pots constatar en alguna de les oficines CBT que hi han a les principals ciutats. Allà, els seus responsables locals estaran encantats d’explicar-te on van a parar i què estan fent amb totes les aportacions.

Per saber-ne més! Consulta el facebook de l’associació o tafaneja les fotos que publiquen al seu perfil d’instagram.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.