Navarra és natura exuberant, bona gastronomia, muntanya, banys al riu, tranquil·litat, poques massificacions i llargues passejades. Els seus poblets acollidors són el lloc ideal per a descansar després de passar un matí de ruta, refer-se i tornar a emprendre camí a l’endemà.

L’itinerari que es presenta és per la zona pirinenca navarresa, fàcil de recórrer en furgo, amb una bona xarxa d’àrees d’AC i un bon assortiment de càmpings amb bons entorns i serveis, així com altres espais naturals on poder parar i pernoctar. Aquesta ruta pretén ser un equilibri on tothom pugui gaudir al màxim del viatge: caminades assequibles, molts banys al riu, visites a pobles petits, parades a espais naturals, càmpings…
Dades bàsiques
- Durada: una setmana
- Allotjaments: càmpings i àrees d’autocaravana (AC)
- Km totals aproximats: 1.300 km
Itinerari de parades i els seus punts d’interès
Aquest és l’itinerari bàsic preparat des de casa. Tot i així, hi ha algunes parades en els trajectes d’anada i de tornada que són interessants si es creu que cal parar. En cas de viatjar amb nadons i canalla molt petita, cal tenir-ho en compte.
- Sant Esteve de Llitera (Franja de Ponent): petit poble amb una magnífica àrea d’AC, no tant per l’àrea sinó pels serveis propers. La piscina municipal és just davant, hi ha un bar molt agradable, taules de picnic, gespa per estirar-se i zona de jocs infantils.

- Olite (Navarra): aquest poble d’aire medieval té un castell molt bonic. Una parada per recórrer els seus carrers empedrats i admirar les cases nobles és una bona manera de fer menys feixuc el viatge de tornada.
- Tudela (Navarra): és una ciutat important amb força punts d’interès per omplir tot un dia de visita (palau, catedral, el centre històric…), a més de tastar les famoses verdures de Tudela, les millors, segons diuen. En el nostre cas, vam aterrar en plenes festes de Santanica de mi alma i l’ambient al carrer era una meravella. Hi havia molta vida i l’efecte de veure tothom vestit de blanc amb mocadors vermells omplint els carrers és una bona distracció ja.
Excursions i activitats
Foz de Lumbier
Es tracta d’un congost sobre el riu Irati de gran bellesa. La via verda que el creua neix de l’antiga via ferroviària que unia Sagüensa i Iruña, per tant, és un camí de molt poca dificultat, apte per a caminants de totes edats.
Hi ha dos recorreguts que parteixen de l’aparcament, un de curt (una direcció, 3 km) i el llarg (circular, 6 km). En el nostre cas vam optar pel curt, finalitzant el recorregut passat el segon túnel.

És un camí molt agradable, vorejant el riu des de gran alçada mentre diferents aus rapinyaires sobrevolen els excursionistes que s’hi apleguen. En algun punt, és possible descendir fins al riu i sucar un peu a les gèlides aigües de l’Irati. Hi ha dos túnels força foscos i la canalla gaudeix il·luminant el camí amb una lot.
Al costat de l’aparcament hi ha una àrea de pícnic, amb taules i barbacoes ideal per a fer l’entrepà després de la caminada.
Otsagabia
Aquest típic poble de pirineu navarrès és una bona parada per a gaudir de l’entorn rural de la zona, així com dels paratges naturals propers. Val la pena passejar-lo a poc a poc vorejant el riu i admirant les casetes amb les flors vermelles desbordant els seus balcons. Altres activitats a fer prop del poble són:

Piscina Natural d’Otsagabia
Situada fora del nucli urbà, aquest emplaçament és ideal per a fer una parada completa. Es tracta d’un espai a la vora del riu, que permet el bany i el descans. És una mena de platja de riu molt agradable. A més, hi ha una zona de pícnic amb barbacoes i taules, lavabos i aparcament apte per a furgos i autocaravanes on s’hi permet pernoctar.
És un lloc refrescant, perfecte per a recuperar-se d’una caminada o agafar forces per la propera. És prop del poble, s’hi pot anar caminant tot i que queda apartat.
Selva d’Irati
Aquest bosc és un dels més extensos de la península, així que val la pena perdre’s entre els faigs i els avets almenys un dia. El nombre d’excursions per recórrer aquesta selva és infinita i a totes elles es pot admirar la bellesa del bosc, la riquesa d’espècies i el seu impecable estat de conservació.

Des d’Otsagabia, la millor manera d’accedir-hi és des del centre d’acollida Casas de Irati, que compta amb aparcament, zona de pícnic, bar i punt d’informació. D’allà parteixen diverses excursions. En el nostre cas, vam triar el passeig d’un quilòmetre cap a la Cascada del Cubo, un impressionant salt d’aigua al qual s’hi accedeix per un camí indicat en tot moment entre els arbres gegantins del bosc. El camí és força obac, però si algú passa calor, pots posar-se a prova refrescant-se a les aigües gèlides de la cascada.

Iruña
Aquesta pot ser la part més agraïda per la canalla, a priori visitar una ciutat, monuments, catedrals i castells pot no ser una proposta agradable per als petits. Per sorpresa nostra, la ciutat emmurallada és molt passejable i mentre uns admiren les boniques façanes, altres corren pel les places i els carrers. Sempre n’hi ha per tots. I ho confessem, la gràcia de tot plegat era anar de pintxos.

Com sempre, és millor anar assessorats, així que seguim les recomanacions locals que ens van parlar del Café Bar Gaucho. Impressionant! Per nosaltres és important que els nens i nenes gaudeixin menjant i que concebin anar al bar i al restaurant com una activitat divertida. En aquest cas, es compleix totalment. El festival de pintxos que van i venen fa venir salivera a qualsevol. Ous trufats, cojonudo (pa, xoriço i ou ferrat de guatlla) , croquetes gegantines, roquefort arrebossat, crema de carxofa amb tòfona… (i 6 canyes). Una meravella, inoblidable!
Vall de Baztan
Es podria ben bé fer un capítol apart per aquesta zona, que té tant a mostrar. Els poblets són encantadors, els paisatges extraordinaris i les activitats per a gaudir de la comarca són molt plurals. Val la pena aturar-s’hi uns dies i planificar algunes sortides per a gaudir la vall a poc a poc. En el nostre cas, fem algunes sortides d’un dia:
Pantà de Leurtza
Aquest embassament ofereix tot un dia d’activitat sense parar. Primer de tot, una agradable caminada de 2 km, adaptada per a persones amb visió reduïda, cadires de rodes i cotxets, voreja el pantà inferior. Aquest passeig passa per zones boscoses, ponts i una àrea de pícnic amb barbacoes i taules de pedra molt agradable. Sorprèn el verd predominant en tot l’entorn, que si s’enganxa un matí assolellat és meravellós.

Després de la caminada, toca reposar. Hi ha una zona, tipus platja, per a poder estirar-se i fer uns banys al pantà. No és fondo, així que els més petits gaudiran sense perill corrent per la vora de l’aigua.
Cascada de Xorroxin
Des del poble d’Erratzu (cal comprovar si és necessari fer reserva), parteix un itinerari circular per arribar a la Cascada de Xorroxin, un salt d’abundant aigua dins el bosc, que permet el bany per als més valents i un bon repòs a l’ombra. El camí és molt bucòlic, en tot moment s’aprecien prats de pastura de vaques, cases de pedra isolades de fons, el bosc… En total són dues hores amb la parada al mig a la cascada.

Zugarramurdi
L’efecte crida del tema de la bruixeria que provoca Zugarramurdi és innegable. Per al petit viatger de la casa, la curiositat per arribar a aquest lloc venia de dies i per a nosaltres, visitar el Museu de les Bruixes era fonamental. Ja ens n’havien parlat bé, però la veritat, fa justícia al que realment és la història de la bruixeria del poble. Dones que no encaixaven en el que la tradició religiosa predominant manava van ser objecte de tortures, desaparicions i vexacions per part de la Inquisició. Al cap i a la fi, eren persones que es trobaven en una cova per a celebrar la vida o la mort, fer els seus rituals i bacanals, però les males llengües, l’església, la por i el desconeixement va ser la seva condemna.
La cova també és una visita interessant, si més no, per posar els peus i recórrer el que va ser escena d’aquestes trobades de bruixes. Als infants els encanta poder-se enfilar per les enormes roques i passar pels estretíssims passadissos.
Plantar el campament
La furgo ofereix diverses possibilitats a l’hora de dormir. Sempre cal valorar les necessitats que hi ha: buidar aigües, una bona dutxa, rentar roba, aïllament i natura… En funció d’això, aquest itinerari passa per tres tipus d’allotjaments.
Càmping
Càmping Cantolagua (Sangüesa): càmping municipal molt bàsic, prop del poble, però molt còmode i econòmic.
Càmping Ariztigain (Sunbilla): opció absolutament recomanable pel que fa tant a instal·lacions com el propi entorn. Està molt orientat a famílies amb infants petits i nadons, oferint moltes facilitats quant a lavabos i dutxes. L’entorn és una meravella i ens consta que al restaurant s’hi menja molt bé.

Càmping Baztan (Erratzu): és un macro càmping amb allotjaments de tot tipus, s’hi concentra molta gent, però té piscina i és una bona opció anant amb infants.
Àrea AC
Àrea de Trinitarios (Iruña): Per a poder visitar la capital és una bona opció perquè no és lluny del centre, és silenciosa i està vigilada. Ofereix tots els serveis bàsic de canvi d’aigües, té taules per a poder menjar-hi, una benzinera i supermercat al costat i el casc antic a escassos minuts.
Àrea de descans de la piscina natural d’Otsagabia: no és un lloc especialment agradable per a dormir, però si es passa el dia entre banys a la piscina i de pícnic està molt bé. Té taules, barbacoa, lavabos i una zona d’estacionament a la vora de la carretera.
