Família, marxem en furgo!

Quan viatges en família, es transforma la manera de moure’s pel món que tenies abans, així que cal buscar alternatives equilibrades entre el que agrada la canalla i a les persones adultes. Un repte.

Precisament per això, ens hem animat a escapar-nos com els cargols, amb la casa al damunt. És el nostre primer viatge en furgo i hi ha certs aspectes que hem descobert que cal tenir en compte. Alguns estaven previstos i altres, ens hagués agradat saber-los abans. Per evitar sorpreses, aquí et passem una relació de temes a tenir en compte si prepares la teva primera escapada en furgo.

D’on trec la furgo?

Aspecte de l’app de Yescapa

Si vols iniciar-te al món de la camper i no ho has provat mai, si d’entrada no tens clar si realment t’agradarà, si vols la llibertat de disposar de vehicle només quan ho desitges, si no vols mantenir un vehicle durant tot l’any… el és recomanable és l’opció del lloguer.

En el nostre cas, vam optar per la plataforma Yescapa, on persones particulars, propietàries de vehicles, els posen a disposició perquè hi passis les teves vacances. El funcionament és molt senzill:

 1. Descarrega l’app o entra al seu web.
 2. Crea el teu perfil. Els propietaris necessiten informació sobre la persona a qui lloguen el seu vehicle.
 3. Cerca el vehicle que et convé (camper, autocaravana, caravana…) segons les dates, el nombre de persones que sou, les teves necessitats (llits, seients, serveis, quilometratge…) i la proximitat del vehicle amb la teva ubicació.
 4. Fes la sol·licitud del lloguer. Cal que et presentis a través d’un missatge al propietari, pots aprofitar per demanar algun detall o necessitat específica. Pots fer diverses sol·licituds de vehicle i després tires endavant la que et convingui més.
 5. Fes la motxilla, que això ja ho tens!

Quin vehicle necessito?

Per saber què ens cal, cal saber què hi ha. Tot un món! Aquí hi entra en joc el tipus de viatge que es vol fer, quanta gent hi ha de cabre, la comoditat desitjada, el preu…

La “nostra” camper
 • Furgo camper: vehicle que incorpora elements per a poder-hi dormir. A partir d’aquí, n’hi ha de més sofisticades o de menys. Es pot usar com a vehicle i estacionar-la dins la ciutat. És més discreta que altres vehicles i això dóna facilitats a l’hora de buscar lloc per dormir.
 • Autocaravana: vehicle amb el mobiliari i condicionants adients per a viure-hi. En principi és possible estacionar, però sol haver-hi problemes de mobilitat associats a la mida del vehicle. Per a pernoctar, cal recórrer a àrees d’autocaravana i càmpings.
 • Caravana: fa referència la vehicle de remolc que conté els elements per a habitar-lo. Fora dels càmpings, no és permès deslligar-lo del vehicle que el porta.

Com ens decidim?

Per si ajuda algú, optem per una una camper de gran volum per a la nostra família de dos adults, nen de 3 anys i nadó de sis mesos. Les raons que ens porten a decidir-ho són: els consells dels experts, el fet de tenir cuina i lavabo fixes, no haver de muntar/desmuntar llits cada vespre, poder aparcar lliurement, combinar diferents llocs per a dormir i possibilitat ancorar les cadiretes de la canalla a l’isofix.

Parada a mig camí per gaudir de les vistes

La conducció ens va sembla més senzilla per una primera vegada, malgrat ser un vehicle gros, no fa la sensació de dur un tractor. Cal vigilar l’alçada i els girs i ajuda per la marxa enrere.

Com ens organitzem?

Pel que fa a organització, cal parlar tant d’equipatge, com d’ordre i neteja dins la furgo. No cal dir que com menys coses portem, millor. Hi ha furgos molt ben aconseguides quant a emmagatzematge, però tot i així, l’espai és reduït i cal aprendre a viatjar sense la partida de “coses per si de cas i que després no fem servir mai”.

Pel que vam aprendre només sortir, és que cada objecte té el seu lloc i és important mantenir aquest ordre perquè l’espai és petit i de seguida es pot organitzar un caos. De la mateixa manera, si fem servir la cuina, la neteja s’ha de fer a continuació. Allò de deixar-ho per demà no és bona idea quan comparteixes l’espai per a dormir amb el de cuinar.

Si llogues una furgo, normalment estarà equipada amb tot el parament necessari per a cuinar i acampar (ens referim a plantar la taula i les cadires), així que a banda de la motxilla amb tot el que duries per a un viatge, no cal dur res especial.

Un punt especial de neteja és el procés de canvi d’aigües. Les furgos amb cuina i lavabo tenen tres dipòsits d’aigua: el d’aigües netes, el d’aigües grises (aigua bruta de la pica o de la dutxa) i el d’aigües negres (aigua bruta del vàter). Les furgos més modernetes tenen un indicador per saber quan omplir o fer buidatge. És un procés molt senzill, cada dipòsit té el seu punt de buidatge.

Procés de canvi d’aigües negres a l’àrea d’AC de Sant Esteve de Llitera

Tots aquests aspectes cal tenir-los en compte a l’hora de fer els plans de cada dia, que el muntatge/recollida del campament requereix una estona, així com el canvi d’aigües.

Quines fonts d’informació són fonamentals?

No es pot fer un viatge d’aquest tipus sense remenar, almenys, dos recursos que, en el nostre cas, van ser essencials.

 • Park4night: Aquesta app mostra les ubicacions de diferents indrets on parar, pernoctar, fer canvi d’aigües, acampar… Els usuaris registrats entren els diferents emplaçaments a l’aplicació i se’n poden fer valoracions. És una eina molt útil per a cercar on dormir o fer una parada.
 • AreasAc: val molt la pena consultar els detalls de les àrees d’autocaravana en aquest web. Mostra una llarga llista dels serveis oferts per cada àrea i sovint, aquests espais, poden ser un bon lloc per a parar si cal fer un canvi d’aigües, un descans o fins i tot dormir.

On dormim?

El punt fort de les furgos és precisament aquest. Poder triar on dormir segons les necessitats i gustos dels viatgers és el principal avantatge d’aquest tipus de viatge. Val la pena diferenciar el que es considera pernoctar (passar la nit) i acampar (treure toldos, taules i cadires…). Acampar lliurement està prohibit i penat, ara bé, pernoctar, a no ser que parlem d’espais protegits, no ho és. A partir d’aquí, es pot optar per:

 • Dormir en espais lliures, dins la natura, a primera fila. Un plaer absolut.
 • Passar la nit a les àrees d’AC: són zones per a estacionar, canviar aigües on es permet pernoctar i/o acampar. N’hi ha amb aspecte més hostil, tipus pàrquing i d’altres més ben resoltes amb arbres enmig de la natura.
 • Càmpings: una altra opció si es requereixen, almenys durant algunes nits, serveis concrets com una dutxa en un espai menys reduït o rentar roba.
Campament plantat al Càmping Ariztigain

El nostre primer viatge en furgo conté una combinació dels tres models, perquè no hem necessitat el mateix cada dia i la flexibilitat és important en aquest viatge.

Quina és la nostra petjada?

Quan viatgem, ens preocupa molt l’impacte dels nostres moviments. Procurem moure’ns d’un forma sostenible, generar el mínim de residus, no embrutar, recollir les nostres deixalles (i a vegades les dels altres) i cuidar tot l’entorn quan visitem un lloc. És fonamental que quan es viatja en furgo, que requereix acampar, menjar a l’aire lliure, es contempli aquesta part.

Un altre tipus d’impacte és l’econòmic, per això és important fer l’aposta pel comerç local quan visitem una destinació. La despesa d’allotjament no la farem in situ, així que la forma de repercutir en l’economia és fer ús dels comerços d’alimentació o dels serveis de restauració que trobarem pel camí. Sovint es retreu al turisme furgoneter aquesta manca de consciència. Trenquem el mite i anem a fer una cervesa al bar de la plaça i comprem el pa dels esmorzars a la fleca del poble.

On anem?

La destinació és important a l’hora d’estrenar-se en furgo i en família. Cal que el viatge tingui un equilibri entre els interessos de la canalla i les persones adultes.

Cara els interessos de la nostra família, sabíem que el viatge havia de contenir les següents paraules claus: natura, muntanya, riu, bona teca, caminar, nits fresques, coves i pirates. La darrera no la vam aconseguir encabir, però tota la resta, les vam trobar a Navarra.

Pantà de Leurtza, Navarra

Navarra té una bona xarxa d’àrees d’AC, magnífics càmpings de muntanya, poblets pirinencs espectaculars, caminades multinivell, una bona oferta gastronòmica i nits que requereixen dessuadora. Una setmana recorrent Navarra en furgo ens sonava prou bé per encetar aquest nou tipus de viatge en el qual ens estrenàvem.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.