Propostes d’enoturisme al Pallars Jussà

Pensar en enoturisme és evocar el Priorat, el Penedès o Alella. Però el Pallars Jussà té una tradició vinícola com poques altres comarques de Catalunya, amb un grapat de cellers artesans que cap al segle XII ja cultivaven la vinya per elaborar els seus vins. A més, a la comarca hi podem trobar les vinyes més altes de tota Catalunya. Una situació geogràfica i amb un context històric privilegiats que no se’ns passen per alt per fer-hi una escapada, proposant un parell d’activitats vinculades al vi i al territori.

Visita al celler Castell d’Encús

Vistes espectaculars del celler i l'entorn
Vistes espectaculars del celler Castell d’Encús i l’entorn (©ideavinos)

Raül Bobet és fill de Montoliu de Lleida, enginyer químic, doctor en enologia i figura que encapçala el magnífic projecte de Castell d’Encús. Ja fa una colla d’anys, mentre elaborava vins al Priorat, va començar a preveure que el canvi climàtic tindria una afectació important a l’hora de cultivar la vinya, fet que va portar-lo a cercar alternatives dins el territori que li permetessin seguir forjant vins de qualitat. El Pallars Jussà (i més concretament el terme municipal de Talarn) fou l’indret escollit, on es va establir per engegar el seu projecte personal i on actualment produeix vins d’altura singulars i d’una classe excepcional, reconeguts arreu del món.

La visita al celler del Castell d’Encús és imprescindible, tant pels que us agradi la vinicultura, com per qui vulgui gaudir de paisatges espectaculars (les vinyes a 1.000 metres són una obra de jardineria més que uns camps de conreu), com per qui tingui inquietuds històriques amb el territori (més avall expliquem perquè). Cal concretar cita, que són els dissabtes a les 11h, amb una durada d’unes 3 hores i inclou tast.

Espectacular vinya de riesling i sala de bótes

Més enllà de conèixer les particularitats i excel·lent feina que es fa al celler -de la veus d’un equip molt professional i amable-, un dels al·licients de la visita és poder palpar de primera mà uns cups de pedra (que daten del segle XII) que en Raül va trobar recorrent la muntanya, i eren usats en aquells temps per monjos que vinificaven el raïm dins la pròpia pedra, a la intempèrie. Aprofitant la tècnica, algunes de les referències actuals també tenen aquest peculiar i trencador tractament (la pinot noir de l’Acusp i el cabernet sauvignon del Quest, per citar-ne un parell), que li aporten una textura i aromes al vi que s’escapen de convencionalismes.

Cups de pedra del segle XII que s’utilitzen per fermentar el raïm

El propi edifici del celler és modern però totalment integrat a la muntanya, fet que visualment sigui una obra extraordinària. La visita no pot acabar sense un tast de les referències del Castell d’Encús, tant de vins blancs (Ekam o Taleia), rosats (Jhana) o negres (Acusp, Quest o Thalarn), a una sala amb vistes espectaculars de la vall. Els noms dels vins, ben particulars, us encoratgem que en pregunteu el significat allà mateix 😉

Tast de vins a Castell d'Encús
Tast de vins a Castell d’Encús

Festival JazziVi a Figuerola d’Orcau

El petit però eixerit poble medieval de Figuerola d’Orcau és un indret molt vinculat al món del vi. Amb una població d’uns 160 habitants hi podem trobar 3 cellers (Terrer del Pallars, Xic’s Cal Borrech i Vidavins), i la majoria de les cases tenen un passat històric en el que funcionaven com petites bodegues. Hi han rètols indicatius a l’entrada de cada un dels edificis, com el de la Casa Marquesó, on ens vam allotjar.

Anualment, durant el mes d’agost, el celler local Terrer de Pallars organitza la cita del JazziVi, un petit festival on bona música i vi de la zona mariden els carrers de la població per donar a conèixer els diferents cellers del Pallars i reivindicar el llegat vitícola del poble. Al segle XIX s’elaboraven a Figuerola d’Orcau més de dos milions de litres de vi. Una festa del vi a ritme de jazz inexcusable!

Figuerola d'Orcau
Postaleta de Figuerola d’Orcau
Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.