I avui què fem? Escapa’t fent turisme industrial

Un dia que es preveia plujós i que s’ha llevat assolellat, un dissabte sense plans o l’anul·lació d’un dinar que tenies previst per a diumenge poden fer que calgui reorientar el cap de setmana ràpidament. Per als que pateixen si no tenen plans de seguida, que estiguin tranquils. La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) ho té tot controlat: espais oberts, visites interiors, plans familiars, gastronòmics, aventura, tallers… Per a tots els estils, gustos i edats.

Ara bé, què és el turisme industrial?

Lluny de la primera idea que podria venir al cap, el turisme industrial va més enllà de visitar antigues fàbriques per a descobrir la cadena de producció fins al producte final. La XATIC ens presenta el turisme industrial com la manera d’aprendre “com es fan les coses”, és a dir, obre un paraigües on hi caben des de petits artesans fins a grans colònies fabrils, passant per vinyes i cellers, museus o mines. L’oferta és prou vasta com per anar-la degustant poc a poc, escapada rere escapada.

Per a nosaltres, una de les coses més importants que ofereix el turisme industrial és que contribueix de forma directa al turisme responsable. Primer de tot perquè neix amb la pretensió de descentralitzar l’oferta turística de les grans ciutats i desenvolupar des de l’àmbit local petites iniciatives que contribueixin a donar a conèixer altres territoris del mapa català. També ens agrada el gust pel producte local, de proximitat. Poder contribuir a la promoció del nostre patrimoni industrial visita rere a visita ens ajuda a tots.

I, on anem?

Són diversos els llocs per visitar que ofereix la XATIC. Obriu la ment i comproveu que el turisme industrial és un pou de sorpreses.

Patrimoni industrial

Evidentment, les fàbriques, tant les antigues com les indústries vives ocupen una part fonamental d’emplaçaments a visitar. Llocs com l’Espai Xocolata Simón Coll (Sant Sadurní d’Anoia, Alt Penedès) són un punt clau de turisme familiar, no només per a conèixer de primera mà com es fa la xocolata, sinó per a que el paladar també hi gaudeixi una mica. Dins d’aquestes fàbriques, també la Masia Freixa hi té el seu lloc. Una vivenda senyorial inicialment pesada per a ser una fàbrica. Una joia modernista per a descobrir a Terrassa.

Masia Freixa
Masia Freixa

Mines

Les expedicions sota terra són incursions ideals per a que xics i grans es facin a la idea de com es treballa en aquestes condicions. A més, moltes ofereixen un espectacle de formes i colors difícils d’oblidar.

El Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona és un lloc realment impressionant. Les estalactites que forma la sal, junt amb les formacions al llarg de cada galeria deixen el visitant meravellat. Si s’aprofita una de les visites teatralitzades, encara atrapa més, sobretot els més jovenets.

El Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat és un emplaçament ple d’història que a més d’oferir un molt bona introducció a l’espai, traslladarà el visitant a anys enrere amb les recreacions de les escenes del dia a dia a la Mina Eugènia.

museus

El clàssic. El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Terrassa) és un dels epicentres del turisme industrial per excel·lència. L’antic complex fabril alberga una magnífica col·lecció de maquinària tèxtil, on el visitant pot imaginar perfectament com es treballava per tal d’aconseguir un metre de tela. Hi ha un espai per a que els més petits experimentin amb la ciència, programació d’activitats familiars i visites teatralitzades.

Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa
Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa

El romàntic. A Móra la Nova s’hi va construir una de les estacions de tren de més envergadura de Catalunya. Quan les antigues instal·lacions van quedar en desús, un grup de persones voluntàries, amants de les relíquies ferroviàries es van arremangar per a aconseguir una recuperació de tot aquest patrimoni i crear el Museu del Ferrocarril. Es pot dir que ho han aconseguit amb èxit. Es dediquen a rescatar locomotores i vagons condemnats a perdre’s, els restauren i els exposen orgullosos. Tothom gaudirà de l’experiència de fer un petit trajecte a la vagoneta empesa per una locomotora i fer girar el pont per a canviar de direcció. Tot explicat per la passió d’uns guies amb molta empenta.

Artesania

Els petits artesans en saben molt de com fer les coses. A més, els agrada molt ensenyar-ho. Passar una tarda amb en Joan i el seu Art del Vitrall és una experiència preciosa. Veure com les seves mans creen flors de colors a partir d’un trosset de vidre és màgic.

Uns altres que fan màgia són els de La Sitgetana  amb la seva cervesa artesanal. Pràcticament es pot veure el procés de fabricació des de la taula on es degusten les seves creacions. Fan producte local 100% ja que fins i tot el nom és de proximitat: Vinyet, Mar i Cel o Baluard són algunes de les seves creacions.

cellers

Uns altres que també tenen clar com es fan les coses són els viticultors. El vi i el cava són productes de la terra i els que s’hi dediquen, parlen de les seves vinyes com autèntics tresors. La passió per a explicar la història d’aquell petit celler familiar que ha anat creixent en paral·lel a la família o de fer entendre el procés d’elaboració fins a arribar a l’ampolla és una de les pretensions d’aquestes visites.

Detall del celler de Caves Vilarnau
Detall del celler de Caves Vilarnau
Caves Vilarnau
Caves Vilarnau

Al Priorat hi trobem l’experiència cooperativista del Celler Masroig, que està totalment integrat al bell mig del poble, mentre que a l’Alt Penedès hi trobem la tradició familiar dels Parés Baltà, que revisen molt con ho volen fer i s’ha avocat a actualitzar els seus processos d’elaboració i tirar ca a la producció ecològica i biodinàmica. A la mateixa comarca hi trobem les Caves Vilarnau i el cert és que degustar una copa de cava entre vinyes no té preu.

Una altra opció en un emplaçament ben diferent és el Celler Hospital de Sitges, el cau de la malvasia de Sitges, un vi dolç que acompanya les postres de forma ideal.  Aquest hospital va tenir un paper clau per a la preservació de la malvasia.

Amb aquests bàsics hem passat revista a les experiències de turisme industrial que més ens han sorprès. Amb amics, en parella, amb la família… qualsevol companyia és bona per a gaudir d’aquestes activitats. Aneu provant i ja ens explicareu!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.