En bicicleta pel Delta de l’Ebre: pedalant entre arrossars

Les Terres de l’Ebre són una font inesgotable de possibilitats per a qui us agradi el turisme rural i fer excursions a peu o en bicicleta. 9 rutes senyalitzades (dissenyades per la Generalitat de Catalunya) recorren tot el Parc Natural del Delta de l’Ebre, amb nivells de dificultat per tot tipus de públic: la majoria són senzilles i assequibles per tothom (no presenten desnivells i segueixen camins fàcils), mentre que un parell són més exigents i estan orientades a qui estigui habituat al cicloturisme, ja que s’enfilen cap a la serra de Godall i el massís del Port… i probablement us faran suar la samarreta.

La ruta que proposem ens transporta del poble de Deltebre fins a la desembocadura del riu Ebre, i viceversa, fent un circuit circular, ideal per una excursió d’un matí i practicar el turisme sostenible entre els arrossars de les terres de l’Ebre.

Detalls bàsics de la ruta: Deltebre-Desembocadura del Delta i tornada a Deltebre

Sortida i Arribada: Deltebre
Distància: 32 km
Temps: 3/4 hores
Dificultat: fàcil
Època: tot l’any
Circular: sí

Comencem la ruta al centre del poble de Deltebre, des de l’Ecomuseu (on es troba el Centre d’Informació Turístic). En tot moment seguim les fàcils senyalitzacions de l’itinerari 2 (marcades en color rosa al mapa superior). Passem pel passeig fluvial de l’Ebre (durant 3 km) i agafem el trencant a mà esquerra de la rotonda cap al Camí del Toll, on gaudim d’un espectacular paisatge d’arrossars a banda i banda del camí, fins arribar a la urbanització de Riumar (km 15). Aquí trobem la platja, plena de dunes amb vegetació halòfila i molts mosquits, alerta!

Superada la civilització topem amb la llacuna i el far del Garxal (km 18), i la pròpia desembocadura del riu Ebre. Hi ha un mirador de fusta ideal per fer-hi una aturada i contemplar el riu des de les altures, amb vistes a la Illa de Buda i Sant Antoni. Un bon moment per treure l’entrepà i parar a esmorzar.

El camí segueix uns quilòmetres al llarg del port fluvial de Deltebre i ens desviem pel canal de l’Esquerra de l’Ebre. Aprofitem per creuar el pont i treure el nas a Sant Jaume d’Enveja (km 25), abans de tancar la jornada i arribar, de nou, al poble de Deltebre (km 32).

+info: La Generalitat de Catalunya ha elaborat material detallat per cada una de les rutes. Pots descarregar el PDF de l’Itinerari 2 aquí.
La mirada se’ns perd entre els arrossars del delta de l’Ebre
La major part del recorregut segueix camins rurals asfaltats com aquest (amb molt poc trànsit rodat)…
…mentre que un 30% de l’itinerari és per un excel·lent carril bici
Al far del Garxal, fent una aturada per contemplar el paisatge
La desembocadura del Delta de l’Ebre

És una ruta per a tots els públics? O bé s’ha d’estar molt preparat?

L’itinerari proposat des del poble de Deltebre fins la desembocadura del riu Ebre i tornada al punt de partida és ideal per fer en família, grup d’amics, parella o en solitari, sent completament assequible per qualsevol. El relleu és totalment pla en tot moment del recorregut. Que el teu estat de forma no ho posi en dubte, i endavant!

Es poden llogar les bicicletes per la zona?

Existeixen diverses possibilitats de lloguer de bicicletes, tant per mitja jornada (com seria el cas per la ruta proposada aquí) com per un dia sencer, amb preus que ronden entre els 4€ i 15€, depenent del tipus de bicicleta i durada del lloguer.

Pots donar-li un cop d’ull a les tarifes de les empreses Riu a l’Ebre o Deltecleta (ubicades al propi poble de Deltebre); també 4Camins (Els Muntells) o Delta Turístic&Rent (l’Ampolla). Si sou colla recomanem reservar amb temps per tal d’assegurar material per tots els participants, en èpoques de bon temps, pot ser complicat disposar de bicicletes per tothom.

Si t’has quedat amb ganes de més escapades en bicicleta, consulta la secció de cicloturisme, segur que hi pots trobar inspiració!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.