‘A pie y en bicicleta por el continente negro’, una història sense precedents

Autor: Kazimierz Nowak
Editorial: Ediciones del Viento (2018)
Idioma original: polonès
Núm de pàgines: 558

Aquest personatge que empeny amb dificultats una bicicleta per la sorra del desert africà és el polonès Kazimierz Nowak (Stryj, 1897-Poznań, 1937). Pensa en termes com aventurer, temerari, curiós, apassionat o supervivent per començar-lo a definir. La seva història -lamentablement no massa coneguda- no té precedents.

T’imagines recórrer tota Àfrica, de nord a sud, i de sud a nord, durant els anys 1930s al llarg de més de 40.000 km? Sortint de Poznań amb tan sols 20 euros a les alforges? Equipat amb una bicicleta i una càmera fotogràfica que li permetés capturar moments i personatges d’arreu, per tal de vendre el material i guanyar unes quantes monedes per poder seguir amb el viatge?

¡He aquí un campamento insólito en el Sahara, tal vez el único así en toda su historia: una bicicleta, un beduino polaco, y alrededor, en un radio de miles y miles de kilómetros, nada más que el desierto!

Insòlits, potents, emocionants, extraordinaris són els relats de Nowak, publicats per primera vegada en castellà el 2018 per Ediciones del Viento. Una edició excepcionalment cuidada, que conté unes 200 fotografies dels seus periples i múltiples fragments i reflexions de les seves proeses sobre pedals (i en alguns trams a peu, muntant a cavall, sobre un dromedari o remant una canoa construïda per ell mateix), que va anar escrivint al llarg dels cinc anys que va rondar amunt i avall per Àfrica.

No tiene usted miedo de los leones? ¿Y de los leopardos? ¿Y de las víboras y otras serpientes monstruosas? Estas y otras preguntas semejantes me hace la gente dondequiera qué esté. Y, en tales ocasiones, siempre se me ocurre la misma respuesta: lo único que me da miedo es el mundo civilizado obra del hombre, lleno de visados, finanzas, funcionarios de inmigración, avales y otros inventos novedosos que, aparentemente, tienen que facilitar la vida y aumentar la libertad del individuo.

‘A pie y en bicicleta por el continente negro’ és una obra èpica, increïblement dura però fascinant, que convida a conèixer el continent africà a través de les seves regions i cultures menys explicades. Una lectura que tant sorprendrà als amants del cicloturisme com qui tingui inquietuds per l’antropologia i les humanitats centrades en Àfrica. Un material imprescindible.

Hi ha 2 comentaris

  1. Cycling in Africa was hard, but back then it would have been heroic… Glad I had things like a water filter, sun screen and really good tires! : )

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.