La Torre de la Minyona (o el Mar i Cel cardoní)

Està clar que les llegendes on l’amor i el desamor són protagonistes guanyen. La de Cardona, no és menys. Té, a més, tots els ingredients necessaris: enfrontaments familiars, molta passió, un escenari immillorable i desgràcies finals. La telenovel·la promet.

Castell de Cardona
Castell de Cardona

Es diu que per allà al segle XI, el senyor de castell tenia una filla, anomenada Adalès. Era una època d’una suposada coexistència pacífica entre musulmans i cristians i per això, el senyor del castell, solia convidar a les festes a Abdalà, un príncep musulmà.

Va ser en aquestes festes on Adalès i Abdalà van creuar les primeres paraules, les primeres mirades i es van enamorar. Van festejar tan en secret com van poder, sobretot per amagar-se del senyor, pare d’Adalès. Malgrat la convivència cordial entre comunitats, mai hauria entès una aliança així. Però com sol passar, i més en els pobles petits, la història d’amor va arribar a orelles del pare, que no ho va aprovar gens.

GEGANTS DE CARDONA
Abdalà i Abdalès són dos dels gegants de la família gegantera de Cardona

La lluita contra una història d’amor és una guerra perduda, però el senyor del castell ho va voler intentar. La condemna va ser ferma. Va agafar la seva filla i la va tancar a la torre del castell sota pany i clau, en la foscor absoluta i a pa i agua. Un criat mut i sord seria l’encarregat de fer-li arribar, a través d’una trapa del sostre, l’aliment.

Va passar força temps fins que el pare d’Adalès s’apiadés de la noia. Finalment va decidir alliberar-la quan ja era massa tard. Adalès jeia, immòbil a terra des de feia ja dies. La tristesa i la pena van poder amb la seva vida. La desesperació per l’aïllament la va dur a gravar amb les seves pròpies ungles una creu rere la porta de fusta, on se suposa que pregava per la seva llibertat. A aquella torre, se la va anomenar Torre de la Minyona i és la que encara es pot veure alçar-se imponent al Castell de Cardona.

Però això no és tot. El castell alberga actualment un restaurant i un hotel. Realment ha de ser tota una experiència dormir-hi perquè l’edifici és espectacular. Sobretot si es dorm a l’habitació 712… i és que en aquesta cambra, sempre hi passen coses estranyes i no es lloga a no ser que es demani de forma expressa. Aixetes que s’obren soles, moviments de mobiliari i, fins i tot, aparicions fantasmagòriques s’han anat repetint al llarg dels anys. Hi ha qui dormint en habitacions contigües s’ha queixat de soroll en aquesta habitació malgrat sigui buida. Hi ha molta fantasia al voltant del tema, però la majoria asseguren que és l’ànima en pena d’Adalès. No ho hem comprovat i no tenim previst fer-ho.

LLIURES O MORTS

Sota aquest lema va resistir el Castell de Cardona en dos moments claus de la nostra història. El setge de l’exèrcit borbònic de 1711 que va durar 34 dies. Sense Ficció hi va dedicar un programa força interessant.

L’altre episodi, més conegut, és el de 1714. Mentre Barcelona queia l’11 de setembre, Cardona va resistir fins el 18, data que encara commemoren a l’Aplec de Cardona, amb una magnífica recreació històrica al Castell.

El Castell de Cardona es pot visitar per lliure o bé realitzant alguna de les recomanables visites guiades que organitza Cardona Turisme. Hi ha l’opció de fer les visites guiades dramatitzades, ideals per a públic familiar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.