Passejada pel Ripollès: Ribes de Freser-Planoles per Campelles

El municipi de Ribes de Freser dóna nom a la vall de Ribes (a la comarca del Ripollès), un punt neuràlgic de l’excursionisme pel Pirineu català. Des d’aquí hi ha mil possibilitats de rutes de senderisme i passejades, atesa la seva privilegiada ubicació, enmig de grans muntanyes. La que proposem parteix del poble d’origen medieval de Ribes fins al proper municipi de Planoles, passant pel vessant nord-oriental de la Serra de Montgrony; és una ruta fàcil, de mig dia, i està plantejada per poder-hi arribar i tornar en transport públic.

Dades bàsiques de la ruta

Sortida: Ribes de Freser (Estació Renfe)
Arribada: Planoles (Estació Renfe)
Distància: 10 km
Temps: 3h 30min
Dificultat: Fàcil
Època: Tot l’any
Circular: No

El camí està ben senyalitzat en tot el seu recorregut amb marques grogues i cartells d’Itinerànnia (la xarxa de senders del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà). Els temps que s’indiquen són orientatius, però en general bastant generosos.

Itinerari

Ribes de Freser-Ermita de Sant Antoni (1h)

Partim de l’estació de Renfe de Ribes de Freser, que queda uns 600 metres al sud del nucli urbà. Després de caminar direcció centre, cal seguir per la carretera sense creuar el pont fins a l’Hotel Sant Antoni, on s’agafa el camí des d’un dels laterals, just davant del pont sobre el riu Rigart. És una pendent pronunciada, fàcilment identificable.

L’inici del recorregut és una pujada costeruda, que ens farà guanyar altitud ben ràpidament (desnivell de +350m), deixant Ribes als peus en uns minuts. En una hora serem a l’ermita de Sant Antoni, des d’on es tenen unes vistes fantàstiques de la vall de Ribes, a l’hora que unes gens discretes antenes de telecomunicacions trenquen l’harmonia del paisatge.

riu-rigart-ribes-areveure
Partim del davant d’aquest pont sobre el riu Rigart
Cal anar seguint les marques i cartells grocs d'Itinerànnia
Cal anar seguint les marques i cartells grocs d’Itinerànnia
ermita-sant-antoni-ribes-areveure
Després d’una primera ascensió, ja som a l’ermita de Sant Antoni

ERMITA DE SANT ANTONI-Campelles (30min)

Deixem Sant Antoni per la pista que queda al darrera de l’ermita, just a tocar d’una zona de lleure (si et coincideix amb l’hora d’esmorzar o dinar és ideal per aturar-s’hi!). El camí segueix pel Pla de les Manxes, uns vasts camps de cultiu amb vistes dels pobles de Ventolà i Planoles al fons. Un cop creuats, la cruïlla de camins indica que ens trobem al coll de la Casassa.

El pal R144 d’Itinerànnia indica un canvi de direcció, cap a Campelles, seguint un camí que circula entre avellaners i pi roig, amb unes bones vistes del Puigmal. Uns minuts després ja serem a Campelles, poble d’escassos 120 habitants amb una església del segle XI, i un mirador de tota la vall envejable, un bon indret per fer-hi una aturada.

+info: Si tens ganes d’ampliar la passejada, l’Ajuntament de Campelles proposta una sèrie de rutes i itineraris per la zona ben interessants (PDF).

de-cami-a-planoles-areveure
Pla de les Manxes, veient Planoles al fons
campelles-areveure
Església de Campelles

CAMPELLES-Planoles (2h)

Curiosament, el punt “més conflictiu” de la ruta és sortir de Campelles pel camí correcte. Des del mirador, cal seguir primer el propi Carrer Major i després del Carrer del Puigmal, fins a la part nord del municipi. A l’encreuament hi espera el pal R142 d’Itinerànnia.

A partir d’aquí, les vistes de la vall són fantàstiques. Passa pel Collet de Cal Climent, després un trencant a mà esquerra (on s’indica Camí de la Sois, corriol que antigament comunicava els pobles de Campelles i Planoles), i tot de baixada, quan s’acaba la pista, trobem el riu Rigart altra vegada. Som als peus de Campelles. Amb la pujada final, trobem el pal R152 d’Itinerànnia. Creuant per sota les vies del tren, trobem l’estació, ja hi som!

cami-de-la-sois-planoles-areveure
Punt d’encreuament, deixem la pista per agafar un petit corriol
riu-rigart-planoles-areveure
Als peus de Planoles hem de creuar altra vegada el riu Rigart
planoles areveure.cat
Fi de la ruta, ja som a Planoles

logo alertaPlanoles queda ben amunt un cop situats a l’estació, així que si vols fer temps abans d’agafar el tren per veure el poble, prepara’t per una bona ascensió d’escales costerudes. Sembla que ja hi ets, però no!

+info: Altres rutes a peu per la zona recomanades per l’ajuntament de Planoles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.