Restaurant rus: Souvenir

souvenir_entrada

AdreçaCarrer València, 232
Transport: Universitat (L1)
A la xarxa: webfacebook
Preu mig: 15-20€

Entrem al Souvenir sense tenir idea de què hi trobarem. Si imaginem que la gastronomia russa té similituds als anodins i grisos edificis soviètics, o a la fredor del clima de l’est d’Europa, ens equivoquem. El Souvenir s’encarrega de trencar-nos els esquemes per mostrar-nos una amalgama interminable de plats exuberants de colors, d’intensos sabors, i presentats impecablement. Rússia ens sorprèn, Rússia mola.

La carta és extensa però estem ben assessorats. Comencem amb una selecció d’ensaladilles i ens cau un mite: la famosa russa que tots coneixem és en realitat d’origen francès i els autòctons l’anomenen Olivier per un xef que la va popularitzar al restaurant l’Ermitage de Moscou durant els 1860s. Deixant de banda la cèlebre, provem la d’arengada amb abric (on la samarra és de remolatxa i maionesa, sent típica en aniversaris i altres festivitats) i una vinegret (també plena de remolatxa i altres verdures).

souvenir_ensaladilla-arenque-en-abrigo souvenir_ensaladilla-vinegret

Caviar taronja sobre una crêpe amb crema agra? Gelatina laminada amb carn de porc i acompanyada de col? Sopa de remolatxa? Un no parar de nous gustos que assaborim amb curiositat i expectació (no amagarem que ben estranys en un principi).

El caviar de keta (quan els petits ous del salmó exploten dins la boca) és de les sensacions que recordarem segur; els jolodets (recomanació explícita de la casa) ens transporten a un sopar de nadal soviètic; mentre que la gustosa borsch és ideal per dies gèlids i plujosos. De caldos, freds i calents, n’hi ha un fotimer.

souvenir_crepes-amb-caviar-de-keta

souvenir_jolodets

souvenir_sopa-borsch

La col·lecció de plats principals té com a protagonistes la carn i la pasta. El popular golubtsy és un excepcional farcell de col que envolta carn picada, tot banyat en salsa de tomàquet; els mantys són la versió russa d’unes gyōza cuinades al vapor, amb carn de vedella i corder a l’interior (indispensables!); els vareniki són una espècie de raviolis farcits de patata (també hi ha l’opció de bolets, col fermentada o cireres). Tot està cuinat amb molt d’amor, i la nostra amfitriona corrobora l’autenticitat i exquisitat dels plats. Com a casa!

souvenir_golubtsysouvernir_manty souvenir_vareniki-de-patata

Ens plantem a les postres, i aquí hem de fer una menció especial. El nivell estava molt amunt, però degustar un napoleon (gruixut brioix amb múltiples capes de crema de vainilla), un spartak (un altre pa de pessic però a base de xocolata i crema), un pastís de mel o uns bunyols (de mató amb crema agra, mida XXL) és fer un acabament rodó.

Acabament? Un moment. Tot àpat rus no té punt i final fins que el vodka fa acte de presència a la taula. Servit amb uns gots més propis per prendre-hi el tallat de primera hora, els xarrups d’aquest licor arribat directament de Rússia es prenen acompanyats d’un cogombre ben salat. Nasdrovia!

souvenir_vodka souvenir_vodka-pepino

09

El millor: La sorpresa de descobrir que la gastronomia russa és increïblement àmplia. El golubtsy i els mantys, sublims; les postres, de llagrimeta.
El pitjor: No haver pogut provar tots els plats que tenen a la carta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.