Els orígens de l’alfabet georgià (explicats amb orgull pels armenis)

Pels qui no estigueu familiaritzats amb el tema, aquests simpàtics -i complicats- gargots són un text escrit en l’actual alfabet georgià. Què us sembla?

Els orígens no en són clars, i a data d’avui encara hi ha controvèrsia sobre qui en va ser l’artístic creador. Existeixen similituds amb l’alfabet armeni i es creu que les influències poden provenir d’allà. Ara bé, la invenció de l’alfabet armeni data de l’any 405 dC i va ser obra d’un monjo i teòleg, Mesrop Mashtots, qui el va ingeniar per poder traduir textos religiosos, aconseguint unes formes estilitzades, boniques i clarament definides, al contrari del georgià, que no deixa de ser un “cúmul de rodones i guixades sense massa sentit”, apunten des d’Armènia.

I doncs, d’on provenen aquestes traces escrites? Diu la llegenda que Mesrop Mashtots, després d’haver ideat l’alfabet armeni, els georgians li van sol·licitar que en creés un per ells. El monjo, satisfet amb l’obra, però cansat per la feina feta, no estava per la labor. Però dia rere dia seguia rebent la mateixa petició dels seus veïns del Caucas.

Un migdia que Mashtots estava menjant tranquil·lament uns espaguetis, va rebre la visita d’un grup de georgians, que van insistir de nou en la demanda. Atesa la intromissió i persistència, el frare, irritat, va llançar al terra el plat d’espaguetis i els va indicar: “au, aquí teniu el vostre alfabet!”.

I així és com expliquen amb orgull els armenis la creació de l’alfabet dels seus veïns 😉

Mesrop Mashtots creant l’alfabet armeni

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.