Tuxtla Gutiérrez, el punt de partida

Tuxtla és la capital de Chiapas i és la nostra escollida per iniciar l’exploració de la zona. Hi arribem en avió des de Cancún en un trajecte d’uns noranta minuts i ens costa uns 60€ per persona. Es tracta del principi d’una ruta de 5 setmanes de viatge familiar per Mèxic, en el qual ens movem per Chiapas i la península de Yucatán.

Què hi podem fer a Tuxtla?

1. Visitar el Museu de la marimba

La marimba és l’instrument originari de la zona, tot un símbol de la identitat chiapaneca. Molts vespres es té l’oportunitat de sentir les marimbes en directe a les glorietes de les places centrals de les principals ciutats de Chiapas, mentre els vilatans ballen i passen una bona estona de música i aire lliure.

Tuxtla li ha dedicat un museu a aquest instrument, fent un repàs històric des de les marimbes més primàries fins als nostres dies, a més de retre homenatge als intèrprets que han quedat a la memòria del poble.

És una bona activitat per passar una bona estona i impregnar-se de la cultura musical de la zona. L’entrada costa 10Mex$ per persona adulta i els infants no paguen. Els diumenges l’entrada és lliure i obre de dimarts a diumenge de 10h a 21h.

2. Passar el dia a Chiapa de Corzo i fer una excursió al Cañón del Sumidero

Al Parque Central de Tuxtla, el que seria la Plaça Major, hi ha diverses operadores turístiques que organitzen la sortida al Cañón del Sumidero per uns 400-500 Mex$. La veritat és que surt molt més econòmic fer-ho pel teu propi compte i no és gens complicat.

Plaza de Armas, Chiapa de Corzo

Per visitar el cañón, cal desplaçar-se al poblet de Chiapa de Corzo en un combi (microbus) que surt del Parque 5 de mayo i costa uns 16Mex$ per persona. El trajecte no dura més de quinze minuts fins a la Plaza de Armas Ángel Albino Corzo. Un cop a Chiapa de Corzo, et reben els membres de la cooperativa que gestiona les sortides en barca al cañón. L’excursió en barca surt a 275Mex$ per adults i a 120Mex$ per a infants. Des de la Plaza de Armas (on arriba el micro de Tuxtla) s’encarreguen de fer el trasllat fins al moll i després de tornar-te a pujar. La visita dura un total de dues hores i és realment impressionant.

Cañón del Sumidero des de la barca

Aquesta gola deixa meravellat el visitant, realment l’alçada i la magnitud d’aquests penya-segats sorprèn i el que ho fa més increïble és veure-ho des de baix, des d’una insignificant barqueta entre tota aquella natura exuberant.

Diu la llegenda que per allà el 1527, la conquesta espanyola estava en ple auge. Va ser llavors quan els espanyols van començar a prendre el control de la part de Chiapas. Allà es van trobar amb una població que resistia i no claudicava. És més, quan van veure que els tocava viure sotmesos als espanyols, van començar a llançar-se al buit per aquests penya-segats. Famílies senceres van prendre aquest camí abans de viure sota domini espanyol.

Realment és un paratge molt especial i amb molta simbologia. De fet, la imatge dels dos penya-segats és el símbol i la imatge que il·lustra Chiapas.

3. Impregnar-se de les olors i sabors locals

Una visita que encanta fer quan viatgem és anar al mercat. En aquest cas, el Mercado Público Municipal Juan Sabines pot ser una bona primera incursió al producte local. Fruites, verdures, carn, peix, flors, roba, joguines… no hi ha res que no es pugui trobar en aquest mercat.

A banda de la selecció de queviures ben diversos, la part de menjars també és tota una experiència per a poder tastar els plats més típics als preus més baixos.

4. Passar una jornada de jocs, passejos i esport al Parque Caña Hueca

Circuïts per a bicicleta, zona de running, futbol, bàsquet, pràctica de zumba… el Parque Caña Hueca és un pulmó dins la ciutat, ple de vida des de ben aviat. S’hi apropa gent de totes les edats per a passar una bona estona fent activitats ben diverses.

L’entrada és completament lliure i l’horari d’obertura és ben ampli, de 6:00 a 00:00. A més de les zones recreatives i d’esport, hi ha moltes àrees de joc infantil, taules de pícnic i quioscos on ofereixen cafè, refrescos i alguns snacks.

Es tracta d’un lloc ideal si es viatja amb canalla, per a relaxar-se després d’una jornada a la ciutat i per a començar el dia d’una forma tranquil·la.

On menjar amb canalla a Tuxtla?

El Gloria’s Cafeteria és un bon lloc per a fer un àpat en família. Té un estètica molt vintage i una oferta de menjar bàsica, però disposa d’una zona amb jocs per als infants que mentre la calor de fora no ofereix treva és una bona opció per estar frescos i prendre o menjar alguna cosa.

Tuxtla és una ciutat que ofereix distraccions i activitat per passar-hi un parell de nits. A continuació, la ruta que es pot emprendre és direcció a San Cristóbal de las Casas per a seguir explorat Chiapas.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.