Passejant per Dublín en 5 cançons

The Dubliners | “Rocky Road to Dublin”

El viatge de Tuam (al comptat de Galway, oest d’Irlanda) fins a Liverpool és llarg i dur. Entre nostàlgia, unes pintes de cervesa i temor al desconegut, el protagonista s’encamina i passa per Dublín entre flautes i banjos al ritme de folk cèltic (“In Dublin next arrived, I thought it such a pity / To be so soon deprived, A view of that fine city“) mentre crida “Hunt the hare and turn her down the rocky road and all the way to Dublin, whack-fol-la-de-da!”. Escrit el 1964 és un dels temes més reconeixedors de la cultura gaèlica.

The Dubliners | “Molly Malone”

La peixatera més famosa de Dublín, Molly Malone, té molt a dir en una banda sonora dedicada a la capital irlandesa. Protagonista principal d’un tema composat el 1880 per James Yorkston, actualment s’ha convertit en l’himne no-oficial de la ciutat. La versió més taral·lejada va de la mà folk de The Dubliners, tot i que artistes com U2, Sinéad O’Connor, Johnny Logan, Ian McCulloch o Paul Harrington l’han versionada. Si passeges per Dublín, des del 1988 pots trobar aquest símbol nacional al cèntric Grafton Street, on l’estàtua de la Molly Malone arrossega un carro ple de cistelles de peix… escopinyes i musclos!

In Dublin’s fair city, where the girls are so pretty,
I first set my eyes on sweet Molly Malone,
As she wheeled her wheel-barrow,
Through streets broad and narrow,
Crying, “Cockles and mussels, alive alive oh!”

U2 | “Bad”

“Bad” és una peça que parla sobre l’addicció a l’heroïna. Tocada (i aclamada) en pràcticament qualsevol dels concerts d’U2 des que va ser escrita el 1984 (in inclosa a l’àlbum ‘The Unforgettable Fire’), en moltes ocasions Bono la presenta com una cançó sobre Dublín inspirada per la depressió econòmica que va patir la capital irlandesa a principi dels anys 1980s (“If I could, I would / Let it go / Surrender / Dislocate“). No tot és música folk alegre plena d’instruments de vent i cordes, a Irlanda.

Thin Lizzy | “Dublin”

La mítica banda de hard rock formada el 1969 s’allunya amb “Dublin” de les guitarres elèctriques poderoses i la percussió revolucionada per escriure una balada dedicada a la seva ciutat d’origen. Diuen que costa trobar-hi un espai, però que després d’un temps de viure-hi et serà molt difícil deixar la ciutat: “How can I leave the town that brings me down / That has no jobs / Is blessed by God / And makes me cry”.

Wings | “Give Ireland Back to the Irish”

Sortint de la ciutat de Dublín, però mantenint-nos en territori irlandès, l’accent reivindicatiu el posa l’ex-Beatles Paul McCartney acompanyat de la banda anglesa de pop/rock Wings. La cançó va ser escrita el 1971 pel propi McCartney. Ell, nascut a Liverpool, protesta sobre l’ocupació britànica de les províncies del nord-est d’Irlanda i la contínua negativa al poble irlandès del dret d’autodeterminació nacional. Un tema punyent a l’ordre del dia a casa nostra.

“Give Ireland back to the Irish,
Dont make them have to take it away.
Give Ireland back to the Irish,
Make Ireland Irish today.
Great Britian you are tremendous
And nobody knows like me,
But really what are you doin’
In the land across the sea.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.