Visita d’un dia pel Great Zimbabwe

Great Zimbabwe

El Monument al Great Zimbabwe (conegut anteriorment simplement com les “Ruïnes de Zimbàbue” i des del 1986 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO) és un recinte que recull la història i cultura del país, quan durant l’època de Ferro era la capital del Regne de Zimbàbue. El nom prové del terme “dzimbahwe”, que es pot traduir com “casa gran de pedra”. El Machu Pichu africà, en diuen alguns. Els aficionats a l’arqueologia, l’antropologia i als temps ancestrals ho gaudireu.

Com arribar al Great Zimbabwe?

L’accés més còmode al Great Zimbabwe és venint de Masvingo, una ciutat sense massa interès que fa d’encreuament i punt de parada prou gran per proveir-se del que necessitis. Les ruïnes es troben a uns 30 km al sud de Masvingo, prop del llac Mutirikwe, distància que es pot recórrer amb un taxi (8$ per cap) o bé un bus local (2$), tot i que et negaran la seva existència perquè agafis un taxi, però insisteix, hi són, i surten de darrera el Supermercat TM.

La porta d’entrada al Monument es troba a uns 800 metres del punt on es pot arribar amb vehicle, amb el que toca fer una passejada per un camí de terra fins una petita cabana rodona on es paga l’admissió.

Mapa del Great Zimbabwe, des de la porta d'entrada
Mapa del Great Zimbabwe, des de la porta d’entrada

Un cop allí, què s’hi pot fer?

L’entrada al Great Zimbàbue són 15$ i amb unes 3 hores es pot veure tranquil·lament tot el complex. Obren de dilluns a divendres de 6h a 18h. Els dissabtes només en horari de matí i els diumenges tanquen, però és recomanable assegurar-se’n si tens intenció d’apropar-t’hi en cap de setmana.

El recinte està dividit en tres espais, cadascun amb una funció diferent:

  • El Hill Complex és la part més antiga, utilitzada com temple de meditació, un gran balcó amb vistes a l’est (i al Great Enclosure) on es creu que els ocells s’hi aturaven a niar en les seves peregrinacions. De fet, una de les roques diuen que la forma de l’ocell nacional de Zimbàbue, el Pigarg Africà.
  • El Valley Complex és un conjunt de vivendes repartides per la vall. Les construccions són és típiques cabanes africanes de fang i fusta amb sostre de palla. Actualment és un “decorat” perquè et facis una idea d’on i com habitava la població del regne.
Habitatges del Valley Complex
  • El Great Enclosure es composa d’una sèrie d’estructures de pedra rodejades per una paret en forma d’el·lipse. El símbol principal és aquesta torre cònica de 5,5 metres d’alçada, coneguda com el fal·lus, a partir de la qual s’han creat diverses teories. És la secció dedicada al Rei.
Great Enclosure
Curioses parets de pedres del Great Enclosure

Es pot dormir al recinte del monument?

Precisament a dins, al costat de les pedres, no. Però l’àrea té diverses alternatives a pocs metres de la porta d’entrada per si t’has quedat sense opció de tornar a Masvingo i necessites passar-hi nit.

  • El Campground & Lodges té un assortit d’opcions assequibles per a tots els gustos: una zona d’acampada (5$) amb lavabo i dutxes calentes, i disperses taules exteriors i barbacoes on poder menjar tranquil·lament. Es pot adquirir llenya per 2$. Les cabanes (10-15$) són comfortables, tenen cuina i lavabo compartit. El lloc és molt solitari i a la nit hi ha només una tímida il·luminació, amb lo que és recomanable disposar d’una llanterna.
  • El Great Zimbabwe Hotel és l’opció pels adinerats: habitacions individuals i dobles en cabanes (prepara 150$ la nit), i un complex amb restaurant, piscina, pistes de tennis i botiga de souvenirs. Típic indret on parelles capritxoses hi organitzen el seu casament. De fet, Catherine Zeta-Jones i Michael Douglas van passar-hi la nit de noces, Nelson Mandela diuen que hi ha estiuejat diversos cops, i la Reina Elisabet II del Regne Unit també ha planxat l’orella en alguna de les habitacions. Actualment, l’Hotel té més nom i més fama del que realment acaba oferint.

No t’oblidis de…

El sol és criminal en aquesta zona del país, i tenint en compte que és millor fer la visita durant el matí, porta força aigua i una bona gorra per cobrir-te el cap si no vols acabar amb una insolació.

Viatge Guatemala+info: Guia de viatge-Descobreix més etapes, activitats i racons imprescindibles de la ruta de 2 setmanes per Zimbàbue.