5 dies a la costa, què fer i què visitar

El Kombo, tal com es coneix la zona, fa referència a la divisió administrativa de Gàmbia. Aplega la zona costera de l’oest i ofereix un llistat de pobles pesquers i platges que no es poden deixar escapar. Cal destacar la solitud i calma d’algun dels paratges que us expliquem. Si es pretén anar a la recerca de la tranquil·litat, aquest és el lloc.

Com desplaçar-se?

Pràcticament tots els pobles estan connectats per alguna ruta de gelly-gelly (mini bus). Només cal parar en algun punt de la carretera, estendre la mà amb decisió i demanar pel poble que interessi.

Què cal visitar?

La millor opció és instal·lar-se en un punt cèntric des d’on fer les visites als llocs que et proposem. La zona és petita i permet, des del mateix punt de partida, anar visitant els diferents punts d’interès. Depenent dels dies dels quals es disposi, es poden visitar més o menys pobles. El que més recomanem, te’ls expliquem a continuació:

Serekunda 

Segons diuen, és més capital que la titular. Aquesta agitada ciutat ofereix poques passejades tranquil·les, més viat el contrari. La vida comercial s’ha apoderat dels carrers, així que la sensació de que tot és un mercat és la realitat. Malgrat l’estrès dominant, resulta divertit observar el vaivé de venedores, crits, compradors amunt i avall, cotxes i taxis per tot arreu…

Què fer a Serekunda?

L’atractiu de Serekunda és el fet de poder veure de ben a prop la vida quotidiana de la ciutat. Poder veure com es compra i com es ven, així com la infinitat de productes de tot tipus que es pot trobar resulta ser la part imprescindible de la visita. Val la pena aturar-se en algun cafè i observar el caos de cotxes, venedores, compradores del dia a dia de la ciutat.

Per a començar el dia, val molt la pena atrevir-se i entrar a fons al mercat, endinsar-se als seus laberints i fer pràctiques de regateig comprant fruita o alguna peça de fusta. Només amb això, ja hi ha pràcticament un matí d’entreteniment, més que res per les seves dimensions.

A continuació, una pausa per a dinar i recuperar forces pot ser molt necessària. El lloc recomanat no té massa glamour, ara bé, preparen dels millors yassa i domoda que hem tastat i al millor preu mai vist (75D el plat). Es tracta de tota una experiència i és que fora de tota estètica de restaurant, al costat d’una benzinera i entre tot el soroll de la ciutat passa ben desapercebut. Aquesta mena de “bar de menús” per a persones treballadores és una molt bona carta de presentació gastronòmica.

Havent recuperat forces, una altra visita interessant que es pot fer a Serekunda és a la batik factory (demanar pel Musu Kebba Drammeh’s compound per a trobar-ho). Es tracta d’una fàbrica artesanal de teles amb el sistema d’estampació tradicional, l’anomenat batik. A més de veure com es fa, es pot fer alguna prova d’estampació. Al final hi ha una botigueta de virgueries batik. Després d’unes compres, ja es pot emprendre el camí de tornada.

Com arribar a Serekunda i sortir-ne?

Sent Sukuta el punt de partida, serà fàcil. Està envoltat de dues carreteres principals per on passen una gran quantitat de gelly-gelly cap a Serekunda. L’arribada serà a Mosque Road. El gelly-gelly de tornada cap a Sukuta, caldrà agafar-lo a Sayerr Jobe Road.

Bijilo

A una passejada a peu des de Sukuta, es troba aquest petit poble de platja. A banda dels banys a la immensa platja, es pot observar com es transforma l’espai, i és que quan cau el sol, apareixen joves de tot arreu per a emprar la sorra com a camp de futbol i zona d’entrenament esportiu.

Bijilo també alberga el famós Monkey Park (Entrada 150D + propina), una reserva natural on destaca la gran quantitat de micos en estat salvatge que habiten entre enormes baobabs, així com ocells de tota mena i altres bestioletes. De micos se’n veu en grans quantitats i de ben a prop, ja que dissortadament, estan acostumats a la irresponsable mà humana que ofereix menjar de tot tipus als animals. És important no fer-ho. S’hi pot arribar caminant des de la platja. El guiatge és opcional, tot i que resulta molt difícil negar-s’hi. La veritat és que el camí no té pèrdua.

Si se segueix la mateixa carretera del parc, s’arriba a la Senegambia Strip,  un carrer on se suposo que hi ha molta marxa nocturna i una gran quantitat de bars i restaurants. En temporada baixa, passa del tot desapercebut.

Lamin

Aquest petit poble a tocar de carretera ofereix dues interessants activitats que estan entre les imprescindibles i que es poden dur a terme en un mateix dia. A tan sols 10 minuts en gelly-gelly des de Sukuta (15D), es pot plantejar aquesta sortida que meravellarà a qualsevol.

La primera activitat és un passeig matinal per l’Abuko Nature Reserve (35D). Per arribar-hi, cal avisar al cobrador del gelly-gelly que pari a l’entrada. És just al costat de Lamin. Aquesta reserva ofereix l’opció de recórrer un frondós bosc amb la fressa constant de diferents rèptils que poden deixar-se entreveure, així com ocells de totes mides i colors sobrevolant el bosc. Si hi ha sort, algun mico sortirà a treure el cap. La pau és el que governa aquest gran bosc. Es pot recórrer de forma lliure, a l’entrada hi ha un mapa amb els itineraris recomanats i el guia és opcional, tot i que novament també resulta dificultós desprendre-se’n. Al mig de la reserva hi ha un orfenat d’animals. Es tracta d’un centre de rehabilitació d’animals que han trobat en captiveri a casa d’algun particular i que no poden alliberar al bosc perquè no estan avesats a la vida salvatge. Hi ha hienes i micos sobretot.

Sortint de la visita, és un bon moment per fer un passeig d’uns 2 km en direcció al Lamin Lodge, un dels llocs més sorprenents de Gàmbia.  Es tracta d’un restaurant fet única i exclusivament de fusta sobre l’aigua. Aquest parador de tres plantes ha reobert recentment. Les vistes al riu són espectaculars i la irregularitat de l’edifici el fa preciós. Les vistes i la decoració, junt als àpats que hi preparen, el fan un lloc ben especial. Qualsevol opció és bona, però els plats a base de peix i marisc són molt bona tria. Des d’Abuko no hi ha gaire pèrdua, cal creuar la carretera i agafar un camí direcció est. Es passa per una mesquita, vivendes, un camp de futbol i arrossars d’un verd intens. A mesura que s’avança, la pau i la calma van predominant l’ambient. El camí és absolutament magnífic i la recompensa d’arribar a Lamin Lodge és el millor.

Tanji

Aquest poble és un espectacle que no podràs deixar de mirar. Una gran quantitat de baques s’acosten a la platja carregades de peix, mentre molta gent les espera amb palanganes gegants per a carregar la mercaderia. Més endins, les dones ja esmolen ganivets per a netejar tot el peix i, a darrere de tot, comença la venda. Crits, negocis, alguna baralla, molt peix… El dia es fa curt per a poder copsar tota la vida que ofereix Tanji. 

Des de Sukuta és un trajecte d’una mitja hora (15D) i l’aturada és al mig de poble. És aconsellable arribar de bon matí per anar caminar sota la menor calor possible cap al Tanje Village Museum (entrada 200D), un interessant museu d’història natural i etnològic. Hi pots trobar instruments musicals tradicionals, la recreació de les formes de vida tradicional del poble mandinga i, fins i tot, ofereix allotjament en les cabanes tradicionals habilitades. Aquestes, van ser creades per a viure una experiència real mandinga, però pocs turistes ho suportaven, així que les van dotar de les mínimes comoditats occidentals.

Es pot fer una parada per a dinar al Nganya Beach Lodge. L’Ibrahim és qui està a càrrec del lloc durant la temporada baixa (recordem que agost és temporada baixa a Gàmbia) i cuina de meravella. És obligació demanar peix o gambes! Dos plats i dues begudes surten a uns 700D.

Bakau

Bakau és coneguda per KachiKally Crocodrile Pool, un presumpte santuari sa cocodrils que atrau a parelles que no poden tenir fills a fer el ritual d’acudir-hi. A banda d’això, hi ha un criader de cocodrils domesticats, preparats per a la fotografia del turista sobrevivint mentre l’acarona. Un bon exemple de turisme no responsable.

On dormir a la zona?

Com hem comentat, és una zona manejable on una bon idea és instal·lar-se en un punt fix i anar organitzant sortides diàries. El Camping Sukuta és el lloc ideal. És prop de l’aeroport i queda al mig de totes les poblacions que suggerim visitar. El poble de Sukuta es troba entre les dues carreteres on cal agafar els gelly-gelly direcció tot arreu i les instal·lacions són fantàstiques. Hi ha opcions de tot tipus: acampada (cal dur la teva tenda), cabana amb/sense WC i apartament. Disposen d’un bar agradable i fan menjars. Els preus són molt ajustats, tenen servei de bugaderia i transport a l’aeroport.