Viñales a cavall i altres coses a fer

Aquesta sol ser una de les destinacions preferides dels viatger que recorren Cuba. És de tot comprensible perquè la bellesa dels seus paisatges, la multitud de coses a fer i l’ambient nocturn fa que els dies es consumeixin a gran velocitat.

Com arribar-hi?

A Viñales s’hi arriba fàcil des de La Habana i com a totes les destinacions hi ha dues opcions: Viazul (12 CUC) o en taxi (15 CUC). El trajecte és d’unes 3 hores.

Un cop a Viñales, què s’hi pot fer?

Sortida a cavall

De totes les múltiples activitats que ofereix Viñales, l’estrella és la ruta a cavall per la vall. Una delícia, un regal a la vista i a més, regala moments de diversió màxima. La ruta sol tenir una durada d’unes quatre hores i donen per molt. Es visita una fàbrica artesanal de tabac on s’hi pot veure tot el procés d’elaboració: els assecadors de tabac, la plantació i acabar amb la degustació d’aquells cigars que han reposat en rom i mel. La ruta segueix per les plantacions de tots els fruiters de la zona: mango, guayaba i fruta bomba (papaya) així com del cafè boníssim que produeixen a la zona. El recorregut també passa per la Valle del Silencio, la que sorprèn a nivell de paisatge per l’abundància de la verdor i com es complementa amb els clàssics mogotes, que vénen a ser roques enormes, gairebé muntanyes. El cavall també s’atura per fer la visita a alguna de les múltiples coves de la zona, val a dir que no apte per a qui pateix claustrofòbia. La sensació d’estar entre una gran esquerda a les foques pot ser fort de suportar, ara bé, és el lloc més fresc de tots.

DSC_0153

Domar el cavall és fàcil, estan acostumats a ser conduïts per tot tipus de persona, així que mentre t’estàs esforçant per guiar ell cavall, ell dissimula per complaure el conductor, però ja sap on va, on girar i on aturar-se.

logo consellQualsevol amo de casa particular pot ajudar-te a contractar-ho. Hi ha molta gent que té cavalls i ofereix aquestes sortides. El preu normal és d’uns 5 CUC per hora i el mínim per fer la sortida són 4 hores. Convé dur aigua, protecció solar i un barret.

Passar el dia a Cayo Jutías

Aquest és un altre clàssic de la zona. aquesta petita illa, connectada per terra, ofereix un paisatge paradisíac dels que es pot imaginar quan algú pensa en Cuba. La sorra és blanca i finíssima, l’aigua d’un blau intens i el sol és ben bé foc.

La zona on tothom arriba se sol massificar, així que cal caminar una mica per anar a la cerca del paradís i tenir la sensació d’estar sola a la platja. Un cop s’aconsegueix això, el dia transcorre sota un ambient d’absoluta calma, amb el mar de fons i sense ningú.

DSCN2556.JPG

Cara aconseguir menjar i beguda, no és tan difícil com sembla. Hi ha una guingueta i diversos venedors ambulants de sandvitxos i cocos.

Des de Viñales, el trajecte dura aproximadament una hora i costa 15 CUC. Al número 63 de Salvador Cisneros (carrer principal de Viñales), hi ha l’oficina de Viazul.

logo consellSi es recorre la zona de Viazul, trobaràs ofertes de taxistes que fan aquest trajecte. Només cal quedar entès amb l’hora d’anada i tornada i el lloc de recollida.

On menjar i dormir a Viñales?

A Viñales és impossible no trobar lloc per a dormir. Pràcticament tothom ofereix habitacions a les seves cases particulars. A més, de Viñales és conegut que a les cases s’hi menja increïble. Dues de les nostres recomanacions són:

  • Villa Osviel. Dues habitacions de 2-3 persones amb bany privat per 25 CUC l’habitació i 4 CUC per persona l’esmorzar.
  • Villa Coloma. Una habitació independent de la casa amb bany al Barrio El Bostezo (1ra #36 e/2da y Sergio Dopico).

Altres opcions d’oci?

  • Centro Cultural Polo Montañez (Entrada 1 CUC). L’oci nocturn de Viñales gira entorn aquest espai a l’aire lliure. Cada nit ofereix un espectacle assegurat que aplega tant viatgers com cubans. S’hi poden veure exhibicions de dansa afrocubana, salsa i diversos ritmes llatins intercalats amb una orquestra en directe. Asseure’s a mirar no s’hi val, així que tocarà fer alguns passos de salsa segur. No cal patir si s’és un negat o se’n té poca idea, els cubans tenen molta paciència ensenyant.
  • Centro Cultural El Patio del Decimista (Entrada lliure). Es tracta d’un petit local amb un petit escenari però amb un ambient agradable i bona música. Si tens sort, podràs veure ballarins i tot. Cada dia hi ha alguna banda programada des de les 21h. L’entrada és lliure, però els músics agrairan una propina.
Viatge GuatemalaDescobreix més etapes, activitats i racons imprescindibles de la ruta de 3 setmanes per Cuba.