Santa Clara i sortida d’un dia a Cayo Santa María

Santa Clara té un aire diferent. A més de ser l’escenari principal del triomf revolucionari, l’ambient juvenil i alternatiu domina el panorama. Això vol dir que cal fer la imprescindible ruta del Che, així com impregnar-se de la vida de la ciutat, mentre s’aprofita per a fer una sortida d’un dia.

santa-clara

Com arribar a Santa Clara?

Santa Clara forma part de la ruta Trinidad-Varadero de Viazul. Des de Trinidad es triga 3 hores (8 CUC) i unes 3 més a Varadero (11 CUC).

Què fer a Santa Clara?

Santa Clara en un dia

Passejar-se per la ciutat és un punt d’interès en sí. Tot i així, els principals atractius que no et pots perdre són:

  • Museo Provincial Abel Santamaría (1 CUC). Es tracta d’un museu sobre història natural, història cubana precolonial, colonial, apunts sobre la independència i, la que mai falta, la Revolució.
  • Conjunt Escultòric Comandante Che Guevara (Gratuït), compost per l’estàtua del Che de bronze de mida descomunal, el mausoleu amb les restes mortals del Che i altres guerriller i el Museu del Che, amb la història d’aquest icona, fotografies i objectes personals.mausuleu-che
  • Monument a la presa del tren blindat (1 CUC). Un museu a l’aire lliure, junt al punt on van tenir lloc els fets, explica aquest succés històric tan important que va aconseguir fer descarrilar, no sols un tren, sinó el règim de Batista.
  • Estàtua “Che con niño”. Es tracta d’un Che a mida real amb un nadó als seus braços com a símbol del pas generacional. Cal mirar-la de ben a prop per a descobrir mini escultures repartides al llarg de la figura amb petites escenes de la vida del Che.
  • Loma del Capiro. A un passeig del “Che con niño” es troba aquest fantàstic mirador amb unes espectaculars vistes de Santa Clara. Des d’aquest punt es van prendre decisions tàctiques estratègiques per al desenllaç de la batalla. En l’actualitat corona el cim un monument al Che.

Sortida d’un dia a Cayo Santa María

A la costa nord de la província de Villa Clara es troba la zona de les Cayerías del Norte. Es tracta d’un paratge format per petites illetes connectades per una carretera anomenada El Pedraplén, de manera que és fàcil d’arribar-hi. Platges com Las Salinas ofereixen un relaxant i paradisíac dia, sense massa gent, per a gaudir de l’aigua transparent.

Cayo Santa María.JPG

Les opcions d’allotjament i de restaurant són força exclusives, tot i que atractives. Es recomana anar proveït de beure i menjar des de Santa Clara. Per a arribar.hi amb transport públic no és possible, el millor és parlar amb els patrons de la casa particular i buscar un cotxe per anar-hi (60 CUC).

On menjar i dormir a Santa Clara?

Com a tot arreu, les opcions per a menjar i allotjar-se són infinites, però algunes recomanacions serien:

  • El Alba. És un bon restaurant amb menjars típics cubans en grans quantitats i a preus interessants. Les parets estan pintades amb vinyetes gracioses que distreuen l’àpat.
  • Villa Cuba (Cuba, 227 ap. 3 e/Serafín García i Morales). Aquesta casa familiar oferta una habitació amb bany privat per uns 15 CUC. Esmorzar costa uns 3 CUC per persona. És agradable i el Marcos ràpid t’organitza la jornada.

Altres opcions d’oci?

Santa Clara té diverses opcions d’oci i ambient juvenil. Val la pena fer parada a un parell de locals.

  • La Marquesina. Al mateix Parque Vidal, al rovell de l’ou, reposa aquest mític bar. Sona la música en directe i el turista conviu amb el local, fins i tot hi comparteix taula, balls i converses interessants entre el personal que hi seu a prendre alguna cosa.
  • Club El Mejunje. Aquest bar alternatiu ofereix copes a ritme d’Extremoduro i una oferta cultural fora del més convencional. Alberga exposicions d’art, concerts i persones de tota mena que segura t’amenitzen la vetllada.
Viatge GuatemalaDescobreix més etapes, activitats i racons imprescindibles de la ruta de 3 setmanes per Cuba.