Història, sol i platja a la Bahía de Cochinos

De la Bahía de Cochinos es coneix el trist episodi consistent en la invasió nord-americana de Playa Larga i Playa Girón. De fet, recorrent la zona, encara s’observen restes de l’enaltiment del sentiment revolucionari que va provocar aquesta batalla. L’imperialisme yanki no va poder assolir l’objectiu de fer-se amb l’illa i qui en va sortir victoriosa va ser Cuba. Tot i així, aquesta victòria es va saldar amb centenars de morts, molts d’ells població civil que va ser bombardejada.

Tota aquesta història és la que s’explica a la primera parada d’aquesta ruta: El Museo Municipal de Playa Girón. Tradicionalment, la zona de la Península de Zapata, on es troba la Bahía de Cochinos, estava molt empobrida deguda la incomunicació de l’àrea i l’exclusiva font d’ingressos: el carbó. La Revolució els portar les campanyes d’alfabetització i la construcció de carreteres, per tant, va créixer un fort sentiment revolucionari amb el qual els imperialistas yankis havien d’acabar. I ho van intentar.

Museo Girón

Com els altres museus que ja coneixem, manté l’estètica revolucionària. Aquest, a més, documenta la intervenció amb tot tipus d’objectes molt interessants: les notes estratègiques entre el Che i Fidel sobre les tàctiques a seguir, un mural amb totes les víctimes que van morir per la revolució o objectes personal de la població que no va sobreviure a l’atac.

A més de l’interès històric, en aquesta zona es pot gaudir de platges increïbles i de llargues estones de busseig a tocar dels peixos. Les que assenyala el mapa són platges que no et pots perdre. A la Cueva de los peces val molt la pena bussejar. Si no portes equip (res professional: ulleres, tub i aletes) per 5 CUC te’l lloguen allà mateix.

mapa bahía cochinos

On dormir a la zona de Bahía de Cochinos?

El més recomanable és crear l’assentament a Playa Larga a la zona de primera línia de mar. Allà hi ha una gran quantitat de cases particulars que s’han professionalitzat molt i semblen vertaders hotels. El poble a més, té cert encant ofereix bones passejades i bones vistes. A la nit l’ideal és buscar alguna casa particular que tingui terrassa amb sortida al mar i prendre un mojito amb el mar de fons.

playa larga.JPG

L’Hostal Enrique és una gran casa que ofereix 5 habitacions fins on sabem, perquè està en constant creixement i expansió. Convé arribar a un acord sobre el preu. Solen oferir per 20 CUC per persona/dia  allotjament, esmorzar i sopar. Val moltíssim la pena. Els sopar són exquisits i abundants. Es pot degustar cranc o llagosta amb els corresponents guarniments de congrí, yuca, amanida i diverses fruites de postres. Té una terrassa espectacular.

Com em desplaço?

Com sempre, tens les dues opcions per a moure’t per la zona. Per una banda, hi ha un autobús que connecta la zona i té una suposada parada a Playa Larga a les 10:30. No sol ser gaire puntual. En aquest cas l’opció més eficient és escoltar la proposta d’algun dels taxistes que està per la parada d’autobús. Es pot aconseguir que un taxista et dugui al museu i per les platges esperant-te per 20 CUC/dia.

Viatge GuatemalaDescobreix més etapes, activitats i racons imprescindibles de la ruta de 3 setmanes per Cuba.