La Habana és una ciutat que atrapa de seguida. Arquitectònicament és meravellosa i decadent i es passeja amb la constant sensació que en algun moment s’hi va viure una mena d’època d’or. Sembla ben bé com si un huracà s’hagués emportat el luxe que insinuen la majoria d’edificis i hagués deixat les pintoresques i destartalades façanes típiques de La Habana. Resulta un regal als sentits passejar per la ciutat i observar la vida al carrer, la gent, la música, els colors…
Com arribar a La Habana?
Tant si és el punt de partida com el trajecte final, La Habana està molt ben comunicada amb tota la resta de parades del viatge.
Les dues maneres més econòmiques per a fer-ho són:
- Viazul. Connecta La Habana amb les següents ciutats: Santiago, Varadero, Trinidad, Holguín i Viñales.
- Passejar-se prop de l’estació de Viazul i escoltar les ofertes dels taxistes que s’acomoden fora.
Un cop a La Habana, què s’hi pot fer?
La Habana ofereix un ventall enorme d’activitats, restaurants, bars, concerts, cultura… Resulta impossible avorrir-se. El millor és esmorzar fort a la casa on s’estigui allotjat i entre sucs de mango decidir quin recorregut fer durant el dia. La nostra selecció combina una mica de tot.
Habana Vieja. És el casc històric de la ciutat i on es troben els principals atractius que no t’has de perdre, malgrat sigui el més turístic i massificat. Això vol dir que no podràs dir que no a una cervesa a la Plaza Vieja, a comprar-te un llibre (o qualsevol altra rampoina) de segona mà al mercat de la Plaza de Armas, a reposar energies a la Plaza de San Francisco de Asís o admirar la Plaza de la Catedral. Si ets de fer compres, a la Calle Mercaderes i Calle Obispo hi trobaràs tot el que necessites i el que no. A la segona, no té pèrdua la senyora que ven cacahuets que es reconeix de seguida pel seu cant (manííííí).
Altres llocs d’interès que també formen part de la visita obligatòria són La Bodeguita del Medio, un dels mols llocs arreu de La Habana on Ernest Hemingway va ser un assidu i on costa molt fer-s’hi un lloc i sovint cal mirar-se-la des de fora.
Si es vol completar la visita amb un apunt curiós i educatiu, a la mateixa Calle Obispo hi ha una gran opció: el Museo 28 de septiembre de los CDR (Obert de 9h a 17h. Entrada 2 CUC). Dues plantes de museu es dediquen a explicar la raó de ser, grans fites i panorama actual dels Comités de Defensa de la Revolución. Molt instructiu.
Centro Habana. És l’altra part de visita obligada de La Habana, on es concentra gran part d’indrets que no tenen pèrdua com el magnífic Capitolio Nacional de Cuba, inspirat en el Capitoli de Washington DC però un metre més alt, un metre més ample i un metre més llarg, o sigui que no té res a veure. Un altre destacat de la zona és l’obligatori Museo de la Revolución (Obert de 10h a 17h. Entrada 6 CUC). Val la pena anar-se imprengant de la història recent de Cuba per a entendre moltes coses. El museu és fantàstic en tots els aspectes: estètica, conservació, punt de vista, explicacions… Veure com la tiranía yanki ha atacat Cuba de forma documentada amb tots els documents històrics que ho recolzen és una activitat que no pots deixar-te escapar. Una altra de les perles a descobrir és el Callejón de Hamel, un important epicente de la cultura afrocubana de La Habana. A la pràctica es tracta d’una galeria d’art comunitari a l’aire lliure. A més, en funció del dia en que es visita, podràs gaudir de diferents activitats culturals com concerts o tallers.
El Vedado. És el barri arquitectònicament més modern i on destaquen edificis de tipus Art Déco. L’estrella d’aquest districte és, sens dubte, el Malecón de La Habana. Els seus 8 Km de llargada permeten fer una passejada voramar que és una delícia. Més recomanable fer-la al capvespre, no hi ha ni una ombra. L’Edificio Focsa també és una altra recomanació de capvespre. Val molt la pena pujar fins a la plata 39 i prendre un mojito mentre el sol s’amaga i de fons un bolero que arrodoneix la imatge. La Necrópolis de Cristóbal Colón (Cementerio Colón) també es troba en aquesta zona. Sorprenents panteons plens d’història, tombes ornamentadíssimes i grandioses escultures fan que sigui una visita irrenunciable. La Milagrosa i El Perro són dues de les tombes més famoses per les llegendes que amaguen darrere. Si es busca un ambient més fresquet, també es pot fer una recomanable passejada pels jardins de l’històric Hotel Nacional de Cuba. Una altra de les parades obligatòria és la Plaza de la Revolución i el Memorial a José Martí. Es reconeix l’indret de seguida perquè aquesta és una de les imatges més reconeixibles de La Habana. Dos edificis ministerials i dos homes: el Che i el seu “Hasta la victoria, siempre” i Camilo i el seu “Vas bien, Fidel”.
On menjar i dormir?
L’oferta de restaurants, paladares i cases particulars és enorme, però tractant-sede la capital, convé ser viu i destriar aquells llocs on els preus estan més inflats. Alguns dels llocs on les quantitats de menjar són industrials i els preus més aviat correctes són:
- El Chanchullero. Agradable i petit restaurant on degustar els bàsics de la gastronomia cubana (pollastre, porc i camarones) ben cuinats i a preus raonables. El pollo con salsa Yosvany és una bona recomanació.
- La Sociedad Cultural Asturiana de Cuba administra diversos restaurants en un mateix edifici. Los Nardos als baixos, El Trofeo al primer pis i El Asturianito a l’últim coincideixen en els plats abundants i tipus d’oferta. De preu no varien gaire. Cal fer cua al carrer i un home a l’entrada distribueix la clientela segons el restaurant desitjat.
Pel que fa a dormir, no cal patir perquè el nombre d’opcions que ofereix la ciutat és immens. Cal tenir en compte que els preus estan més inflats i hi qui ofereix habitacions per 30 CUC amb opció a esmorzar per 5 CUC. Tot i així es pot arribar a trobar habitacions triples per 20 CUC.
Altres opcions d’oci
La vida nocturna habanera també cal catar-la. Hi ha diverses opcions per a anar a ballar salsa amb música en directe o escoltar un trobador rendint homenatge a Silvio Rodríguez.
- El Jelengue de Areíto, també conegut com Patio de la EGREM, ofereix cada dia una programació de música en directe a la sala interior que val força la pena. Es troba al carrer de San Miguel entre Lealtad i Campanario. Rumba, trova, salsa, son… Cada un té el seu dia i l’entrada no és abusiva (uns 5 CUC en funció del concert). Hi ha bon ambient, aquí en tens un exemple.
- Casa de la Música. Els més puristes diuen que ha perdut la seva essència. La veritat és que com a molts llocs, el fenomen turístic ha provocat que els preus s’inflin i en conseqüència resulti tan car per als cubans, que només els turistes puguin permetre’s gaudir de les mítiques ballades de salsa. L’entrada costa uns 15 CUC en funció del grup i els combinats uns 5 CUC. Hi ha ambient, és fosc i com a curiositat, val la pena.
- Cine Charles Chaplin. Per poc que es pugui, una jornada cinèfila és d’allò més recomanable. L’entrada és increïblement barata (2 pesos cubans per persona!). Mentre es decideix quina pel·lícula triar, el Café Fresa y Chocolate pot ser un bon lloc per prendre una bona llimonada. El nom del cafè li dóna la pel·lícula Fresa y Chocolate, una de les més icòniques del cinema cubà. En acabat, no es pot dir que no a un abundant gelat a la Heladería Coppelia (que també apareix a la pel·lícula) mentre es comenta la pel·lícula.
