La paret d’activitats de l’Abraham Hostel de Jerusalem ve farcida cada dia. Una mina. Entre tota l’oferta hi destaca una interessant excursió d’un dia per l’interior d’Israel i Cisjordània, que cobreix algunes de les principals atraccions naturals de la zona: Masada, Ein Gedi i el mar Mort. Gràcies a Musement tenim l’oportunitat d’unir-nos a un petit grup de curiosos per descobrir aquests tres indrets. Un encert.
El despertador sona aviat, i a les 7.15h ja seiem a la furgoneta conduïda pel Haim, que ens duu cap aquí i cap allà. Els preparatius són fàcils: motxilla senzilla, gorra i ulleres per protegir-se del sol, tovallola i banyador, dinar de carmanyola, una bona ampolla d’aigua i la càmera. No necessites res més.


Masada, punt clau en la història jueva
Situada al bell mig d’un altiplà en la immensitat del desert de Judea, Masada és una antiga fortificació en ruïnes que es recorda per ser l’indret on el jueus van ser literalment aniquilats pels romans, per allà el segle I dC. S’han fet grans esforços de conservació dels elements de la fortalesa, avui en dia Patrimoni Mundial per la UNESCO, però es respira més història que no pas la majestuositat del complex.
La pujada fins a Masada la fem en telefèric, gran opció. S’ha de tenir en compte que ens trobem en un desert i les calors, ni que sigui el mes de desembre, són sufocants. La baixada la fem seguint el bonic i pedregós camí de les serps, que ens uns 40 minuts ens deixa a peu de carretera, tot i que si les forces et fallen, el telefèric també fa el sentit invers.




Ein Gedi, un oasi al mig del camí
Un moment de pausa abans de seguir en furgoneta fins a la reserva natural d’Ein Gedi, la segona aturada de l’excursió. Sembla increïble poder trobar un oasi amb aquesta exuberància al mig del desert! Perquè això és Ein Gedi, un oasi. Ni l’aridesa del terreny ni la calor extrema de la zona són un impediment perquè dos torrents d’aigua mineral flueixin amb alegria pels congosts de Wadi David i Wadi Arugot. Ens aturem als múltiples salts d’aigua que trobem al llarg del camí. Això sí, ben escortats per un nombrós, simpàtic i escandalós (a parts iguals) grup de col·legi palestí que contempla el parc natural.


El mar Mort, el llac salat
Acabem la jornada al punt més baix de la superfície terrestre, a uns 431 metres sota el nivell del mar, comprovant que realment és ben salat i que si t’estires sobre l’aigua, flotes. Natació per a principiants, tota una experiència. Segons les estadístiques, presenta 8,6 vegades més salinitat que un oceà. Costa d’imaginar, però fes números i evita fer una glopada d’aigua, l’estómac se’n ressentirà.
Banyant les costes de Cisjordània, Israel i Jordània, el mar Mort (en hebreu l’anomenen “el llac de sal”) és tota una icona de la zona i un dels llocs més visitats, així que tingues present que una bona colla de turistes també voldran instal·lar la seva tovallola a les fosques platges de la costa.
Un punt i final ben relaxant abans de tornar a Jerusalem, on arribem cap a les 18h ben satisfets després d’aquesta jornada que combina història, naturalesa i oci a parts iguals. Avui hem omplert una bona pàgina del nostre quadern de bitàcola per Terra Santa.



Sembla un lloc intrigant, entre unospid i seggerent. Bona aventura
M'agradaM'agrada