#11 Pedals Inquiets: Uzbekistan, no hagués marxat del país!

I us explicaré el perquè amb unes quantes imatges i algunes de les situacions viscudes durant les pràcticament quatre setmanes que he passat a l’Uzbekistan. Som-hi!

…Perquè si hi han tres indrets icònics al llarg de la Ruta de la Seda, aquests es troben a l’Uzbekistan i son Samarkand, Bukhara i Khiva, ciutats mil·lenàries amb una flaire de museu a l’aire lliure que m’han deixat hipnotitzada i transportat per uns dies a les llegendes de les mil i una nits.

samarkand registan square.jpg
La plaça de Rēgistan és el cor de Samarkand, amb tres impressionants madrasses (escoles islàmiques): Ulugh Beg, Sher-Dor i Tilya-Kori
bukhara centre.jpg
Les cúpules del basar i de les madrasses a Bukhara son també molt representatives
khiva centre.jpg
Passejant pel recollit centre de Khiva

…Perquè he tornat a sentir (i viure!) una hospitalitat i amabilitat increïbles per part de la població uzbeka, tal com vaig experimentar durant el meu pas per l’Iran. He dormit en garatges, jardins, coberts acompanyada de gallines o entre panotxes de panís per no agafar fred; mentre ell planxava l’orella sobre catifes de colors, era alimentat com un més de la família i tractat com un fill adoptiu.

familia adoptiva.jpg
Moment de comiat amb l’Aziz i la seva família a Газли (Gazli)
manghit esmorzar.jpg
Hora d’esmorzar a Cal Rustam, un brou de verdures i carn, ous durs, pa i té amb llet

…Perquè he assistit com a convidada a un parell de casaments i m’he vist involucrada en algunes festes d’aniversari en petits pobles al llarg de la ruta, sent una experiència tan divertida i sorprenent com confosa a vegades per les dificultats comunicatives. Això sí, jo m’hi he presentat amb les rodes brutes de fang i ell amb una vestimenta patrocinada per Quechua que a casa nostra segurament no hagués estat la més adequada per l’ocasió.

casament entrada.jpg
“Endavant, passa, passa!” em van dir mentre pedalava per la vall de Fergana, i au! Cap dins! No em van deixar marxar fins el dia següent, quan tot el casori (i el vodka) s’havia acabat
festa aniversari.jpg
Homes per una banda, dones en una altra habitació, en aquesta “grande bouffe” camuflada darrera l’etiqueta d’aniversari
casament trompetes.jpg
El Karnay és una trompeta d’unes dimensions considerables que fan sonar i ballar al ritme de la resta de la música

…Perquè el fet de tenir aquesta proximitat amb la gent, m’ha fet conèixer com és el seu dia a dia, les seves rutines i tradicions, com son els espais a les seves llars o les condicions en les que viuen.

lavabo.jpg
A l’hora de rentar-me les dents, aquest espai és l’equivalent a la nostra pica del lavabo
mercat secció làctics.jpg
Acompanyant a fer la compra al mercat, secció d’ous i làctics, sempre s’ha de provar abans de posar-ho a la cistella
cuina.jpg
O a la cuina, donant un cop de manillar per preparar una cassola d’arròs

…Perquè a Fergana em vaig allotjar a casa d’una encantadora senyora ucraïnesa de nom Valentina! I va ser una de les estades més acollidores fins a la data. “Valentina” no seria el nom més comú a les repúbliques ex-soviètiques i no se’n feia creus que compartís nom amb una bicicleta com jo. Encara riu ara.

fergana valentina guest house.jpg
Aquí la teniu, la Valentina Danilchenko en els seus anys de mossa

…Perquè a Margilan he pogut veure i entendre tot el procés de producció de teles, mocadors o catifes amb la seda que volta per tot arreu. Yodgorlik és una fàbrica que continua confeccionant totes aquestes “peces d’art” amb els mètodes de tota la vida.

yodgorlik 1.jpg
En aquest punt, els filaments son trenats i tensats
yodgorlik catifa
Confeccionar una catifa és una feina també increïblement laboriosa

…Perquè el menjar és bo i l’he gaudit molt! Arrossos condimentats amb verdures i mil carns a la brasa, empanades amb sorpresa i caldos de tota mena, llegums i noodles disfressats, amanides i molta fruita. Sobretot síndries i raïm, per l’època de l’any. Mireu quina col·lecció de plats més interessant.

master chef.jpg
L’Azamat em va preparar unes brotxetes de corder a la brasa fantàstiques!
bukhara somsa mantis.jpg
Un parell de somsa de carabassa i espinacs, i uns raviolis de carn i formatge; sempre maridats amb enormes tasses de te

…Perquè he quedat fascinada amb la varietat de pa i el tractament que li donen, un dels béns més preuats del país i omnipresent en tots els àpats. El pa (хле̏б) pràcticament sempre és rodó i pla, i li afegeixen tota mena de curioses gravacions a la massa.

eines marketing 2.jpg
Fixeu-vos amb el de l’esquerra, nom i telèfon de la pastissera, tota una eina de marketing 3.0!

…I perquè si bé l’oest del país és un desert interminable, el contrast amb els camps de cotó del centre o la verdor que ha anat apareixent a l’oest li han donat una sensació de moviment i canvi constant que m’ha fet estar a l’expectativa de “i ara amb què em sorprendràs, Uzbekistan?”.

bukhara carretera.jpg
La benvinguda a Uzbekistan han estat centenars de quilòmetres de desert com aquest
camps cotó.jpg
Però que més endavant s’han convertit en vasts camps de cotó

Però el viatge continua, ara direcció el Kirguizistan. I després d’haver llegit els relats de la Patricia Almarcegui per aquestes terres, la sensació és que pot ser tant o més interessant que tota aquesta etapa que ja deixo enrere. Us ho aniré explicant.

Valentina

PD: Ah! I perquè, sorprenentment, inclús la cervesa no son uns pixats qualssevol i està a l’altura d’una bona Voll Damm! 😉

cervesa.jpg
Amb una Qibray després d’un llarg dia de pedals

Hi ha 8 comentaris

    • Un país molt i molt recomanable, tot una sorpresa!
      Si algun dia us hi apropeu (potser en aquest viatge que esteu fent per Àsia?) i necessiteu algun cop de mà, feu-nos-ho saber!

      M'agrada

  1. W-A-W !
    m,’acabo de llegir el blog, quin viatge m’he pegat des de la cadira de la feina! Gràcies per compartir-ho,! i gràcies per inspirar als que seguim fent diputació-consell de cent amunt i avall 😉

    Seguiré atenta a l’aventura!
    Una abraçada!

    M'agrada

    • Merci per les paraules, Rosa! Quina alegria!
      Ves a saber, potser algun dia la teua bici també es despista i s’enfila meridiana amunt! 😉
      Genial que hagis viatjat des de casa, seguirem explicant les aventures, a veure com continua tot plegat.
      Una abraçada!

      M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.